Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗ«Κλειδώνει» το πλαίσιο της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ - Χωρίς τους μισούς...

«Κλειδώνει» το πλαίσιο της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Χωρίς τους μισούς υπουργούς και πανηγυρικό κλίμα

Αλλαγές στη λογική της ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας –  «Φρένο» στα σενάρια του ανασχηματισμού

Εν μέσω πυρετού συσκέψεων τόσο για τη διαχείριση της κατάστασης στη Θεσσαλία, όσο και για την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου από το βήμα της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνει την προετοιμασία του σήμερα για την άνοδό του στην Έκθεση, απ’ όπου θα περιγράψει και το σχέδιό του για την επόμενη μέρα στη χώρα. Η καταστροφή στη Θεσσαλία αναπόδρασα δημιουργεί νέα δεδομένα, ενώ αδειάζει και το “καλάθι” της ΔΕΘ, την ώρα που κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι το περίφημο “πράσινο τέλος” που θα εξαγγελθεί από τον κ. Μητσοτάκη δεν θα είναι ένας νέος φόρος με οριζόντια χαρακτηριστικά. Μένει, πάντως, να διευκρινιστεί, αν θα αφορά φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις και σε τι θα συνίσταται αυτή η νέα επιβάρυνση.
Χθες, ο κ. Μητσοτάκης ήταν σε άμεση επικοινωνία με τους στενούς του συνεργάτες για το περιεχόμενο της ομιλίας του, ενώ συνεχείς ήταν και οι συσκέψεις με υπουργούς. Φερ ειπείν, το απόγευμα έγινε σύσκεψη για την κατάσταση των κτιρίων στη Θεσσαλία και το ζήτημα της στέγασης των πλημμυροπαθών, όπου έγινε κουβέντα για την κατάσταση των σχολείων και επισημάνθηκε ότι περίπου 800 άτομα είναι αυτά που χρειάζονται να στεγαστούν άμεσα, αριθμός που θεωρείται διαχειρίσιμος. Όσο για τα σχολεία στη Θεσσαλία, σήμερα θα υπάρξει νέα σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας με τους διευθυντές της Θεσσαλίας, ώστε να υπάρξουν αποφάσεις και να φανεί πού είναι δυνατό να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι τη Δευτέρα.
Από εκεί και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στη λογική της ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας και της αυτοματοποίησης ορισμένων διαδικασιών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται να περιέγραψε και στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια τις κυοφορούμενες παρεμβάσεις στη συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου προχθές το απόγευμα και με την οποία μπήκε φρένο στα σενάρια του ανασχηματισμού ή της στοχευμένης παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη στο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα υπάρχουν πιο αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε σύνθετες επιχειρήσεις, όταν απαιτείται, ενώ συζητείται να μεταφερθούν αρμοδιότητες και για τον έλεγχο των αντιπλημμυρικών έργων, αν και αυτό απαιτεί σημαντική νομοθετική παρέμβαση.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να βάλει ένα φρένο στο συνήθως πανηγυρικό κλίμα της ΔΕΘ, δίνοντας ρητή εντολή σχεδόν στους μισούς υπουργούς του να μην ανέβουν στη Θεσσαλονίκη. ” Φέτος έχει ζητηθεί να ανέβουν μόνο οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων. Ειδικά οι υπουργοί που έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση των προβλημάτων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, θα είναι στο πεδίο και στα υπουργεία τους κι όχι στη ΔΕΘ”, ανέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές. Αυτό σημαίνει π.χ. ότι το παρών θα δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας κ.α., πλην όμως υπουργοί που έχουν άμεσες αρμοδιότητες που σχετίζονται με την εν εξελίξει κατάσταση στη Θεσσαλία θα μείνουν είτε στην Αθήνα είτε στο Συντονιστικό της Λάρισας, εφόσον απαιτείται η παρουσία τους εκεί. Κατ’ αυτό τον τρόπο και με τη ρητή εντολή που έχει δοθεί να μην υπάρξουν κομματικές εκδηλώσεις της ΝΔ, αλλά και την απροθυμία του πρωθυπουργού να κάνει την καθιερωμένη βόλτα το πρωί του Σαββάτου στα περίπτερα της Έκθεσης, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει η προσοχή να στραφεί στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη, η οποία είναι προσαρμοσμένη στο πνεύμα που επιτάσσει η πρόσφατη καταστροφή.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments