Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΗΜΟΤΙΚΑ«Κλείδωσαν» για τον Οκτώβριο του 2019 οι δημοτικές εκλογές

«Κλείδωσαν» για τον Οκτώβριο του 2019 οι δημοτικές εκλογές

Τον Οκτώβριο του 2019 θα πραγματοποιηθούν τελικά οι δημοτικές εκλογές, με τα σενάρια περί διεξαγωγής τριπλών εκλογών (βουλευτικών, ευρωεκλογών, δημοτικών) τον Μάιο του 2019 να καταρρίπτονται.

Το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώθηκε διαφωνία σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Σκουρλέτη.

Εδώ και καιρό ο υπουργός Εσωτερικών έχει εκφράσει την άποψη ότι οι επόμενες δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν με σύστημα απλής αναλογικής, πρέπει να προσδιοριστούν τον Οκτώβριο του 2019. Μόλις την περασμένη Τετάρτη ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Αποσυσχετίζονται από τις ευρωεκλογές οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου 2019».

Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός εξέφρασε διαφορετική άποψη για τον χρόνο διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών. Συγκεκριμένα, ο κ Τσίπρας ήθελε να μείνει ανοιχτό το ζήτημα, προκειμένου να είναι εφικτή η διεξαγωγή τριπλών εκλογών (βουλευτικών, ευρωεκλογών, δημοτικών) τον Μάιο του 2019. Από τη μεριά του, ο κ. Σκουρλέτης επέμεινε στη εκφρασμένη δημόσια άποψή του.

Οι δύο προσεγγίσεις

Οι δύο προσεγγίσεις του κυβερνητικού επιτελείου εδράζονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις για τη συμπεριφορά των εκλογικών μηχανισμών. Απηχούν όμως και διακριτές αντιλήψεις για τη βέλτιστη εκλογική στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος.

Σε ό,τι αφορά την τακτική, η μια αντίληψη «έβλεπε» στη διεξαγωγή τριπλών εκλογών τη δυνατότητα αποδιάρθρωσης του εκλογικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας, αφού σημαντικό τμήμα του θα αφοσιωθεί στην προσωπική καμπάνια του σταυρού. Η άλλη προσέγγιση, που ήθελε τις εκλογές τον Οκτώβριο, είχε ως επιχείρημα ότι είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των πολιτών που εμπλέκονται στις δημοτικές λίστες που καθιστά αδύνατη την όποια ορθολογική πρόβλεψη για την επίπτωση που θα έχει στις βουλευτικές εκλογές η ταυτόχρονη διενέργεια των δημοτικών.

Πέρα όμως από την τακτική, διαφάνηκαν αποκλίσεις και στη στρατηγική. Ο κ. Σκουρλέτης φέρεται να υιοθετεί την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί «προς τα αριστερά», προκειμένου να «επαναπατριστούν» οι ψηφοφόροι του 2015 που έχουν αποστασιοποιηθεί. Για να επιτευχθεί αυτός ο «επαναπατρισμός», προκρίνονται κινήσεις που εκφράζουν την «ψυχή της Αριστεράς», δηλαδή θεσμοθέτηση στοιχείων του παραδοσιακού αριστερού προγράμματος, με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δίνουν σήμα ότι δεν σχετίζονται με εκλογικούς τακτικισμούς. Σημειώνεται πως βασικός υποστηρικτής της «αριστερής στροφής είναι ο Νίκος Φίλης, ενώ την υποστηρίζουν, με πιο προσεκτικές διατυπώσεις, οι 53.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments