Εξαιρετικά ανήσυχος για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας της covid-19, εμφανίστηκε σήμερα ο συντονιστής διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

 

Μάλιστα, ο κ. Καπραβέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να επιφέρει «ολέθρια αποτελέσματα».

«Με ανησυχεί πάρα πολύ (το άνοιγμα των Λυκείων) για να μην πω με τρομάζει» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega.

Όπως εξήγησε υπάρχουν δύο επιδημιολογικά δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας και για τα καταστροφικά της αποτελέσματα: «Το ένα είναι το ιικό φορτίο και το άλλο η τρομερή πίεση στο σύστημα Υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συντονιστής διευθυντής της Β΄ΜΕΘ του «Παπανικολάου», προσθέτοντας την δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι αν ξεφύγει κάποιο κρούσμα και δεν αποκλειστεί, με το άνοιγμα των λυκείων θα διευκολυνθεί το άνοιγμα της αλυσίδας διασποράς. «Τότε θα μιλάμε για έκρηξη της πανδημίας, με ολέθρια αποτελέσματα» συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως αυτή ήταν η βασική ανησυχία όσων διαφώνησαν στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Τέλος, υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρχει αυξημένος έλεγχος στα self tests που θα γίνονται. «Είμαστε ένα βήμα πριν από την έκρηξη, οπότε πειράματα με τα self tests δεν θα πρέπει να γίνονται» πρόσθεσε ο κ. Καπραβέλος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία της ανίχνευσής τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι στη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων ο επικεφαλής Σωτήρης Τσιόδρας είχε αντιταχθεί σθεναρά στην προειλημμένη σχεδόν απόφαση της Ν. Κεραμέως για άνοιγμα των σχολείων, αναφέροντας ότι η λειτουργία των σχολείων θα φέρει δραματική αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα διερωτήθηκε αν η υπουργός θα αναλάβει την ευθύνη γιακάτι τέτοιο.