Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗH «γαλάζια» επικράτηση, η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ και...

H «γαλάζια» επικράτηση, η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ και τα «στοιχήματα» του δεύτερου γύρου

Ενισχύεται η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας έπειτα από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Την ίδια ώρα, στις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές καταγράφηκε πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και άνοδος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε σαρωτική νίκη στις περιφερειακές εκλογές, κερδίζοντας από την πρώτη Κυριακή επτά περιφέρειες της χώρας. Οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος απέσπασαν συντριπτικά ποσοστά, αφήνοντας πίσω τους τους αντιπάλους τους. Τρεις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών επιβεβαιώνει το αμετάβλητο του πολιτικού σκηνικού.

H ΝΔ διατηρεί την ισχυρή της παρουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει σημάδια κατάρρευσης στα ποσοστά του, ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι διατηρεί τις δυνάμεις του.

Η εκλογή των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστά-ρεκόρ σε αρκετές περιφέρειες ανέδειξε επίσης το χάσμα που τους χωρίζει από τους «εκλεκτούς» του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σε πολλές περιφέρειες κατρακύλησαν στην τρίτη θέση. Κοινό χαρακτηριστικό τους πάντως με τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., είναι ότι δεν κατάφεραν σε πολλές περιφέρειες να ξεπεράσουν ποσοστά άνω του 15%.

Από τον πρώτο γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών εκλέγονται περιφερειάρχες στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Στις 6 από αυτές οι νικητές της κάλπης υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία ενώ στην Κρήτη ο υποψήφιος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατέρχεται με ανεξάρτητο συνδυασμό, ο οποίος ωστόσο υποστηρίζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας ανανεώνουν τη θητεία τους οι ήδη εκλεγμένοι περιφερειάρχες για την προηγούμενη τετραετία.

Στους υπόλοιπους συνδυασμούς στις περιφέρειες υπήρξαν ανακατατάξεις και εκπλήξεις, ενώ μεγάλη άνοδο είχαν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της παράταξης που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλες τις περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας.

Επίσης υποψήφιοι με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ πέρασαν στον 2ο γύρο και διεκδικούν τη διοίκηση, σε αντίθεση με τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ που στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν κατάφεραν να είναι ανταγωνιστικοί.

Ποιοι εκλέγονται από τον πρώτο γύρο
Στην Αττική, μεγάλος θριαμβευτής ήταν ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και πρώην υπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,73%. Ακολουθεί ο ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ιωακειμίδης με ποσοστό 15,53%. Στην τρίτη θέση ανέβηκε ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ (Λαϊκή Συσπείρωση) Γιάννης Πρωτούλης με ποσοστό 13,88% (από 8,2%) ενώ την τέταρτη θέση έπεσε ο Γιάννης Σγουρός, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 13,30% (από 17%).

Στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας έσπασε το «φράγμα» του 60% και βγήκε νικητής από την πρώτη κάλπη. Ακολούθησε ο Χρήστος Παπαστεργίου με 10% έχοντας την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα μονοψήφια ποσοστά.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, Νεκτάριος Φαρμάκης, διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, πετυχαίνοντας ποσοστό 58,97%. Στη δεύτερη θέση ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 13,17%.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία και νυν περιφερειάρχης, επίσης εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, πετυχαίνοντας 54,75%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Ιωάννης Στέφος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 12,56%. Ο Στέφανος Ζούμπας του ΠΑΣΟΚ είναι στο 9,1, ενώ και εδώ η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Γιώργο Πρέντζα σημειώνει άνοδο, αφού από το 6% βρέθηκε στο 8,32%.

Νίκη από την πρώτη Κυριακή και για τον περιφερειάρχη της Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος είχε την υποστήριξη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη με το θριαμβευτικό ποσοστό του 78%. Στη δεύτερη θέση, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Δανέλλης, με ποσοστό μόλις 11%.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ, συγκεντρώνει το 66,24% και άρα εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Στη δεύτερη θέση, ο Νικηφόρος Παπανικόλας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 15,26%. Η Χρυσούλα Καραγιάννη το ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 10% ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Γιάννη Αγγέλου ανέβηκε στο 7,5%.

Μεγάλη νίκη πέτυχε και σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση ο Φάνης Σπανός στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Έκοψε το νήμα της νίκης με ποσοστό 48% ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του, ενώ δεύτερος με ποσοστό 25% ήρθε ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος. Ο Κώστας Μπασδέκης της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέβηκε από το 5,6 στο 8,9, και ακολουθεί ο Λουκάς Αποστολίδης του ΠΑΣΟΚ με 6,8%.

Οι περιφέρειες που πάνε σε δεύτερο γύρο

Βραδιά θρίλερ ήταν η εκλογική στην Πελοπόννησο καθώς ο Δημήτρης Πτωχός άγγιξε την εκλογή από την 1η Κυριακή αλλά δεν τα κατάφερε καθώς συγκέντρωσε το 42,6%, και πάει σε δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Πέτρο Τατούλη (31,8%). Ο Μανώλης Μάκαρης του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 8%, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούλης που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στο 8%. Συμβούλους εκλέγει και η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Νίκο Κουτουμάνο που από το 4,6% ανέβηκε στο 6,4%.

Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος (42,2%) θα αναμετρηθεί όπως και την προηγούμενη φορά με τον Χριστόδουλο Τοψίδη (35,3%) σε μια αναμέτρηση που είναι ανάμεσα σε έναν υποψήφιο που έχει το χρίσμα της ΝΔ και σε έναν γαλάζιο αντάρτη. Ακολούθησαν ο Δαμιανός Καγκελίδης του ΠΑΣΟΚ με 9%, ο Στέργιος Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ με 5,9%, ενώ συμβούλους εκλέγει και ο Διονύσης Κλάδης της Λαϊκής Συσπείρωσης με 5,75%.

Στο Βόρειο Αιγαίο, ο Αλκιβιάδης Στεφανής συγκεντρώνει ποσοστό 40% και στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης με 33,8%. Στην τρίτη θέση η υποψήφια του ΚΚΕ και στην τέταρτη η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Μεγάλο ντέρμπι στη Δυτική Μακεδονία με τον νυν περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη να τερματίζει δεύτερος με 34,2% και τον «αντάρτη» Γιώργο Αμανατίδη να είναι πρώτος αλλά με 35,%. Η υποψήφια με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ Γεωργία Ζεμπιλιάδου πήρε 21,5%, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Νόντα Στολτίδη ανέβηκε στο 6,2%.

Με προβάδισμα πηγαίνει στον δεύτερο γύρο ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία (41,3%). Η διαφορά του είναι μεγάλη από τον δεύτερο Δημήτρη Κουρέτα (34,1%), ο οποίος στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ο Τάσος Τσιαπλές της Λαϊκής Συσπείρωσης είχε μεγάλη άνοδο, αφού από το 6,9% πλέον έχει 12,8%, ενώ η προερχόμενη από την Νέα Δημοκρατία Ελευθερία Τζανακούλη συγκεντρώνει 9,5%.

Στα Ιόνια Νησιά ο «αντάρτης» πρώην δήμαρχος Κερκυραίων Ιωάννης Τρεπεκλής τερμάτισε πρώτος (32,4%) από την νυν περιφερειάρχη και υποστηριζόμενη από την ΝΔ Ρόδη Κράτσα (27,4%). Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος αυτή τη φορά έπεσε στο 15,8%.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments