Η 27η Δεκεμβρίου θα μείνει στην ιστορία και στην Ελλάδα καθώς οι πρώτοι εμβολιασμοί στη χώρα μας κατά του νέου κορωνοϊού αποτελούν πλέον γεγονός. Η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο «Ευαγγελισμό» ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στη μία το μεσημέρι σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους της πανδημίας.

Ακολούθησε ο κ. Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην περιοχή των Μελισσίων. Αποτελεί μεγάλη τιμή η επιλογή μου να εμβολιαστώ πρώτη ως Ελληνίδα και γυναίκα, και πρώτη ως νοσηλεύτρια κατά της covid-19, δήλωσε στην ΕΡΤ η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

«Στο πρόσωπο μου τιμάται σήμερα όλος ο νοσηλευτικός κλάδος, αλλά και όλη η υγειονομική οικογένεια. Αποτελεί αυτή η τιμητική επιλογή μία αναγνώριση στο έργο και την προσφορά μας».

Προσέθεσε ότι αισθάνεται πολύ τυχερή που «ηγείται» αυτής της προσπάθειας και εξέφρασε την ελπίδα από σήμερα να ξεκινήσει μια καινούργια σελίδα. «Ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, έχουμε όμως ακόμα πολύ δρόμο. Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμαι πιστά τα μέτρα, και να είμαστε συνεπείς στον στόχο μας, ώστε να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας και την καθημερινότητα μας», είπε και προέτρεψε το παράδειγμά της να το ακολουθήσουν όλοι οι υγειονομικοί.

Κορωνοϊός - Live: Ιστορικές στιγμές - Ξεκίνησαν οι πρώτοι εμβολιασμοί - Εμβολιάστηκε η πρώτη Ελληνίδα νοσηλεύτρια

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στο ίδιο νοσοκομείο ο δεύτερος συμβολικός εμβολιασμός, του ηλικιωμένου Μιχάλη Γιοβανίδη, φιλοξενούμενου σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Τον κ. Γιοβανίδη συνόδευσε στον “Ευαγγελισμό” η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σε δήλωσή της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, είπε ότι ο κ. Γιοβανίδης, «ήταν ο πρώτος ηλικιωμένος που στήριξε την εθνική προσπάθεια του εμβολιασμού. Οι επιστήμονες έκαναν ότι μπορούσαν, είμαστε εδώ ενωμένοι, να δουλέψουμε για τη δημόσια υγεία. Ο κ. Μιχάλης με το που ρωτήσαμε για το εμβόλιο μας είπε εγώ θέλω να είμαι ο πρώτος. Μετά τον εμβολιασμό είπε ότι δεν πόνεσε και τώρα γυρίζει στη δομή του. Η επιστημονική κοινότητα έκανε ότι μπορούσε για δώσει σε όλους εμάς ένα ασφαλές εμβόλιο».

Κορωνοϊός: Εμβολιάστηκε ο πρώτος ηλικιωμένος στην Ελλάδα [εικόνες]

Η κα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για τον εμβολιασμό. «Είναι ένα μεγάλο έργο για να μαζέψουμε όλα τα ΑΜΚΑ νοσηλευτών και ηλικιωμένων. Βρίσκουμε καλή ανταπόκριση από όλους. Ο κίνδυνος είναι να μην κάνουμε το εμβόλιο».

Μητσοτάκης για τον εμβολιασμό: Όλοι χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες – Nα πάρουμε τις ζωές μας πίσω

«Σήμερα χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά τον εμβολιασμό του για τον κορωνοϊό.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι όσο προχωρά η διαδικασία, θα πείθονται ότι αυτό είναι το σωστό, είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε στα χέρια τον έλεγχο των ζωών μας: «Είναι μία σπουδαία μέρα για την επιστήμη, την ΕΕ που κατάφερε και παρέδωσε το εμβόλιο σε όλες τις χώρες την ίδια μέρα. Πιστεύω σήμερα όλοι χαμογελάμε κάτι από τις μάσκες μας. Ξεκινά το δύσκολο εγχείρημα του εμβολιασμού κατά του COVID» επεσήμανε.

«Εμβολιαζόμαστε πρώτοι για να δείξουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Μαζί μας εμβολιάζονται και υγειονομικοί που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, τους οφείλουμε πολλά. Μέσα στους επόμενους μήνες σκοπός να εμβολιάσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Καθώς ο εμβολιασμός προχωρά, πιστεύω, οι συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν με καχυποψία τον εμβολιασμό θα αλλάξουν γνώμη», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε πίσω τον έλεγχο των ζωών μας, να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους μας, να πάρει μπρος η οικονομική δραστηριότητα. Πιστεύω αυτό θα συμβεί το 2021, πιστεύω στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση θα γράψουμε νέες σελίδες στην ιστορία του τόπου μας», ανέφερε.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Σήμερα, είναι μια σπουδαία ημέρα για την επιστήμη, είναι μια σπουδαία ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κατάφερε και παρέδωσε το εμβόλιο την ίδια ημέρα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας πράξη το μήνυμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Πιστεύω ότι σήμερα όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας, καθώς ξεκινάει και στην πατρίδα μας το δύσκολο εγχείρημα του μαζικού εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού, με το εμβόλιο, κατά του Covid 19.

Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία εμβολιαζόμαστε πρώτοι για να στείλουμε το παράδειγμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό. Μαζί μας θα εμβολιαστούν, σήμερα, οι πρώτοι υγειονομικοί. Οι άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του COVID, τους χρωστάμε τόσα πολλά και πρέπει πάνω απ’ όλα αυτοί να είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, όχι μόνο για να δώσουν το παράδειγμα, αλλά για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς να μπορούν να επιτελούν το σπουδαίο τους καθήκον.

Μέσα στους επόμενους μήνες ο σκοπός μας είναι να εμβολιάσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Και πιστεύω ότι καθώς ο εμβολιασμός θα προχωρά και καθώς θα διαπιστώνουμε ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό και αυτοί οι συμπολίτες μας οι οποίοι, σήμερα, με καχυποψία μπορεί να αντιμετωπίζουν την προοπτική του εμβολιασμού θα πείθονται ότι αυτό είναι το σωστό. Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια του COVID. Είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας. Να αγκαλιάσουμε και να αγκαλιαστούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα.

Όλα αυτά πιστεύω ότι θα γίνουν πράξη μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2021, για να μπορέσουμε αυτήν την εμβληματική χρονιά που ξεκινάει σε λίγες ημέρες για τη χώρα μας -200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης- να γράψουμε ξανά νέες σελίδες αισιοδοξίας στην ιστορία του τόπου μας.

Καλές γιορτές, χρόνια πολλά, καλή χρονιά σε όλες και σε όλους». 

Εμβολιάστηκε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Λίγα λεπτά νωρίτερα εμβολιάστηκε η Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΚατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία έφτασε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”.

Tην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, περίμεναν στην είσοδο του νοσοκομείου ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας και ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης.

Ακολούθως η κ. Σακελλαροπούλου εισήλθε στο εσωτερικό του νοσοκομείου και ήταν το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που εμβολιάστηκε.

Πριν τον εμβολιασμό ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, η συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου, η ενημέρωση για το εμβόλιο και μετά τον εμβολιασμό, η παραμονή για μικρό χρονικό διάστημα στο χώρο του νοσοκομείου.

Λίγα λεπτά με τον πρωθυπουργό, το εμβόλιο της Pfizer/BionTech έκανε και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο λοιμωξιολόγος που ανέλαβε το δύσκολο έργο του συντονισμού της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, αλλά και της ενημέρωσης, για μεγάλο διάστημα την περασμένη άνοιξη, των πολιτών εμφανίστηκε αισιόδοξος για το τέλος της πανδημίας.

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κάνει το εμβόλιο -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
«Επιτέλους ήρθε [το εμβόλιο] σε μια δύσκολη στιγμή για την ΕΕ, όπου κάθε 16 δευτερόλεπτα πεθαίνει και ένας πολίτης» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος. Όπως είπε ωστόσο ο καθηγητής, το τέλος δεν έχει έρθει ακόμη. «Το τέλος θα έρθει με τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων συνανθρώπων μας».

Εκτος κατά σειρά, στο πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας, έλαβε το εμβόλιο της Pfizer, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας. «Η ελπίδα διαδέχεται τον φόβο» τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, αμέσως μετά τον εμβολιασμό του.

Ο πρώτος πολιτικός αρχηγός, μετά τον πρωθυπουργό που εμβολιάστηκε για τον κορωνοϊό στην πρώτη κιόλας μέρα, ήταν ο γγ του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης. Μάλιστα αμέσως μετά τον εμβολιασμό του, είπε στον νοσηλευτή που του έκανε το εμβόλιο: «Δεν μου το κάνατε, με κοροϊδέψατε» για να δείξει ότι δεν ένοιωσε τσίμπημα.  «Είμαι εδώ σήμερα για να δηλώσω έμπρακτα ότι το εμβόλιο είναι τόσο η ορθή επιλογή ατομικά, όσο και κοινωνικό αγαθό, δημόσιο αγαθό» είπε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, την προέδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου, Ιερόθεο, ολοκληρώθηκαν στις 17.00 το απόγευμα της Κυριακής, οι πρώτοι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό.  «Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα βρεθούν-είναι ήδη-στην πρώτη γραμμή της Πανελλήνιας προσπάθειας, με όλα τα μέσα και το προσωπικό που θα απαιτηθεί. Ήδη στο προπαρασκευαστικό στάδιο, έχουν γίνει πολλά» δήλωσε μετά τον εμβολιασμό του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

 

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:45, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.

Την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ στις 4 Ιανουαρίου θα εμβολιαστεί η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Επίσης θα εμβολιαστούν οι πρόεδροι του ΕΟΔΥΠαναγιώτης Αρκουμανέας και του Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, Θεανώ Καρποδίνη, όπως και οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας.

Συνολικά 45 αξιωματούχοι που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης θα είναι ανάμεσα στους Έλληνες που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα στην α’ φάση των εμβολιασμών από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.