Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΑΙΡΟΣΚαιρός : Η εκτίμησή του Σάκη Αρναούτογλου για τον Νοέμβριο - Πότε...

Καιρός : Η εκτίμησή του Σάκη Αρναούτογλου για τον Νοέμβριο – Πότε αναμένεται κρύο

Οι χάρτες που δημοσιεύει αποτυπώνουν την κίνηση των αερίων μαζών και την διακύμανση της θερμοκρασίας

Στην αναλογική του εκτίμηση όσον αφορά τον καιρό για τον Νοέμβριο προχώρησε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ3, Σάκης Αρναούτογλου.

Οι χάρτες που δημοσιεύει ο Σάκης Αρναούτογλου στην ανάρτησή του στο Facebook βασίζονται στις μεταβλητές του γεωδυναμικού ύψους και της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια της θάλασσας οι οποίες, όπως αναφέρει, μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την προβλεπόμενη διάταξη των αεριών μαζών πάνω από την περιοχή μελέτης.

Για να «διαβάσετε» καλύτερα τους χάρτες θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

– οι κίτρινες αποχρώσεις υποδηλώνουν άστατο καιρό,

– οι πορτοκαλί αποχρώσεις υποδηλώνουν καλές καιρικές συνθήκες χωρίς φαινόμενα και χωρίς ανέμους

– οι πράσινες αποχρώσεις και κυρίως αυτές προς το μπλε και μωβ υποδηλώνουν πιο σημαντική αλλαγή του καιρού έως και κακοκαιρία ανάλογα με τη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων.

Όπως προκύπτει από τους χάρτες:

– για την εβδομάδα μέχρι τις 7 Νοεμβρίου η αναλογική εκτίμηση δείχνει άστατο καιρό

– για την εβδομάδα μέχρι τις 12 Νοεμβρίου δείχνει καλές καιρικές συνθήκες
– για την εβδομάδα μέχρι τις 17 Νοεμβρίου ο καιρός συνεχίζεται στο ίδιο μοτίβο
– για την εβδομάδα μέχρι τις 22 Νοεμβρίου φαίνεται να υπάρχει μεταβολή του καιρού προς κακοκαιρία
– για την εβδομάδα έως 27 Νοεμβρίου φαίνεται να συνεχίζεται ο άστατος καιρός
– για την εβδομάδα έως 2 Δεκεμβρίου φαίνεται να υπάρχει σημαντική επιδείνωση του καιρού

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου

Αναλυτικά η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου για τον καιρό τον Νοέμβριο

Πάρα πολλά τα μηνύματά σας στα οποία μου ζητάτε να προχωρήσω σε μία αναλογική εκτίμηση για το μήνα Νοέμβρη. Μεγάλη η προκλήση και πολυήμερη δουλειά, αλλά είπα να δω κατά πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει η αναλογική μέθοδος στις απαιτήσεις των καιρών για μακροπρόθεση εκτίμηση!

Παραθέτω λοιπόν τους χάρτες της για το μήνα Νοέμβρη 2022 μόνο με χρωματικές επεξηγήσεις έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης από κάποια sites στα γραφόμενά μου.

Η αναλογική μέθοδος βασίζεται στη μελέτη και την ανάλυση των δεικτών της ταλάντωσης (Madden-Julian MJO) (http://www.bom.gov.au/climate/mjo/) που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοιχείο της ενδοεποχιακής μεταβλητότητας στην τροπική ατμόσφαιρα.

Η ταλάντωση, δείχνει να παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της διάταξης των συστημάτων, τι καιρός θα επικρατήσει δηλαδή στη βόρεια Αμερική αλλά και στην Ευρώπη, ενώ σε συνδυασμό και με την λεπτομερή ανάλυση και σύγκριση της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων τα τελευταία 70 χρόνια στην Ευρώπη, η αναλογική εκτίμηση σκοπό έχει να δώσει μια γενική, πιθανή επερχόμενη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη τις επόμενες 25-30 ημέρες!»

Οι μεταβλητές που απεικονίζονται στους χάρτες «Geop 500hPa» είναι το γεωδυναμικό ύψος και η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας. Οι δύο αυτές μεταβλητές μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την προβλεπόμενη διάταξη των αεριών μαζών πάνω από την περιοχή μελέτης. Γενικά, τα χαμηλά γ. ύψη είναι συνώνυμα της παρουσίας ψυχρών αερίων μαζών, σε αντίθεση με τα υψηλά γ. ύψη που υποδηλώνουν την παρουσία θερμότερων αερίων μαζών.

Πολύ πολύ γενικά οι κίτρινες αποχρώσεις υποδηλώνουν άστατο καιρό, οι πορτοκαλί αποχρώσεις υποδηλώνουν καλές καιρικές συνθήκες χωρίς φαινόμενα και χωρίς ανέμους! Αντίθετα οι πράσινες αποχρώσεις και κυρίως αυτές προς το μπλε και μοβ υποδηλώνουν πιο σημαντική αλλαγή του καιρού έως και κακοκαιρία ανάλογα με τη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων».

Οι χάρτες με τίτλο «Temperature a 850hpa» χρησιμεύουν για την ανάλυση των αερίων μαζών από θερμοκρασιακής πλευράς.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Οι θερμοκρασιακές τιμές που δίνονται στους συγκεκριμένους χάρτες αφορούν σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ:: Οι κίτρινες αποχρώσεις υποδηλώνουν μαλακό έως πολύ μαλακό καιρό, οι πορτοκαλί ζεστό, και οι κόκκινες ιδιαίτερα έως πολύ ζεστό για την εποχή καιρό, ανάλογα με το πόσο έντονες είναι οι αποχρώσεις!

Αντίθετα οι πράσινες αποχρώσεις υποδηλώνουν κάποια σχετική ψύχρα ανάλογα με το υψόμετρο και την εποχή φυσικά, ενώ οι μπλε αποχρώσεις υποδηλώνουν κρύο το οποίο γίνεται τσουχτερό όσο πιο σκούρες γίνονται αυτές και στην περίπτωση του μωβ χρώματος θα μιλάμε για συνθήκες ψύχους»

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όπως όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις καιρού έτσι κι αυτή είναι ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ και ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ οπότε καλό θα είναι να ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ως βάση για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων!

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments