Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚαύσωνας: Πώς θα αποφύγουμε τη θερμική καταπόνηση - Όσα πρέπει να γνωρίζουμε...

Καύσωνας: Πώς θα αποφύγουμε τη θερμική καταπόνηση – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα κλιματιστικά

Με αφορμή τον καύσωνα διαρκείας που αντιμετωπίζουμε από σήμερα ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στο κατά πόσο αυτός επιβαρύνει την υγεία μας, αλλά και στα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να μην εξαντληθούμε

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews αρχικά ανέφερε ότι: «Το κύριο που πρέπει να κάνουμε, είναι να μειώσουμε την έκθεση στον ήλιο, όταν αυτό δεν είναι άκρως απαραίτητο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κυκλοφορούμε στις 12 η ώρα το μεσημέρι, εκτός αν αρρωστήσουμε και πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο ή η δουλειά μας μας επιβάλλει να είμαστε έξω. Όλες τις υπόλοιπες εργασίες μας, μπορούμε να τις κάνουμε νωρίς το πρωί, τότε που ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός, τότε που οι θερμοκρασίες είναι πιο ανεκτές και πιο εύκολα διαχειρίσιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι πρέπει να ενυδατωνόμαστε συχνά, λέγοντας: «Να κυκλοφορούμε με ένα μπουκαλάκι νερό ή με ένα μπουκαλάκι που έχει νερό και ηλεκτρολύτες και σιγά – σιγά να βασιζόμαστε να πίνουμε μικρές γουλιές σε πολύ συχνά χρονικά διαστήματα για να αντικαθιστούμε τον ιδρώτα που χάνουμε» και πρόσθεσε ότι: «Θα πρέπει να φοράμε λεπτά και ελαφρά ρούχα, ανοιχτόχρωμα. Θα πρέπει να έχουμε αντηλιακό, καπέλο 100%, γυαλιά ηλίου και ειδικά οι πιο ευπαθείς και πιο ηλικιωμένοι να κρατήσουν και μια ομπρελίτσα αν πρέπει να βγουν έξω».

«Όχι ηλιοθεραπεία»

Σχετικά με τη συμπεριφορά μας στην παραλία, ο κ. Βασιλακόπουλος ισχυρίστηκε πως δεν χρειάζεται να δροσιζόμαστε στη θάλασσα στις 12:00 και στη 1:00 το μεσημέρι ή να καθόμαστε στην αμμουδιά κάτω από την ομπρέλα, για να κάνουμε ηλιοθεραπεία.

Όπως είπε: «Μπορούμε αν πάμε στη θάλασσα να είμαστε μέσα σε αυτή, καλό είναι να βάζουμε και το κεφάλι μας στο νερό, αν ξέρουμε. Αν δεν ξέρουμε να φοράμε ένα καπέλο. Πάντα με αντηλιακό και με το που θα βγούμε έξω να φύγουμε αφού έχουμε δροσιστεί. Όχι ηλιοθεραπεία».

Σωστή χρήση του κλιματιστικού

Σχετικά με την χρήση του κλιματιστικού ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως, «εάν τα φίλτρα του κλιματιστικού είναι καθαρισμένα, δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Αντίθετα, το κλιματιστικό δεν ανανεώνει τον αέρα από την εξωτερική ατμόσφαιρα, ανακυκλώνει τον εσωτερικό αέρα του σπιτιού και διώχνει τη θερμότητα προς τα έξω. Άρα μπορούμε σε αυτές τις συνθήκες να το χρησιμοποιούμε άφοβα».

Τέλος, πρόσθεσε πως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι σε τέτοιες συνθήκες καύσωνα, δεν χρειάζεται να βάλουμε το κλιματιστικό στο φουλ. Όπως εξήγησε: «Διότι αν χρειαστεί να μετακινηθούμε από έναν χώρο με τόσο χαμηλή θερμοκρασία στο εξωτερικό περιβάλλον, η μεταβολή της θερμοκρασίας είναι μεγάλη και αυτό είναι καταπόνηση για τον οργανισμό. Μια ουδέτερη θερμοκρασία 24, 25, 26 βαθμούς είναι μια χαρά».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments