Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΗ «ακτινογραφία» της συνέντευξης Μητσοτάκη: Οι εκλογές, η αυτοδυναμία και η πρόκληση...

Η «ακτινογραφία» της συνέντευξης Μητσοτάκη: Οι εκλογές, η αυτοδυναμία και η πρόκληση στον Τσίπρα

Ποια ήταν μηνύματα του πρωθυπουργού προς τους ψηφοφόρους, την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τον Νίκο Ανδρουλάκη

Τον μήνα των εκλογών αλλά όχι την ημερομηνία αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ο πρωθυπουργός προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής της απλής αναλογικής να ξεκαθαρίσει με ποιον θέλει να κυβερνήσει πριν τις εκλογές, ενώ έδειξε να μην υπάρχει σημείο επαφής με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη με υπαιτιότητα του δεύτερου, ενώ άφησε ανοικτό το θέμα Καραμανλή.

Οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο

Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι είχε πει από την αρχή ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά κανείς δεν τον πίστευε. Θέλοντας όμως να σταματήσει τα σενάρια για πρώτες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι είπε: «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο». Εξήγησε ότι θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως «κόρη οφθαλμού».

Ο πρωθυπουργός δεν έκλεισε το θέμα της υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι το ζήτημα των ψηφοδελτίων θα το συζητήσει μαζί του, όταν έρθει η ώρα.

Ανάγκη η δεύτερη κάλπη

Για το αν είναι έτοιμος για κυβερνήσεις συνεργασίας ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ανάγκη για δεύτερη κάλπη. Εξήγησε ότι μόνο αυτή μπορεί να δώσει αυτοδυναμία χαρακτηρίζοντας την ως την σωστή λύση για τη χώρα. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα είπε ότι μια κυβέρνηση πρέπει να είναι αποφασιστική με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μάλιστα, ένα από τα βασικά επιχειρήματα που προέταξε ήταν ότι και στην τωρινή κυβέρνηση έχει εντάξει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα σημείωσε ότι οι κινήσεις του αυτές ενόχλησαν και το ίδιο του το κόμμα καθώς έμειναν εκτός στελέχη που περίμεναν να γίνουν υπουργοί.

Μια από τις φράσεις – κλειδιά στην συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα μας υποδείξει πώς πρέπει να κυβερνηθεί και όχι από ποιον. Εξηγώντας το είπε: «Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί- θα μας υποδείξει και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού».

«Χάσμα» ανάμεσα στον ίδιο και τον Ανδρουλάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έδειξε» ότι δεν βρίσκει πεδίο συνεννόησης με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θύμισε ότι όταν του ζήτησε αφότου εκλέχτηκε να συναντηθούν, να γνωριστούν, καθώς ήταν καινούργιος αρχηγός κόμματος εκείνος αρνήθηκε τη συνάντηση. «Αρνήθηκε να με συναντήσει δύο φορές. Του ζήτησα να συναντηθούμε και αρνήθηκε να με δει. Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί είναι η συνεννόηση με αυτούς τους όρους».

Αιχμή για ΣΥΡΙΖΑ

Αποδομώντας την χρησιμότητα των κυβερνήσεων συνεργασίας αλλά και προκαλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να πει με ποιον σκοπεύει να συγκυβερνήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «όταν πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις πιο γρήγορα, όταν πρέπει να δώσουμε έμφαση στην αποτελεσματικότητα δεν δουλεύουν τόσο καλά. Και εν πάση περιπτώσει αυτοί οι οποίοι υπερασπίζονται την κάλπη της απλής αναλογικής, να μας πουν από τώρα με ποιους θέλουν να κυβερνήσουν. Διότι, εγώ δεν την υπερασπίζομαι, άρα δεν έχω αυτή την υποχρέωση. Το θεωρώ απολύτως λογικό ότι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι θέλουν να κάνουν προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα, στην πρώτη κάλπη πρέπει να καθίσουν και να τα βρουν πριν τις εκλογές. Όχι μετά τις εκλογές».

Και η αιχμή αυτή είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση ηττημένων.

«Θα προχωρήσω στην αναθεώρηση του Συντάγματος»

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι αποτελεί πρόθεσή του να ξεκινήσει και πάλι τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή, η οποία θα είναι προτείνουσα Βουλή για να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα. Μάλιστα εστίασε στην αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια αλλά και σε ζητήματα που αφορούν το ίδιο το πολιτικό σύστημα λέγοντας χαρακτηριστικά: «πώς μπορούμε να παρέμβουμε ενδεχομένως και στον εκλογικό νόμο και στην διάρθρωση της εξουσίας. Ένα πράγμα στο οποίο θα επιμείνω παρότι έχει λοιδορηθεί πολύ κι έχει δεχτεί κριτική, είναι σε αυτό το οποίο αποκαλούμε «επιτελικό κράτος».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments