Την έντονη αντίδραση του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχους των 53+, Πάνου Λάμπρου προκάλεσαν οι αναφορές του βουλευτή του κόμματος και ξαδέρφου του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργου Τσίπρα αναφορικά με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου στο επόμενο Συνέδριο.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Β΄ Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας υποστήριξε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» ότι η εκλογή προέδρου από τη βάση θα ήταν ένα πολιτικό γεγονός από μόνο του «επιβεβαιώνοντας την απήχηση του Αλέξη Τσίπρα στον λαό και φέρνοντας εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου κοντά μας». Παράλληλα, ο Γ. Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι επιτακτικός ο ριζικός μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ και η επανίδρυση σε ένα νέο εγχείρημα.

Ρε τι τραβάμε με τα ξαδέλφια…
Οι συγκεκριμένες αναφορές προκάλεσαν την αντίδραση του Πάνου Λάμπρου καθώς για τα δύο αυτά ζητήματα η τάση των 53+ έχει πάρει ξεκάθαρη θέση αρνητικά. «Ρε τι τραβάμε με τα ξαδέλφια… (και δεν εννοώ τα δικά μου)», αναφέρει σε ανάρτησή του, στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του συνέντευξη στο ΚΡΗΤΗ TV ξεκαθάρισε ότι η εκλογή του Προέδου σε αυτή τη φάση θα γίνει από το Συνέδριο, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει στο μοντέλο που «εφαρμόστηκε από τον Γ. Παπανδρέου και ακολούθησε μετά και η ΝΔ στην εκλογή Σαμαρά και αργότερα στην εκλογή Μητσοτάκη». Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε τις προθέσεις του, ορισμένοι ανησυχούν ότι η εκλογή από τη βάση μπορεί να περάσει από την «πίσω πόρτα». Δηλαδή, να εκλεγεί ο Πρόεδρος στο Συνέδριο αλλά ταυτόχρονα να εγκριθεί καταστατική αλλαγή που να προβλέπει ψηφοφορία από τη βάση, η οποία θα γίνει αμέσως μετά το τέλος του Συνεδρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα αυτό θα κριθεί και από την μαζικότητα των εγγραφών στην πλατφόρμα i-syriza. Αν ο αριθμός των νέων μελών είναι μεγάλος ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανόν να θελήσει αυτό να αποτυπωθεί και στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου. Σε αντίθετη περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί βάσει του υπάρχοντος καταστατικού το οποίο προβλέπει εκλογή από το συνέδριο. Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο μόνος υποψήφιος.

iSYRIZA: Γράφονται και τα παλιά μέλη
Η διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα προχωρά κανονικά όμως κανείς δεν είναι ακόμα σε θέση να πει πόσα ακριβώς είναι τα νέα μέλη του κόμματος. Αυτό καθώς, σύμφωνα με τη διαδικασία, στην πλατφόρμα εγγράφονται και τα παλιά μέλη του κόμματος. Αυτό φαίνεται και από το εσωτερικό κείμενο που διακινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας isyriza. «Τα τωρινά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να εγγραφούν στον iSYRIZA προκειμένου να γίνουν και μέλη της πλατφόρμας ώστε να αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες», αναφέρεται στο έγγραφο.

Παράλληλα, η εγγραφή στην πλατφόρμα δεν συνεπάγεται με αυτόματη εγγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς τα στοιχεία όσων εγγράφονται αποστέλλονται στις αντίστοιχες τοπικές ή κλαδικές οργανώσεις του κόμματος προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. Ενδεικτική είναι οδηγία που έχουν λάβει τα μέλη του Οργανωτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διαδικασία: «Τα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εγγράφονται στην πλατφόρμα αλλά η ένταξη τους στον ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνεται μόνο με την αυτόπροσωπη παρουσία τους. Για το πρώτο μεταβατικό δίμηνο ο υποψήφιος καινούριος σύντροφος ή συντρόφισσα συμπληρώνει τη φόρμα εγγραφής (επισυνάπτεται) με μόνο τα βασικά προσωπικά του στοιχεία και τα στοιχεία επικοινωνίας του στην ΟΜ και γράφεται στο ενιαίο μητρώο μελών.