Περιορισμένο το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας τις γιορτές σύμφωνα με το κυβερνητικό πλάνο που παρουσίασαν οι υπουργοί Στέλιος Πέτσας και Αδωνις Γεωργιάδης

Επειτα από πεντάωρη συνεδρίαση την Πέμπτη, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων έκανε την τελική της εισήγηση για την περίοδο μέχρι και τα Φώτα, με δεδομένο ότι η αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου τον τελευταίο μήνα ήταν πιο αργή από το αναμενόμενο.

Η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση, ενώ ειδικά για το θέμα των εκκλησιών είχαν προηγηθεί αρκετές διαβουλεύσεις του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, με ανώτατους παράγοντες της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πίεση που υπήρχε από τον εμπορικό κόσμο για ευρύτερη «χαλάρωση» στο λιανεμπόριο ήταν ισχυρή, αλλά, όπως τονίζει το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, κρίθηκε ότι το ρίσκο με μια τέτοια κίνηση θα ήταν μεγάλο, με νωπές μάλιστα τις εικόνες από το Λονδίνο και άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Η απόφαση του πρωθυπουργού, που ξεκινά να ισχύει από σήμερα και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, έχει ως εξής:

  • Το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή σε όλη την επικράτεια. Με δεδομένο ότι οι ταχυμεταφορές δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες και τα παράπονα των πολιτών ήταν πολλά, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου, θα επιτρέπεται το click-away, δηλαδή η προπαραγγελία διαδικτυακά ή μέσω τηλεφώνου και η μετάβαση του πελάτη στο κατάστημα για την παραλαβή της παραγγελίας του.
  • Τα κομμωτήρια ανοίγουν από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Τα βιβλιοπωλεία ανοίγουν από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τετραγωνικά ή ένας πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.
  • Οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς δύο ημέρες μόνο, ανήμερα των Χριστουγέννων και ανήμερα των Θεοφανείων. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων δεν θα επιτραπεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.
  • Η απαγόρευση μετακινήσεων τις βραδινές ώρες συνεχίζεται, αλλά περιορίζεται κατά μία ώρα. Θα απαγορεύονται δηλαδή από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021.
  • Συνεχίζεται η αποστολή SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Για τις μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, μέσα στο νέο πλαίσιο λειτουργίας τους το προσεχές διάστημα, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.
  • Η υποχρεωτική, προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις δέκα που είχε εξαγγελθεί, στις τρεις ημέρες, μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρχαν, κυρίως από Ελληνες φοιτητές στο εξωτερικό, που ήθελαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να κάνουν Χριστούγεννα οικογενειακά.

Με δεδομένο πλέον το πώς θα λειτουργήσει η οικονομία και η αγορά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης στρέφεται κατά κύριο λόγο στην πολυσύνθετη διαδικασία του εμβολιασμού, που στόχος είναι να ξεκινήσει στις αρχές του έτους. Σήμερα, Σάββατο, το πρωί θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό ευρεία τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την υλοποίηση του σχεδίου για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα.