Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗ Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Μεγάλη μέρα , μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία, ας δούμε μαζί το νόημά της

 

Ο Χριστός φανερώνει τη Θεϊκή Του δόξα πριν από τα Πάθη: η Μεταμόρφωση του Σωτήρος

 

Καθώς ο χρόνος πλησιάζει για να έρθει ο Κύριος στο εκούσιο Πάθος Του, που θα Τον οδηγήσει στη Σταύρωση και στην Ανάστασή Του, ο Λυτρωτής Χριστός δρα και λειτουργεί πολλές φορές όχι μόνο ως άνθρωπος, αλλά και ως Θεός.

 

Η αμιγής φανέρωση της Θεϊκής φύσης του Κυρίου δεν γίνεται προς όλους.  Ο Ιησούς θα φανερώσει Αυτήν μόνο σε τρεις εκλεκτούς μαθητές τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, οι οποίοι έχουν την πνευματική και ψυχική διαύγεια να κατανοήσουν και να ομολογήσουν ότι ο Χριστός, είναι ο Μεσσίας, ο ίδιος ο Θεός, χωρίς την παραμικρή υποψία και δισταγμό.

 

Ο Κύριος παρουσιάζεται στους τρεις εκλεκτούς των εκλεκτών των μαθητών γιατί:

α) θέλει να φανερώσει τη θεϊκή Του φύση και να ορίσει ότι τα όσα υποσχέθηκε στους ανθρώπους στην Π.Δ. θα πραγματοποιηθούν.

β) με τη Μεταμόρφωσή Του ο Κύριος δηλώνει ότι ο Θεός κατέρχεται στη γη για να ενωθεί ξανά με τον άνθρωπο.

γ) ο Κύριος είναι «Θεατός» στην πλήρη Του Δόξα και Δύναμη μόνο από τους αληθινά πιστούς κι από όσους είναι έτοιμοι να Τον δεχτούν ελεύθερα.

δ) ο Κύριος προτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο θα μεταμορφωθούν τα σώματα των «Δικαίων εν Χριστώ» που θα μετέχουν στην Ουράνια βασιλεία.

 

Η θέαση του φωτός ,που εξέπεμπε ο Κύριος και προκάλεσε το δέος των Μαθητών, ήταν το Άκτιστο Φως της Θεϊκής Δόξας, που μόνο οι εκλεκτοί  μπορούν να αντιληφθούν.

 

Η  Εκκλησία μας αποδίδει ιδιαίτερη τιμή και σημασία στο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, γι’ αυτό και αποτελεί την Τρίτη κατά σειρά Δεσποτική Εορτή μετά την Ανάσταση και τα Χριστούγεννα .

Χρόνια πολλά σε όλους και το Ανέσπερο Φώς του Κυρίου να μας οδηγεί.

 

 Ευάγγελος Αποστολίδης

Θεολόγος-Οικονομολόγος

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments