Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήNEAΚορωνοϊός: Ευρωπαϊκός συναγερμός για την έξαρση των κρουσμάτων στην Κίνα - Σήμερα...

Κορωνοϊός: Ευρωπαϊκός συναγερμός για την έξαρση των κρουσμάτων στην Κίνα – Σήμερα οι ανακοινώσεις της ΕΕ για νέα μέτρα

Σήμερα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις της Ε.Ε. για μια κοινή προσέγγιση στην αντιμετώπιση της αχαλίνωτης επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα.

Οι αποφάσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν μάσκες και υποχρεωτικά τεστ πριν από την αναχώρηση των επιβατών από τη χώρα, όπως συμφώνησαν χθες οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας της ΕΕ.

Χθες δόθηκε το «πράσινο φως» σε επίπεδο γνωμοδότησης, για την επιβολή μέτρων καθώς έφτασε για την Ευρώπη η ώρα των αποφάσεων για μέτρα ανάσχεσης του κορωνοϊού.

Κι ενώ η ΕΕ προσπαθεί για την ενότητα κατά της Covid-19, διάφορα Κράτη – Μέλη έχουν λάβει – σε εθνικό επίπεδο –  μέτρα εδώ και μία εβδομάδα. Την αρχή έκανε η Ιταλία η οποία απαιτεί τεστ κορωνοϊού για όλους όσοι ταξιδεύουν από την Κίνα. Μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα έχουν επίσης ανακοινώσει η Γαλλία και η Ισπανία. Ειδικότερα, το Παρίσι ζητεί αρνητικά τεστ κορωνοϊού, καλεί τους Γάλλους πολίτες να αποφύγουν τα μη αναγκαία ταξίδια στην Κίνα ενώ επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στις πτήσεις από την Κίνα προς τη Γαλλία. Την ίδια στιγμή, η Μαδρίτη ζητεί αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων επέμεινε ότι η υγειονομική κατάσταση στην Κίνα δεν αποτελεί άμεση υγειονομική απειλή ενώ, ορισμένοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι παραλλαγές κορωνοϊού οι οποίες κυριαρχούν στη χώρα εντοπίζονται και στην Ευρώπη και δεν εγείρουν φόβους για την ανοσολογική απόκριση των Κρατών – Μελών, Ωστόσο, ο φόβος για την εμφάνιση νέων παραλλαγών κερδίζει έδαφος και πλέον τουλάχιστον 14 χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα προσπαθώντας να προλάβουν το άνοιγμα των κινεζικών συνόρων στις 8 Ιανουαρίου για πρώτη φορά μετά το 2020.

Την ίδια στιγμή το Πεκίνο αντιδρά και απειλεί με αντίμετρα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας υπογράμμισε χαρακτηριστικά: “είμαστε έντονα αντίθετοι σε τέτοιου είδους πρακτικές χειραγώγησης των μέτρων για την Covid-19 για πολιτικούς λόγους” και προσέθεσε ότι “θα προχωρήσουμε σε αντίμετρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Κίνα και Δύση είναι τρόπο τινά στα… μαχαίρια. Κανείς δεν έχει ξεχάσει ότι το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού καταγράφηκε στην κινεζική Γουχάν το όχι και τόσο μακρινό 2019 με την κινεζική κυβέρνηση να αντιστέκεται σθεναρά στις προσπάθειες διερεύνησης της προέλευσης του ιού. Σε αυτό το “σίριαλ” διαμάχης έρχεται να προστεθεί ένα νέο επεισόδιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έτεινε χείρα βοηθείας στο Πεκίνο που δίνει μάχη με τον χρόνο για να εμβολιάσει τον κινεζικό πληθυσμό. Η προσφορά όμως απορρίφθηκε με την Κίνα να επιμένει να αρνείται τα δυτικά εμβόλια.

Όμως στη χώρα, έπειτα από τρία χρόνια απάνθρωπων περιορισμών, έχει φτάσει η ώρα των λοιμώξεων αφού οι Κινέζοι πολίτες παραμένοντας κλεισμένοι στα σπίτια τους δεν έχουν “χτίσει” φυσική ανοσία. Τα επίσημα στοιχεία κρουσμάτων και θανάτων παραμένουν άγνωστα ωστόσο, το Πεκίνο παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι υπάρχει κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων και υψηλός αριθμός θανάτων.

Στα νοσοκομεία της κινεζικής πρωτεύουσας η πίεση εντείνεται ενώ και στην οικονομική πρωτεύουσα, Σανγκάη, τα πράγματα ζορίζουν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τσεν Ερτζέν, γιατρός και αντιπρόεδρος νοσοκομείου στην πόλη, προειδοποιεί ότι η πλειονότητα των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Σανγκάης ενδέχεται να έχει μολυνθεί, με την εξάπλωση της πανδημίας να είναι ευρεία και να έχει φτάσει πλέον το 70% του πληθυσμού. Η μάχη όμως φαίνεται να δίνεται και στις αγροτικές περιοχές με Μέσα Ενημέρωσης να κάνουν λόγο για ελλείψεις φαρμάκων και ταλαιπωρία του ηλικιωμένου πληθυσμού, ο οποίος χρειάζεται ενδεχομένως να διανύσει μία απόσταση έως και δύο ωρών για να προμηθευτεί τα απολύτως απαραίτητα, όπως φάρμακα.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments