Αισιοδοξία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

«Υπάρχει απόλυτη στήριξη στην ελληνική πλευρά», είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικές πηγές, την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έκανε νωρίτερα σήμερα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στις επιμέρους συναντήσεις που είχε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό που περιμένει η κυβέρνηση να αποτυπωθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι «πρώτον να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα, δεύτερον να διατυπωθεί ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα και τρίτον να στηριχθεί απερίφραστα η Ελλάδα και η Κύπρος». Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρέμβει και σε ένα από τα μείζονα θέματα που συζητά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την κλιματική αλλαγή.

«Είχαμε μια ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Εμείς κάναμε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι έπρεπε με στόχο τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Αναμένουμε μια σαφή αποτύπωση και στα συμπεράσματα του συμβουλίου όλων των ηγετών της ΕΕ», τόνισαν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας ότι σε συνέχεια των αποφάσεων των δύο προηγούμενων ευρωπαϊκών συμβουλίων του Ιουνίου (και πολύ περισσότερο του Οκτωβρίου), «ζητάμε ένα ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία», όπως ανέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε δημοσιογραφική ερώτηση για τη στάση του ΟΗΕ οι ίδιες πηγές τόνισαν: «Δεν έχουμε την εικόνα της χλιαρής αντίδρασης. Είναι παγκόσμιος οργανισμός, η αντίδρασή πάντα είναι σε χαμηλούς τόνους στην αρχή μέχρι την οριστική θέση. Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

«Πέρα από τις κυρώσεις, είχαμε καταδίκη για την εισβολή στη Συρία, για τις εξελίξεις στο προσφυγικό. Σήμερα πάλι απασχολεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η τουρκική προκλητική συμπεριφορά και η παράνομη ενέργεια της συμφωνίας με τη Λιβύη. Αυτό απομακρύνει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες και τις Βρυξέλλες και υψώνει τείχη απέναντι στην Τουρκία. Αρχίζει να μεγαλώνει η απόσταση», υπογράμμισαν στη συνέχεια.