Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΗ Ελλάδα θα παραλάβει νωρίτερα τις τρεις γαλλικές φρεγάτες Belharra -Πράσινο φως...

Η Ελλάδα θα παραλάβει νωρίτερα τις τρεις γαλλικές φρεγάτες Belharra -Πράσινο φως και για αγορά τέταρτης -“Θεμιστοκλής”

Η καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας Belharra, «Αμιράλ Ρονάρκ», του γαλλικού Ναυτικού, πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού του Ελληνικού Ναυτικού.

Οι εργασίες προχωρούν πολύ πιο γρήγορα από το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, καθώς τόσο το Γαλλικό όσο και το Ελληνικό Ναυτικό αναμένεται να παραλάβουν τα πολεμικά πλοία νωρίτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελληνικό Ναυτικό αναμένεται να παραλάβει το πολεμικό πλοίο αρχές του 2025, πριν τον Φεβρουάριο, αντί του Μαρτίου όπως αναμενόταν.

«Πράσινο» από κυβέρνηση για αγορά τέταρτης Belharra
Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, ο υπουργός Άμυνας παρευρέθηκε στη Γαλλία όχι μόνο για την τελετή καθέλκυσης, αλλά και για να συζητήσει μετά το «ΟΚ» του Μαξίμου για την ενεργοποίηση της προαίρεσης που αφορά την ενεργοποίηση μιας τέταρτης Belharra μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα και για να προλάβουν καλύτερη τιμή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τέταρτη Belharra θα κοστίσει 970 εκατομμύρια ευρώ.

Παναγιωτόπουλος: «Ιστορική στιγμή για την ευρωπαϊκή άμυνα»
Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, παρευρέθηκε χθες Δευτέρα στην τελετή καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας Άμυνας και Επέμβασης του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Naval Group, στη Λοριάν της Γαλλίας.

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, έγινε η καθέλκυση της πρώτης Belharra, «Αμιράλ Ρονάρκ», του Γαλλικού Ναυτικού / Φωτογραφία: ΓΤ ΥΕΘΑ
Ο υπουργός αναφέρθηκε στους ισχυρούς, διαχρονικούς δεσμούς της Ελλάδος και της Γαλλίας, που εδράζονται σε κοινές αξίες, στην ελευθερία, στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου, και υπογράμμισε τον στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, για την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε τη συμβολή της διμερούς συνεργασίας στη σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην πορεία υλοποίησης του στρατηγικού οράματος προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και στην ενίσχυση της διατλαντικής συμμαχίας.

Ο υπουργός χαιρέτισε τη συνεργασία της Naval Group με ελληνικές εταιρείες της Αμυντικής Βιομηχανίας, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών ναυπήγησης της πρώτης ελληνικής φρεγάτας.

Στο περιθώριο της τελετής καθελκύσεως, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Σεμπαστιάν Λεκορνί (Sebastien Lécornu), κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Επιπλέον, είχε συνάντηση με στελέχη του Ναυτικού Κλιμακίου Γαλλίας και ενημερώθηκε για το έργο τους.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments