Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΗΗ νέα στρατηγική της κυβέρνησης έναντι του Ερντογάν

Η νέα στρατηγική της κυβέρνησης έναντι του Ερντογάν

Που το πάει ο Ερντογάν με το αντιευρωπαϊκό παραλήρημα του; Αυτό το ερώτημα απασχολεί πλέον την κυβέρνηση η οποία παρακολουθεί με ψυχραιμία αλλά και με ιδιαίτερη προσοχή τα …γαλλικά του τούρκου Προέδρου αλλά και τις απειλές του για θρησκευτικό πόλεμο με τη Δύση.

Εύκολη απάντηση δεν υπάρχει, αλλά κοινή είναι η διαπίστωση ότι τόσο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και οι ευρωτουρκικές βρίσκονται σε «αχαρτογράφητα» νερά. Εξέλιξη, όμως, που δεν προοιωνίζει τίποτε καλό για αποκλιμάκωση της έντασης, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές.

Του Κώστα Πασίση

Σε αυτό το ψυχροπολεμικό τοπίο η κυβέρνηση επιμένει θεσμικά, ευρωπαϊκά και ζητά να συζητηθεί εμβόλιμα το  θέμα Τουρκία στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (29 Οκτωβρίου), για τον κορωνοιό και όχι στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο.

Η Ελλάδα επιμένει στο θέμα της επιβολής κυρώσεων ως μέσο …συνετισμού της Άγκυρας, έχοντας ως δεδομένο ότι η Τουρκική οικονομία είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση και δεν αντέχει το παραμικρό επιπλέον «σκούντημα»  από κάποιον εξωγενή παράγοντα.

Σε καθημερινή βάση η τουρκική λίρα υποτιμάται περίπου κατά 1% έναντι του δολαρίου, μεγαλώνοντας την απόγνωση των φτωχών αλλά και μεσαίων στρωμάτων της Τουρκίας, που βλέπουν τα εισοδήματα τους να εξανεμίζονται από το πρώτο δεκαπενθήμερο.

Το θέμα κυρώσεις στην Τουρκία παίρνει νέα τροπή μετα την αιφνιδιαστική παρέμβαση Μακρόν ο οποίος ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβουν αποφάσεις που θα υπερασπίζονται τις ευρωπαικές αξίες…

Σημειώνεται ότι το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη για την Τουρκία αλλά και το αίτημα για κυρώσεις,  επιβεβαίωσε και ο Στέλιος Πέτσας.

«Την προσεχή Πέμπτη υπάρχει μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών που αφορά τον κορονοϊό, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα έρθει το αίτημα να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας. Ιδίως, όσον αφορά την επίσπευση ενός πλέγματος -που ήδη υπάρχει στο τραπέζι- για κυρώσεις στη γειτονική χώρα, προκειμένου να παύσει να αποτελεί τον ταραξία στην περιοχή».

Απειλή για την Ευρώπη  ο ισλαμικός φανατισμός και οι «τζιχαντιστές» της Τουρκίας

Μια ερμηνεία, που δίδεται, για τη στάση της Τουρκίας είναι ότι ο σουλτάνος παίζει επίθεση στο εξωτερικό, γιατί είναι αποδυναμωμένος και στρυμωγμένος στη γωνία στο εσωτερικό της χώρας. Ταυτόχρονα η  αντιπολίτευση του τον «πυροβολεί» συνεχώς, με στόχο τη σταδιακή φθορά του…

Τα τελευταία 24ωρα, όμως, η Ελλάδα η οποία κινείται αριστοτεχνικά σε διπλωματικό επίπεδο, έβγαλε από την «φαρέτρα» της και άλλα δυνατά όπλα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι η Τουρκία «περιβάλλει αυτήν την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών».

Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε την Άγκυρα  «γραφείο ταξιδιών τζιχαντιστών». Μια πολύ σκληρή αναφορά που όμως βρήκε απήχηση και στο Βερολίνο που μέχρι χθες τουλάχιστον κρατούσε μια περίεργη στάση ανοχής προς την Άγκυρα.

Για πρώτη φορά όμως, χθες, η γερμανική κυβέρνηση παραδέχθηκε δημόσια ότι το κόμμα του Ερντογάν έχει στενές επαφές με ακραίους ισλαμιστές!

Αποκάλυψη που δίνει άλλη διάσταση για το μυστικό ρόλο της Τουρκίας σε διενέξεις όπως  στη Λιβύη, στη Συρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και όχι μόνο.

Μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση στον Γάλλο Προέδρο Εμανουέλ Μακρόν (έχει ανάγκη εγκεφαλικής θεραπείας) και σε ευρωπαίους ηγέτες (είναι ναζιστές και ρατσιστές) από τον Ταγίπ Ερτογάν, η Ελλάδα εκτιμά ότι ακόμη και ο πλέον δύσπιστος ευρωπαίος πολίτης, πιστεύει σήμερα ότι η Τουρκία είναι μια επικίνδυνη χώρα για την Ευρώπη.

Μάλιστα έμπειρος διπλωμάτης του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι Η Ε.Ε πρέπει να επανεξετάσει συνολικά τη στάση της καθώς μέχρι σήμερα τουλάχιστον ο Ερντογάν δείχνει να γράφει στα παλαιοτέρα των υποδημάτων τους τις συστάσεις των Βρυξελλών.

Ωστόσο η επικίνδυνη ρητορική Ερντογάν, που έχει παραβιάσει πολλές «κόκκινες» γραμμές, έχει βάλει σε πολλές σκέψεις την κυβέρνηση.

Παρότι η Άγκυρα ακύρωσε τις navtex ανήμερα της εθνικής μας εορτής, η Ελλάδα δεν βλέπει καμία αποκλιμάκωση στον ορίζοντα, αλλά αντίθετα θεωρεί πιθανό ένα θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο, ως επιστέγασμα της άκρως επιθετικής πολιτικής της έναντι της Ευρώπης…

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments