Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΗ πρώτη δημοσκόπηση μετά τις υποκλοπές: Ψαλιδί στη διαφορά της ΝΔ –...

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις υποκλοπές: Ψαλιδί στη διαφορά της ΝΔ – Ευθύνες σε Μητσοτάκη, ανεβάζουν ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO η πλειοψηφία των πολιτών καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό τόσο για την υπόθεση των υποκλοπών όσο και για τη διαχείρισή της.

Σημαντικά πλήγματα στην κυβέρνηση αλλά και στο πολιτικό κεφάλαιο του Κυριάκου Μητσοτάκη προκαλεί η υπόθεση των υποκλοπών από τη πρώτη δημοσκόπηση – της GPO που πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως 24 Αυγούστου για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» – να σημειωθεί ότι ακόμα είμαστε σε περίοδο διακοπών ενώ δεν συμπεριλαμβάνεται η συζήτηση στη Βουλή και η εντυπώσεις που αυτή άφησε στους πολίτες.   Ήδη, όμως αυτή η δημοσκόπηση δείχνει την εικόνα ενός νέου πολιτικού τοπίου, με την κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη να υποχωρούν στον απόηχο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και ενόψει ενός δύσκολου ενεργειακού χειμώνα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η πλειοψηφία των πολιτών καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό τόσο για την υπόθεση των υποκλοπών όσο και για τη διαχείρισή της. Οι υποκλοπές αφήνουν βαθύ ρήγμα στο πρωθυπουργικό προφίλ, παράλληλα με τη γενικότερη κυβερνητική φθορά που καταγράφεται και το ερώτημα είναι αν μπορεί η κυβέρνηση να αναστρέψει το δύσκολο πολιτικό κλίμα στην αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,7% σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση της GPO τον περασμένο Ιούλιο. Το κυβερνών κόμμα διατηρεί μεν το προβάδισμα, που από τις διψήφιες διαφορές περιορίζεται στο  6,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κερδισμένοι, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με μία μονάδα να καταγράφει ποσοστό 12,1%, ενώ κέρδη και για τον ΣΥΡΙΖΑ  με 0,9% και 25,1%.

Η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 31,4%, μειωμένο κατά 1,7% σε σχέση με την τελευταία μέτρηση της GPO, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το ποσοστό του κατά μία περίπου μονάδα και πηγαίνει στο 25,1%, με τη διαφορά των δύο κομμάτων να βρίσκεται πλέον στις 6,3 ποσοστιαίες μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει άνοδο και αποτυπώνεται στο 12,1%, ενώ σχετικά σταθερά καταγράφονται τα ποσοστά των υπόλοιπων κομματικών σχηματισμών. Με το ΚΚΕ στο 5,7% (5,8%), Ελληνική Λύση 4,8%(4,6%), ΜΕΡΑ25 2,1%(2,3%), Έλληνες για την Πατρίδα 1,6%(1.9%), Δημιουργία Ξανά 1,2%, «άλλο» 3,6% και 10,1%(δεν έχω αποφασίσει/δεν ξέρω).

Την ίδια ώρα η υπόθεση των παρακολουθήσεων μπορεί να προκαλεί πολιτικούς κραδασμούς αλλά οι πολίτες το θεωρούν τρίτο σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, πίσω από τις τιμές του ρεύματος και γενικότερα την ακρίβεια, υποσκελίζοντας ωστόσο τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό και την πανδημία. Ωστόσο το 68,6% των ερωτηθέντων θεωρεί το ζήτημα ως ιδιαίτερα σημαντικό για την πολιτική ζωή, ενώ η παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι αγνοούσε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη επίσης προκαλεί φθορές στην πρωθυπουργική εικόνα. Όπως καταγράφεται, το 59,1% των ερωτηθέντων βλέπει ευθύνες του Πρωθυπουργού, το 56,4% κρίνει αρνητικά τις κινήσεις του, ενώ το 58,3% δηλώνει ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του απέναντι στην κυβέρνηση και το κράτος. Την ίδια ώρα, ωστόσο, αρνητική είναι η εικόνα και για τους χειρισμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός (με το 48,3% των ερωτηθέντων να έχουν θετική γνώμη). Σε αυτό τον πίνακα, σημαντικά κέρδη καταγράφονται για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος αναρριχάται στη δεύτερη θέση (41,5%), προσπερνώντας τον Αλέξη Τσίπρα (37,2%).

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: