Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΚοινή Δήλωση για την αναβάθμιση της σχέσης Ελλάδας - Ινδίας - Μητσοτάκης:...

Κοινή Δήλωση για την αναβάθμιση της σχέσης Ελλάδας – Ινδίας – Μητσοτάκης: Η χώρα μας πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις

Υπογράφτηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές Μνημόνιο Συναντίληψης για τη Συνεργασία στον Αγροτικό Τομέα, ενώ κατά το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθεί συμφωνία για την Κινητικότητα και τη Μετανάστευση

Στην αναβάθμιση της ελληνο-ινδικής σχέσης, σε σχέση «Στρατηγικής Sυνεργασίας» (Strategic Partnership), συμφώνησαν με Κοινή Δήλωση, μετά τη σημερινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο ομόλογός του της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι. Παράλληλα, συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας στο πολιτικό επίπεδο, στην ασφάλεια και στην οικονομία, με στόχο τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου τα επόμενα χρόνια.

Στην Κοινή Δήλωση αποτυπώνεται η συναντίληψη Ελλάδας και Ινδίας για μια ελεύθερη, ανοικτή και βασισμένη σε κανόνες Μεσόγειο Θάλασσα και Ινδο-Ειρηνικό, «σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και συγκεκριμένα με τις προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και με πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας προς όφελος της διεθνούς ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μνημόνιο Συναντίληψης για τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα

Νωρίτερα υπογράφτηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές Μνημόνιο Συναντίληψης για τη Συνεργασία στον Αγροτικό Τομέα, ενώ κατά το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθεί συμφωνία για την Κινητικότητα και τη Μετανάστευση, η οποία βρίσκεται ήδη σε επεξεργασία, και τη σημασία της οποίας τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.

Επίσης, Μητσοτάκης και Μόντι συζήτησαν και συμφώνησαν την εμβάθυνση και εντατικοποίηση των συνεργειών των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ναυτιλίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του κυβερνοχώρου, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού και της γεωργίας.

Τέλος, αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή και ως γέφυρας συνεργασίας ανάμεσα σε τρεις ηπείρους.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις»

Μετά τη συνάντηση ακολούθησε γεύμα με εκπροσώπους ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων και φορέων. «Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της μια πολύ δύσκολη περίοδο κρίσης. Πηγαίνουμε από ρεκόρ σε ρεκόρ όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Μας ενδιαφέρει πολύ να παρουσιάσουμε την ελληνική ιστορία επιτυχίας στην ινδική επιχειρηματική κοινότητα. Αυτή είναι μόνο η αρχή», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο δείπνο και συμπλήρωσε πως «οι ευκαιρίες υπάρχουν σε πολλούς τομείς, όχι μόνο στον τουρισμό, που είναι το προφανές. Στη βιομηχανική παραγωγή, στις υποδομές, στα φαρμακευτικά προϊόντα, όπου έχουμε ισχυρή παρουσία, στα τρόφιμα, στη ναυπηγική, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, στην τεχνολογία, στις ψηφιακές πληρωμές».

«Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, πρωθυπουργέ, ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να προωθήσουμε τις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις και σας ευχαριστώ που μας δίνετε την ευκαιρία μέσω αυτού του γεύματος για τους εκπροσώπους των επιχειρήσεών μας, τόσο τους Ινδούς, όσο και τους Έλληνες, να συναντηθούν και να συζητήσουν σε αυτήν την πολύ σημαντική πλατφόρμα», απάντησε από την πλευρά του ο Ινδός πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «σήμερα ο κόσμος βλέπει την ινδική οικονομία με ελπίδα και εμπιστοσύνη. Η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο».

«Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδας θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις μας», είπε ο κ. Μόντι, που συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα πέρασε μια δύσκολη περίοδο και τώρα βρίσκεται στον δρόμο της προόδου. Συγχαίρω τον ελληνικό λαό, τον πρωθυπουργό και τους επικεφαλής των επιχειρήσεων για τις προσπάθειές σας, οι οποίες κατέστησαν εφικτές τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα».




Οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών τόνισε η κ. Σακελλαρόπουλου

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 10:10, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.


Στις 10:20 έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο Ναρέντρα Μόντι είναι ο πρώτος αξιωματούχος της συγκεκριμένης χώρας που επισκέπτεται την Ελλάδα ύστερα από 40 χρόνια.

Η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε πως πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, αφού η προηγούμενη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού ήταν το 1983.

Από την πλευρά του, ο Ναρέντρα Μόντι θέλησε να δηλώσει τη συμπαράστασή του για τις φωτιές του μαίνονται στη χώρα. Εξέφρασε, επίσης, τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των πυρκαγιών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην επιτυχημένη επιχείρηση της Ινδίας στο Διάστημα, λέγοντας ότι πρόκειται για μια περιοχή του φεγγαριού που δεν έχει εξερευνηθεί. Επιπλέον, μιλώντας για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για δράση κατά της κλιματικής κρίσης με τη συμμετοχή όλου του κόσμου.

Τέλος, η κ. Σακελλαρόπουλου τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών, που συνδέονται από την αρχαιότητα, και πρόσθεσε ότι η συνεργασία των δύο χωρών για την εμβάθυνση των σχέσεων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος θα είναι για το κοινό καλό.

Η υποδοχή Μόντι στην Αθήνα

Έφθασε το πρωί στην Αθήνα ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι. Τον κ. Μόντι υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Προσγειώθηκα στην Αθήνα. Προσβλέπω σε μία παραγωγική επίσκεψη στην Ελλάδα, με στόχο την εμβάθυνση της φιλίας μεταξύ Ινδίας – Ελλάδας. Θα έχω συνομιλίες με τον  Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και θα έρθω σε επαφή με την ινδική κοινότητα», ήταν το μήνυμα του Ναρέντρα Μόντι στο Twitter.

Παράλληλα, ο Ινδός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την ινδική κοινότητα για το θερμό καλωσόρισμα, αναφέροντας: «Ανάμεσα στα ιστορικά τοπία της Ελλάδας, η ζεστασιά και φιλοξενία της ινδικής κοινότητας λάμπει έντονα. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για το θερμό καλωσόρισμα».

Η επίσκεψη καλύπτεται εκτεταμένα από τα ινδικά ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα «Times of Ιndia» ανακοίνωσε άμεσα ότι ο κ. Μόντι αφίχθη στην Αθήνα, ενώ ανήρτησε, σε άλλο tweet, βίντεο με την ενθουσιώδη υποδοχή που του επιφύλαξε η ινδική διασπορά στη χώρα μας.

«Ελλάδα και Ινδία: Μια φιλία χιλιετιών που γίνεται ισχυρότερη»

«Η Ελλάδα και η Ινδία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, που χρονολογούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ως αρχαίοι πολιτισμοί, οι λαοί μας αλληλεπιδρούσαν και ασκούσαν επιρροή ο ένας στον άλλον σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων», επισημαίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Times of India», εν όψει της σημερινής (Παρασκευή) επίσκεψης του ομολόγου του, Ναρέντρα Μόντι, στην Αθήνα.

«Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι στοιχεία των πολιτισμών μας ήταν συνυφασμένα μεταξύ τους και παραμένουν ζωντανά μέχρι σήμερα, όχι μόνο στις δύο χώρες μας, αλλά και στις ευρύτερες περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. 

Η Ελλάδα, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και ως κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι σε ιδανική θέση για να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη. Σήμερα οι δύο χώρες μας μοιράζονται κοινές δημοκρατικές αξίες και μια σταθερή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Συμφωνούμε επίσης στην ανάγκη να προστατεύσουμε τη διεθνή τάξη πραγμάτων, που βασίζεται σε κανόνες, και να προωθήσουμε την παγκόσμια ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη».

Τι εξετάζεται για τη συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας σε άμυνα και ασφάλεια

Η ιστορική επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα, η πρώτη εδώ και 40 χρόνια, θέτει σε τροχιά αναβάθμισης τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών με σημαντικές προεκτάσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με 1,4 δισεκατομμύρια πολίτες και 5η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναζητά «δίοδο» στην Ευρώπη, με την Ελλάδα χάρη στην ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, να αποτελεί δυνητική «πύλη» για την είσοδο του Νέου Δελχί στις αγορές της γηραιάς ηπείρου. Ταυτόχρονα, η Ινδία επιδιώκει να αποκτήσει πιο ενεργή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή στην οποία το Πακιστάν αυξάνει σταδιακά το στρατιωτικό του αποτύπωμα μέσω της Τουρκίας.

Δηλώσεις Μητσοτάκη – Μόντι: Στόχος ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου

Στρατηγική Συνεργασία

Από τις αρχές του έτους, Ελλάδα και Ινδία ενεργοποίησαν έναν σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας στο επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων. Άλλωστε, αμφότερες διαθέτουν ισχυρές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις ενώ ως ναυτικά έθνη έχουν κοινή αντίληψη για ζητήματα που άπτονται του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Ελλάδα – Ινδία, συμμαχία: Ενισχύεται η αμυντική συνεργασία Αθήνας – Νέου Δελχί

Απόδειξη της νεότευκτης αλλά σημαντικής στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών είναι η παρουσία στην Ελλάδα ινδικών αεροπορικών και ναυτικών μονάδων δύο φορές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Στα τέλη Ιουλίου, το Αντιτορπιλικό Κατευθυνομένων Βλημάτων κλάσης Καλκούτα INSChennai επισκέφθηκε τη Σούδα και ελλιμενίστηκε στη ναυτική βάση για τρεις ημέρες, από τις 27 έως τις 29 Ιουλίου.

Επίσκεψη Μόντι: Τι εξετάζεται για τη συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας σε άμυνα και ασφάλεια-1

Το INS Chennai πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις με τη Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς του Πολεμικού Ναυτικού στην ευαίσθητη για τα εθνικά συμφέροντα περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, εκτελώντας, μεταξύ άλλων, αντικείμενα επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και προχωρητικών ελιγμών. Η παρουσία του Chennai στην Κρήτη έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα στα δύο ναυτικά να εκπαιδευτούν μαζί, βελτιώνοντας τη διαλειτουργικότητα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα τους.

Ναρέντρα Μόντι: Οι λόγοι που έρχομαι στην Ελλάδα – Ο Ινδός πρωθυπουργός μιλάει στην «Κ»

Είχε προηγηθεί η συμμετοχή της ινδικής αεροπορίας στη μεγάλης κλίμακας αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ-23» η οποία έλαβε διακλαδικό χαρακτήρα με την παρουσία μονάδων επιφανείας και τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων. Τα θηριώδη Sukhoi Su-30MKI μεταστάθμευσαν για πρώτη φορά σε ελληνικό αεροδρόμιο και συγκεκριμένα στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας και συμμετείχαν σε επιχειρήσεις εναέριας μάχης, ναυτικής προσβολής και καταστολής αεράμυνας σε περιοχές που εκτείνονταν έως τις ανατολικές παρυφές του FIR Αθηνών.

Τα ινδικά Sukhoi πέταξαν πάνω από την Ακρόπολη και φωτογραφήθηκαν μαζί με τα F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού που αντανακλά τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το αεροπορικό Επιτελείο εξετάζει τη δυνατότητα αποστολής τεσσάρων ελληνικών F-16 στην άσκηση «TarangShakti», τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Ινδίας, στην οποία αναμένεται να συμμετέχουν η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Η συνεκπαίδευση με τους Έλληνες πιλότους κρίνεται εξόχως σημαντική για το Νέο Δελχί, μιας και σύντομα η Ινδία θα μπει στο «κλαμπ» των Rafale, ενώ η εξοικείωση με τα F-16, το μαχητικό που αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» της πακιστανικής αεροπορίας, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους Ινδούς.

Ποιοι Ελληνες και για ποιες δουλειές θα έχουν επαφές με Ινδούς

Στα σκαριά τριμερής Ελλάδας – Ινδίας – Ισραήλ 

Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον ομόλογό του, Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδίας, Στρατηγό Ανίλ Τσαουχάν εξετάστηκε, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα υλοποίησης τριμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Ινδίας – Ισραήλ αλλά και το ενδεχόμενο κατάρτισης Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και το Νέο Δελχί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α/ΓΕΕΘΑ επανέλαβε την παροχή υποστήριξης ως Host Nation (HNS) που προσφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην ινδική αεροπορία κατά τη διέλευση μαχητικών αεροσκαφών της από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Στη φάση του σχεδιασμού βρίσκεται και η επίσκεψη του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στην Ινδία, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο ομόλογός του, ενώ τη χώρα επισκέφθηκε πρόσφατα ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments