Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΚύπρος: Νέο βίντεο ντοκουμέντο με τους Τουρκοκύπριους να επιτίθενται σε κυανόκρανους

Κύπρος: Νέο βίντεο ντοκουμέντο με τους Τουρκοκύπριους να επιτίθενται σε κυανόκρανους

Τρία στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού τραυματίστηκαν σοβαρά, αλλά εκτός κινδύνου, όταν πήγαν να εμποδίσουν την κατασκευή παράνομου δρόμου

Ένα νέο βίντεο – ντοκουμέντο αποτυπώνει όσα διαδραματίστηκαν την Παρασκευή (18/08) στη Νεκρή Ζώνη της Κύπρου όταν Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν εναντίον στελεχών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, οι Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν, όταν οι κυανόκρανοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την κατασκευή παράνομου δρόμου στην περιοχή Πύλα.

Τρία στελέχη του διεθνούς Οργανισμού νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά εκτός κινδύνου.

Αυτές οι πρωτοφανείς εικόνες προκάλεσαν την έντονη καταδίκη των ηγετικών στελεχών της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus).

Παράλληλα σε κοινή ανακοίνωσή τους, Ηνωμένες Πολιτείες ΑμερικήςΒρετανία και Γαλλία τονίζουν ότι «οι απειλές κατά του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών συνιστούν σοβαρό έγκλημα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Εξάλλου, τη θλίψη της εξέφρασε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. «Απαράδεκτη και εγκληματική ενέργεια» χαρακτήρισε την επίθεση ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Επιπλέον, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία προτρέπει με οδηγία της, τους Αμερικανούς πολίτες, να αποφεύγουν μετακινήσεις στα κατεχόμενα.

Η ανακοίνωση των βουλευτών για το περιστατικό στην Πύλα

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις σήμερα το πρωί σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ εντός της ελεγχόμενης από τον ΟΗΕ ουδέτερη ζώνη στην Κύπρο από τουρκικές δυνάμεις.

Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές στον εξοπλισμό και στις υποδομές του ΟΗΕ είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την ειρηνευτική εντολή του, γεγονός που θα μπορούσε να απειλήσει τις προοπτικές επανένωσης και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σεβαστούν την εντολή της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρουν αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την νεκρή ζώνη του ΟΗΕ.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο, το αδικαιολόγητο και παράνομο τουρκικό κατοχικό καθεστώς συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις και να αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την απόδοση δικαιοσύνης για την Κύπρο και να ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων, την επιστροφή της περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και την επανένωση της Κύπρου».

Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη: Απαράδεκτες οι επιθέσεις των Τουρκοκύπριων

Άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), στην περιοχή της Πύλας.

Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, διαμηνύει η κυβέρνηση.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments