Μια ξεχωριστή ευκαιρία και εμπειρία προσέφερε η Επιτροπή του Δήμου Αίγινας “Αίγινα 2021” στους εκπροσώπους τον Τοπικών ΜΜΕ, προκειμένου να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή και να γνωρίσουμε το γραφείο του πρώτου Κυβερνήτη του Νεότερου Ελληνικού Κράτους Ιωάννη Καποδίστρια.
Ο χώρος του γραφείου του Κυβερνήτη αναβίωσε με δαπάνη της Βουλής των Ελλήνων και με την επιμέλεια του διακεκριμένου σκηνογράφου Γιάννη Μετζικώφ.
Την όλη προσπάθεια συνέδραμαν η διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους κα Αμαλία Παππά, η διευθύντριας της Βιβλιοθήκης της Βουλής κα Έλλη Δρούλια, οι οποίες ανέλαβαν και την  ξενάγηση των εκπροσώπων των Τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, στους χώρους, όπου θα λειτουργήσει η έκθεση: “Το Κυβερνείο της Αίγινας υποδέχεται και πάλι τον Ιωάννη Καποδίστρια”, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Κυριακή, 23 Μαΐου από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.
Στους χώρους της έκθεσης παρουσιάζονται άγνωστες πτυχές της πολιτικής και διπλωματικής διαδρομής του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, από την εποχή της Διοίκησης της Ιονίου Πολιτείας, του πρώτου αυτόνομου προεπαναστατικού κρατιδίου, τους χρόνους της δράσης του ως διπλωματικός υπάλληλος και κατόπιν ως Υπουργός των Εξωτερικών της Αυτοκρατορικής Ρωσίας , έως την άφιξή του στην Αίγινα και την ανάληψη των καθηκόντων του ως Κυβερνήτης του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους και την τραγική  δολοφονία του  στο Ναύπλιο την 27η Σεπτεμβρίου του 1831.
Το υλικό  της Έκθεσης προέρχεται από την  Βιβλιοθήκη της Βουλής, καθώς και από το αρχείο  του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η έκθεση αναμένεται να ανοίξει σύντομα της πύλες της για το κοινό και υπάρχει πρόβλεψη να εκτεθούν στο Κυβερνείο τα πρωτότυπα αρχεία, τα οποία στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από αντίγραφα που θα παραμείνουν στον χώρο για ορισμένο χρόνο.
Σήμερα το βράδυ της 23ης Μαΐου 2021 και ώρα 20.00,στον κινηματογράφο « Άνεσις»,  θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο των εορτασμών του Δήμου Αίγινας για τον Ιωάννη Καποδίστρια με  προβολή του ντοκιμαντέρ της Λίλας Παπαδημητρίου, με θέμα  : “Ιωάννης Καποδίστριας μια πορεία δόξας, χρέους και θυσίας”