Λίγες ημέρες πριν την εμφάνιση της κακοκαιρίας «Μήδεια» ο μετεωρολόγος Γρηγόρης Καλλιάνος προειδοποιεί για τον ισχυρό χιονιά.

«Καμπανάκι» για πολύ ισχυρό χιονιά σήμανε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, με την αρχή να γίνεται από το Σάββατο το μεσημέρι, οπότε θα εμφανιστεί η κακοκαιρία «Μήδεια».

Το πολικό κρύο θα απασχολήσει τη χώρα για πολλές ημέρες, ενώ σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου θα χιονίζει στα βόρεια και ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.

Μάλιστα, έκανε λόγο για ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες στις ορεινές περιοχές.

«Οι ψυχρές αυτές αέριες μάζες σε εισέλθουν με πολύ βίαιο τρόπο στη χώρα μας, θα ρίξουν κατακόρυφα τον υδράργυρο» ανέφερε μιλώντας στο MEGA.

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Facebook, το ψύχος θα έχει διάρκεια περίπου μια εβδομάδα (από το Σάββατο μέχρι και την επόμενη Παρασκευή), και οι πολίτες πρέπει να λάβουν τα εξής μέτρα:

  • Οι αγρότες να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους από το χιόνια και τον ισχυρό παγετό.
  • Τα νοικοκυριά να προμηθευτούν ξύλα για το τζάκι και πετρέλαιο.
  • Ο κρατικός μηχανισμός από το Σάββατο να είναι ξάγρυπνος.

Εκτίμησε ότι οπωσδήποτε θα χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες για τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας (και κατά τόπους και στα πεδινά).

«Βουτιά» θα κάνει ο υδράργυρος

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο υδράργυρος θα κάνει «βουτιά» στις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς η βαθμιαία κάθοδος των ψυχρών αέριων μαζών από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη θα φέρει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της «Μήδειας» θα είναι η σημαντική και αισθητή πτώση του υδράργυρου από το Σάββατο, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από την Κυριακή, ο κατά τόπους ισχυρός και ολικός παγετός στα βόρεια από την Κυριακή, οι χιονοπτώσεις σε μεγάλο τμήμα της χώρας και σε χαμηλά υψόμετρα από το Σάββατο, καθώς και οι θυελλώδεις βοριάδες την Κυριακή.