Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΙθαγένεια και ψήφος ακόμα και σε όσους δε μιλούν ελληνικά...

Ιθαγένεια και ψήφος ακόμα και σε όσους δε μιλούν ελληνικά…

Όλα για την διάσωση του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της Ελλάδας. «Πονηρές» διατάξεις, για να δίδεται πιο γρήγορα και πιο «ευέλικτα» η ιθαγένεια σε αλλοδαπούς, φέρνει νοµοσχέδιο που είναι στην τελική φάση επεξεργασίας στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα αρνείται την ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού

 

Η κατάθεσή του µόλις τρεις µήνες πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών και των δηµοτικών-περιφερειακών εκλογών -πιθανώς και των εθνικών- αναµένεται να προκαλέσει αντιδράσεις και εκρηκτικό κλίµα στη Βουλή, ενώ στη Νέα ∆ηµοκρατία ήδη έχει δοθεί η εντολή στους αρµόδιους τοµεάρχες, Μάκη Βορίδη και Γιώργο Γεωργαντά, να κάνουν «φύλλο και φτερό» τις ρυθµίσεις που φέρνει το νοµοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

Σύµφωνα µε πληροφορίες και ενώ εκκρεµεί η επίσηµη κατάθεση του τελικού κειµένου του νοµοσχεδίου-, δύο είναι τα σηµεία που εγείρουν τα µεγαλύτερα ερωτήµατα σχετικά µε τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίµου για τις λεγόµενες «ελληνοποιήσεις». Το πρώτο και κυριότερο είναι αυτό που αφορά τη διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Πολιτογράφησης. Συγκεκριµένα, η κείµενη νοµοθεσία (Ν. 3284/2004 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει) προβλέπει ότι «ο αλλοδαπός καλείται να προσκοµίσει στην Επιτροπή Πολιτογράφησης στοιχεία που πιστοποιούν ότι γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, καθώς και όσα άλλα στοιχεία κρίνει ο ίδιος χρήσιµα για να τεκµηριώσουν ότι συντρέχουν στο πρόσωπό του οι ουσιαστικές προϋποθέσεις της πολιτογράφησης».

Με το νοµοσχέδιο Χαρίτση το άρθρο αυτό αλλάζει και η πιστοποιηµένη γνώση της ελληνικής γλώσσας απαλείφεται! Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, η νέα διατύπωση της διάταξης αυτής έχει ως εξής: «Ο αλλοδαπός καλείται να προσκοµίσει όσα στοιχεία κρίνει ο ίδιος χρήσιµα για να τεκµηριώσουν ότι συντρέχουν στο πρόσωπό του οι ουσιαστικές προϋποθέσεις της πολιτογράφησης». Γιατί καταργείται η υποχρέωση του αλλοδαπού να παρουσιάζει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι µιλά καλά ελληνικά; Για ποιον λόγο η νέα διάταξη είναι τόσο γενική και «χαλαρή» στη διατύπωσή της; Αυτά είναι τα δύο κύρια ερωτήµατα που τίθενται και θα αναδειχθούν από την αξιωµατική αντιπολίτευση.

Ελαστικά κριτήρια

«Τα κριτήρια που εισάγει το νοµοσχέδιο είναι πιο ελαστικά και πιο σύντοµα. Είναι ύποπτο που έρχονται αυτές οι ρυθµίσεις µια τέτοια περίοδο», επισηµαίνει στα «Π» στέλεχος της Νέας ∆ηµοκρατίας µε γνώση του αντικειµένου, που επιφυλάσσεται, όπως τονίζει, για την πλήρη κριτική του µέχρι να κατατεθεί επίσηµα το σχέδιο νόµου στην αρµόδια επιτροπή της Βουλής. Το δεύτερο σηµείο που προκαλεί ερωτήµατα και προβληµατισµό είναι το γεγονός ότι αλλάζει ο αρµόδιος να απορρίψει την αίτηση για απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, αν ο φάκελος του αιτούντος δεν είναι πλήρης. Μέχρι σήµερα, αρµόδιος είναι, βάσει του νόµου που προαναφέραµε, ο γενικός γραµµατέας της Περιφέρειας, ενώ µε τη νέα νοµοθεσία που εισάγεται το ζήτηµα υποβιβάζεται στο επίπεδο του προϊσταµένου της Περιφερειακής ∆ιεύθυνσης Ιθαγένειας.

Το νοµοσχέδιο αυτό, σύµφωνα µε τον κ. Χαρίτση, «ολοκληρώνει τη θεσµική µεταρρύθµιση για την ιθαγένεια στην Ελλάδα». Θυµίζουµε, βέβαια, ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν έχει απαντήσει ακόµα στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.∆. Βασίλης Κικίλιας, αν και έχουν περάσει δύο και πλέον εβδοµάδες. «Σύµφωνα µε όσα αναφέρονται στα δηµοσιεύµατα, η κυβέρνηση έχει εγγράψει ήδη στους εκλογικούς καταλόγους της Α’ Αθηνών 43.000 αλλοδαπούς ψηφοφόρους, ενώ αρνείται πεισµατικά το αίτηµα της ψήφου των απόδηµων Ελλήνων», σηµειώνει ο κ. Κικίλιας στην ερώτησή του και ρωτάει τον αρµόδιο υπουργό Εσωτερικών πότε ακριβώς σκοπεύει η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή τις αλλαγές για την απόδοση της ιθαγένειας, ποιοι θα είναι οι νέοι όροι πολιτογράφησης και µε τα νέα κριτήρια πόσοι νέοι αιτούντες υπολογίζεται ότι θα λάβουν την ιθαγένεια.

Την ίδια στιγµή, ο αριθµός όσων αλλοδαπών αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια έχει ήδη εκτοξευθεί. Ετσι, µε βάση τα επίσηµα δηµοσιευµένα στοιχεία, ενώ το 2014 ο αριθµός αυτός ήταν 21.829 και το 2015 14.178, το 2016 εκτοξεύθηκε στους 33.487 και το 2017 επιπλέον 33.718 αλλοδαποί πήραν την ελληνική ιθαγένεια. Η διαδικασία συνεχίζεται µε τον ίδιο ρυθµό, καθώς το πρώτο εννεάµηνο του 2018, σύµφωνα µε πληροφορίες, 18.306 αλλοδαποί έλαβαν την ελληνική ιθαγένεια.

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments