Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΗΜΟΤΙΚΑΚΕΔΕ: Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ υπονομεύει την τοπική αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ υπονομεύει την τοπική αυτοδιοίκηση

Η «απλή αναλογική» και οι αλλαγές που φέρνει το  σχέδιο «Κλεισθένης» στην τοπική αυτοδιοίκηση, αποσκοπούν στον πλήρη έλεγχό της από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται από το πρωί η έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με επίκεντρο το αναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο κατηγορείται ότι αποσκοπεί στην απορρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης δεν βλέπει «καμία μεταρρύθμιση», ενώ ο Γιώργος Καμίνης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να ελέγξει την τοπική αυτοδιοίκηση»

Το σύνολο πάντως των ομιλητών συμφώνησε ότι πρέπει να δοθεί από πλευράς υπουργείου επαρκής χρόνος διαβούλευσης τουλάχιστον δυο μηνών.

Η έκτακτη συνέλευση πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ενόψει του κοινού συνεδρίου της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) το οποίο ξεκινάει την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ότι η Αυτοδιοίκηση «δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει σε έναν κυβερνητικό σχεδιασμό που προωθεί όχι τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, αλλά την απορρύθμιση των δήμων».

Και υπογράμμισε την ετοιμότητα της ΚΕΔΕ, να διεκδικήσει μια πραγματική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους, με στόχο να στηριχθεί η αναγέννηση της χώρας στην αυτοδιοικητική διακυβέρνηση.

Ο Γ. Πατούλης ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει αποδεκτό «ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν προωθεί καμία απολύτως αλλαγή, καμία απολύτως μεταρρύθμιση, πέραν της αλλαγής του εκλογικού νόμου» .

Όπως είπε, «για εμάς “κόκκινη γραμμή” αποτελεί η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που φαίνεται ότι προτάσσει η κυβέρνηση, μεταθέτοντας για το αόριστο μέλλον τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Διευκρίνισε πάντως πως η Αυτοδιοίκηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει το ζήτημα αυτό αφού πρώτα ολοκληρωθεί η υιοθέτηση νέου μοντέλου λειτουργίας του κράτους και της αυτοδιοίκησης.

Ο Γ. Πατούλης επέκρινε τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη ότι «έπαιζε κρυφτούλι με την ΚΕΔΕ» σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο επιβεβαιώνει «ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει τη διάθεση να κάνει καμία μεταρρύθμιση».

Ακόμη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προτεραιότητα της είναι πρώτον, να ξεμπερδέψει μια ώρα αρχύτερα από τις σημερινές δημοτικές Αρχές, και δεύτερον να οδηγήσει τους δήμους σε ακυβερνησία, ώστε στη συνέχεια, μέσα από το χάος που θα δημιουργηθεί, να υποκαταστήσει τις αιρετές διοικήσεις των δήμων, με το διορισμένο εκτελεστικό γραμματέα».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε λόγο για «συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης με στόχο την απαξίωση του αυτοδιοικητικού θεσμού» το οποίο δεν περιλαμβάνει καμία από τις σημαντικές μεταρρυθμίσει, που έχει προτείνει η ΚΕΔΕ, όπως η διασφάλιση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, η βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών, η μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στους δήμους, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ητην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έκανε λόγο για «νομοσχέδιο – φάντασμα» με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί «αλλαγές ερήμην της αυτοδιοίκησης, μετατρέποντας τους δήμους σε απλά όργανα υλοποίησης των κατευθύνσεων του κεντρικού κράτους. Εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση δεν είναι μία ισχυρή και ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση, αλλά δήμοι υποταγμένοι στις κυβερνητικές επιλογές» είπε.

Επίσης υποστήριξε ότι με την απλή αναλογική η κυβέρνηση «οδηγεί την αυτοδιοίκηση σε μια άνευ προηγουμένου παράλυση. Και βάζει τους φασίστες από την πίσω πόρτα στους δήμους».

Σύμφωνα με τον Γ. Καμίνη, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με την αλλαγή του εκλογικού νόμου «να ελέγξει την τοπική αυτοδιοίκηση, βλέποντας ότι ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019, η εκλογική επιρροή της κυβέρνησης προδιαγράφεται ακόμη μικρότερη».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση», Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να επιβάλλει σύστημα δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Χαρακτήρισε «ανοσιούργημα» το υπό κατάθεση νομοσχέδιο και εξέφρασε τη διαφωνία του με τη θέσπιση της απλής αναλογικής, η οποία οδηγούσε σε ακυβερνησία τους δήμους. Επίσης τόνισε ότι τις τελικές αποφάσεις – προτάσεις επί του νομοσχεδίου θα πρέπει να εγκρίνει έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ και αφού έχει προηγηθεί διάλογος σε όλα τα επίπεδα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και Δήμαρχος Νικαίας, Γιώργος Ιωακειμίδης, χαρακτήρισε « αγωνιστική γυμναστική» τη σύγκλιση του συνεδρίου πριν καν να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο. Έπρεπε, είπε, να έχει προηγηθεί η κατάθεση του και να έχει διεξαχθεί ευρύτατη διαβούλευση στα αυτοδιοικητικά όργανα.

Ο Γ. Ιωακειμίδης κατηγόρησε κι εκείνος την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών τόσο για την έλλειψη ενημέρωσης ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, όσο και για την καθυστέρηση κατάθεσής του. «Δυο χρόνια ακούμε ότι έρχεται και ακόμη έρχεται είπε». Καταλήγοντας τόνισε ότι εάν από την κατάθεση του και μέχρι τη ψήφιση του δεν υπάρξει επαρκής χρόνος διαλόγου, τουλάχιστον δυο μηνών, «η Αυτοδιοίκηση να μην αποδεχθεί να συμμετάσχει σ΄αυτή τη διαδικασία».

Ο επικεφαλής παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», Δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, εγκάλεσε την ηγεσία της ΚΕΔΕ ότι την ώρα που καταγγέλλει την κυβέρνηση για έλλειψη διάθεσης διαβούλευσης, δεν υπήρξε κανένας διάλογος επί των θέσεων που καλείται το κοινό συνέδριο με την ΕΝΠΕ να εγκρίνει «Τι σημαίνει Τοπική -Περιφερειακή Διακυβέρνηση; Ποια είναι η πρόταση;» είπε.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments