Στοχευμένες παρεμβάσεις στο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών για τα φετινά εισοδήματα, με στόχο τη διόρθωση αδικιών και στρεβλώσεων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ατζέντα περιλαμβάνει περισσότερες και υψηλότερες εκπτώσεις.
Παράλληλα, στελέχη προτείνουν μειώσεις στους συντελεστές προσαύξησης του ελάχιστου εισοδήματος.
Τα σενάρια που εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για μείωση τεκμηρίων στους ελεύθερους επαγγελματίες, προβλέπουν:
- Διεύρυνση και αύξηση των εκπτώσεων στο ελάχιστο εισόδημα για ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών. Επισημαίνεται ότι σήμερα μείωση του τεκμηρίου κατά 50% έχουν όσοι παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%, ασκούν τη δραστηριότητά τους και έχουν την κύρια κατοικία τους σε δημοτικές κοινότητες ή οικισμούς με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων, ή σε δημοτικές κοινότητες ή οικισμούς με πληθυσμό από 500 έως 1.500 κατοίκους, ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων, οι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα και με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών, οι εκμεταλλευτές ταξί με ποσοστό ιδιοκτησίας επί του οχήματος που δεν υπερβαίνει το 25% και οι εκμεταλλευτές σχολικών κυλικείων. Επίσης, έκπτωση κατά 30% στο ελάχιστο ποσό εισοδήματος έχουν οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών
- Επέκταση των απαλλαγών από το τεκμήριο σε ευάλωτες ομάδες επαγγελματιών και με χαμηλό τζίρο. Με το ισχύον καθεστώς πλήρη απαλλαγή έχουν οι νέοι επαγγελματίες κατά τα τρία πρώτα έτη από την έναρξη δραστηριότητας, οι μητέρες επαγγελματίες για το έτος γέννησης του τέκνου και τα δύο επόμενα έτη, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αμείβονται με «μπλοκάκι», εφόσον συνεργάζονται με έως τρεις εργοδότες, τα άτομα με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%, λόγω περιορισμένης επαγγελματικής ικανότητας, τα καφενεία σε κοινότητες έως 500 κατοίκων ή σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που συνεργάζονται με έως δύο ασφαλιστικές εταιρίες και έχουν δηλώσει ως επαγγελματική έδρα την κατοικία τους.
- Αλλαγές στους συντελεστές προσαύξησης του ελάχιστου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος. Σήμερα, για ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους με λειτουργία από 7 έως 9 έτη η προσαύξηση ανέρχεται στο 10%, για 10 έως 12 έτη ανεβαίνει στο 20% και για περισσότερα από 12 έτη λειτουργίας φθάνει στο 30%. Επιπρόσθετα, για ατομικές επιχειρήσεις με υπαλλήλους το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημά που προκύπτει από τον κατώτατο μισθό και τα έτη προσαυξάνεται κατά το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού, με ανώτατο όριο προσαύξησης τις 15.000 ευρώ και κατά 5% της τυχόν επιπλέον διαφοράς του ετήσιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης από το μέσο όρο ετήσιου κύκλου εργασιών όλων των επιχειρήσεων που ασκούν την ίδια δραστηριότητα βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας.
Στη ΔΕΘ
Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις για το είδος και την έκταση των παρεμβάσεων στα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών θα ληφθούν τους επόμενους μήνες και μετά από διεξοδική ανάλυση των οικονομικών δεδομένων της αγοράς και του φορολογικού προφίλ και αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό το Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με το πακέτο των νέων φοροελαφρύνσεων και κοινωνικών παροχών.
Πάντως, οι ίδιοι παράγοντες ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για «χειρουργικές» διορθώσεις στα τεκμήρια, που σε καμία περίπτωση δεν θα θίγουν το πυρήνα του τεκμαρτού συστήματος φορολόγησης.
Σε μεσοπρόθεσμη βάση και με την πλήρη ανάπτυξη των ψηφιακών εργαλείων και των ηλεκτρονικών συναλλαγών ο σχεδιασμός προβλέπει την πλήρη κατάργηση των τεκμηρίων, καθώς η φορολογική διοίκηση θα έχει πλήρη και καθαρή εικόνα για τα πραγματικά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και τη φοροδοτική τους ικανότητα.
Τα όπλα που θα «σβήσουν» από το χάρτη την τεκμαρτή φορολόγηση είναι, μεταξύ άλλων, ο προσδιορισμός των εσόδων, των δαπανών, των καθαρών κερδών των ελεύθερων επαγγελματιών, και συνεπώς του φόρου εισοδήματος με βάση τα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA, η επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις και τη διασύνδεσή του με τις ταμειακές μηχανές, το ψηφιακό δελτίο αποστολής, το ψηφιακό πελατολόγιο και η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές των επιχειρήσεων.
Αύξηση εσόδων
Τα στοιχεία από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του 2025 δείχνουν ότι η ενίσχυση και η επέκταση των ψηφιακών συναλλαγών και του ηλεκτρονικού χρήματος έφερε αύξηση των δηλωθέντων εσόδων.
Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος ετήσιος τζίρος το 2024 στο χονδρικό εμπόριο καπνού ανήλθε σε 1.217.695 ευρώ από 1.202.704 ευρώ το 2023, στο λιανικό εμπόριο καυσίμων σε 628.592 ευρώ από 669.782 ευρώ το 2023, στους φαρμακοποιούς 301.621 ευρώ από 292.571 ευρώ το 2023, στους εκμεταλλευτές ταξί σε 23.314 ευρώ από 18.595 ευρώ, στους ιδιοκτήτες μπαρ σε 48.935 ευρώ από 43.524 ευρώ το 2023, στους υδραυλικούς σε 34.389 ευρώ από 32.354 ευρώ το 2023, στους μαραγκούς σε 36.376 ευρώ από 35.593 ευρώ το 2023, στους ηλεκτρολόγους σε 38.652 ευρώ από 36.300 ευρώ το 2023, στους δικηγόρους σε 26.943 ευρώ από 23.720 ευρώ το 2023 και στους μεσίτες ακινήτων σε 16.678 από 15.123 ευρώ το 2023.
Στο μεταξύ, μετά τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με καθαρά κέρδη άνω των 10.000 ευρώ φέτος, θα πληρώσουν το 2027 λιγότερους φόρους.
Για παράδειγμα, επαγγελματίες χωρίς παιδιά θα έχουν όφελος 100 ευρώ για εισόδημα 15.000 ευρώ και έως 1.600 ευρώ για εισόδημα από 60.000 ευρώ και πάνω, με 1 παιδί:
H μείωση φόρου κυμαίνεται από 200 ευρώ για εισόδημα 15.000 ευρώ και φτάνει τα 2.000 ευρώ για εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ, για 2 παιδιά το όφελος ανέρχεται σε 300 ευρώ για εισόδημα 15.000 ευρώ και σε 2.400 ευρώ για εισόδημα 60.000 ευρώ και άνω, για 3 παιδιά σε 650 ευρώ για εισόδημα 15.000 ευρώ και σε 3.300 ευρώ για εισόδημα 60.000 ευρώ και άνω, ενώ οι πολύτεκνοι και οι επαγγελματίες ηλικίας μέχρι 25 ετών και εισόδημα έως 20.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν φόρο.

