Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑHumanRights 360: Εισαγγελική έρευνα για εγκληματική οργάνωση και κακοδιαχείριση μεγάλων χρηματικών ποσών

HumanRights 360: Εισαγγελική έρευνα για εγκληματική οργάνωση και κακοδιαχείριση μεγάλων χρηματικών ποσών

Φύλλο και φτερό τα οικονομικά της ΜΚΟ

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα μπαίνει η υπόθεση της ΜΚΟ HumanRights 360μετά τη διαβίβαση του πορίσματος της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος που εντοπίζει στοιχεία για κακοδιαχείριση μεγάλων χρηματικών ποσών προερχόμενων από χρηματοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Η υπόθεση της ΜΚΟ θα ερευνηθεί από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Μιχαλοπούλου, η οποία καλείται να αποφανθεί αν για τον ιδρυτή και στελέχη της οργάνωσης προκύπτουν στοιχεία για τη διάπραξη σοβαρών αδικημάτων, όπως αυτά της απιστίας και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Η Αρχή, που προχώρησε ήδη σε «πάγωμα» λογαριασμών εμπλεκόμενων προσώπων της ΜΚΟ, σε πόρισμα της φαίνεται να εντοπίζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στελέχη της οργάνωσης έχουν ιδιοποιηθεί μεγάλα χρηματικά ποσά.

Στο πόρισμά της η Αρχή περιγράφει οικονομικές δράσεις που φαίνεται να παραπέμπουν σε τριγωνικές συναλλαγές, με διακίνηση χρημάτων μέσω οργανώσεων που σχετίζονται με στελέχη της ΜΚΟ και τελικούς αποδέκτες των χρημάτων, κατά την Αρχή, συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η οργάνωση λειτουργεί ως διαχειριστικός φορέας κονδυλίων από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και μεμονωμένα τη Νορβηγία για συγκεκριμένα προγράμματα (EEA Grants με κονδύλια από Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν). Το πιο πρόσφατο ήταν αυτό που ανέλαβε η HumanRights360 με άλλη ΜΚΟ και αφορούσε σε δράσεις για θέματα ασύλου ευάλωτων προσφύγων, το οποίο έληξε το 2021 και χρηματοδοτήθηκε με ποσό περίπου 16 εκατομμυρίων ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η οργάνωση με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν «είναι ανακριβή και εσφαλμένα» και τονίζει ότι κάθε χρόνο ελέγχουν τα οικονομικά της πεπραγμένα ορκωτοί λογιστές.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: