Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚαύσωνας «Κλέων»: Χειρότερος απ' ό,τι περιμέναμε - Μπορεί να κρατήσει εννέα ημέρες...

Καύσωνας «Κλέων»: Χειρότερος απ’ ό,τι περιμέναμε – Μπορεί να κρατήσει εννέα ημέρες – Άλλαξαν τα δεδομένα προς το χειρότερο, σύμφωμα με τον Γιάννη Καλλιάνο

Ισχυρότερο από το αναμενόμενο αναμένεται το κύμα καύσωνα  που θα πλήξει τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Ο βουλευτής και μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος ανέφερε ότι «άλλαξαν τα δεδομένα προς το χειρότερο. Πάμε για έναν δύσκολο, ισχυρό καύσωνα, ο οποίος θα περάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με κορύφωση πια όχι την Παρασκευή, αλλά την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή».

Ο κ. Καλλιάνος έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερα θερμό τριήμερο, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 41-43 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά μπορεί να φτάσουν τους 44-45 βαθμούς Κελσίου. Ανέφερε επίσης ότι την Κυριακή μπορεί να πέσει ελάχιστα η θερμοκρασία, λέγοντας πως «θα πάμε στους 40-41, αλλά από τη Δευτέρα έρχεται νέα άνοδος του υδραργύρου». «Τουλάχιστον για 7-8 ημέρες θα μπούμε κάτω από πολύ θερμές συνθήκες για τις περισσότερες περιοχές της χώρας», σχολίασε. Σε ανάρτησή του αναφέρει αναλυτικά τι δείχνουν τα προγνωστικά για τις επόμενες ημέρες.

Ακόμα και αν, ειδικά την Παρασκευή, το Σάββατο και ίσως και την Κυριακή που θα κορυφωθεί ο καύσωνας αναμέναμε θερμοκρασίες της τάξεως των 42-43°C στα ηπειρωτικά (και τοπικά και λίγο παραπάνω), φαίνεται τελικά και σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία ότι ο καύσωνας αυτός υπάρχει πιθανότητα να αποδειχθεί ακόμα πιο ισχυρός του αναμενόμενου. Σήμερα η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 38-39°C και τοπικά ακόμη και τους 40°C στα ηπειρωτικά τμήματα.

Σαραντάρια σήμερα αναμένονται κυρίως σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, στο βόρειο τμήμα του Έβρου, στον Θεσσαλικό Κάμπο, σε πεδινά τμήματα της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας και ίσως σε περιοχές της Δυτικής Στερεάς πέριξ του Αγρινίου ή στον κάμπο της Αργολίδας.

Η Πέμπτη πιο δύσκολη από την Τετάρτη

Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα αγγίξει στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ακόμα και τους 42-43°C.

Οι θερμοκρασίες αυτές θα σημειωθούν τοπικά στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην κεντρική και ανατολική Στερεά, αλλά και στην ανατολική Πελοπόννησο. Αθήνα: 40-41°C, Θεσσαλονίκη: 38-39°C.

Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή: Κορύφωση του καύσωνα

Το τριήμερο, από την Παρασκευή 14/7 έως και την Κυριακή 16/7, φαίνεται ότι ο καύσωνας θα κορυφωθεί, εφόσον η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Στην κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στον βόρειο Έβρο, στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στην ανατολική Πελοπόννησο, τοπικά, θα σημειωθούν και θερμοκρασίες της τάξεως των 43-44°C ή και ακόμα πολύ τοπικά 45°C.

Στις μεγαλουπόλεις, ακόμη και τις νυχτερινές ώρες, η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 29-30°C, με αποτέλεσμα το αίσθημα της δυσφορίας να είναι αρκετά έντονο, μια και η σχετική υγρασία εκείνες τις ώρες είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη.

Παρασκευή: Αθήνα: 42-43°C, Θεσσαλονίκη: 40-41°C

Σάββατο: Αθήνα: 43-44°C, Θεσσαλονίκη: 41-42°C

Κυριακή: Αναμένονται επίσης πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, περίπου στα επίπεδα του Σαββάτου, ίσως ελάχιστα πιο χαμηλές. Και στη Νότια Κρήτη θα σημειωθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 41-42°C).

Θα συνεχιστεί (;) και την επόμενη εβδομάδα

Ο Γιάννης Καλλιάνος προσθέτει στη συνέχεια: «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι για μεγάλο μέρος της επόμενης εβδομάδας οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν. Επομένως, υπάρχει σχετικά αυξημένη πιθανότητα ο καύσωνας αυτός που θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου να είναι παρατεταμένος, με συνολική διάρκεια που ίσως να ξεπεράσει ακόμη και τις 8-9 ημέρες. Αυτό όμως είναι προς μελέτη και θα φανεί στα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων. Οπλιστείτε με υπομονή, διότι οι μέρες που θα έρθουν από την Τετάρτη και στη συνέχεια (και ιδιαίτερα από την Παρασκευή έως την Κυριακή) θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες, περιορίστε τις μετακινήσεις σας από τις 12:00 μέχρι τουλάχιστον τις 18:00 όλες τις επόμενες ημέρες. ΥΓ.: Έχουν έρθει και στο παρελθόν παρόμοιοι καύσωνες στην Ελλάδα».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments