Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚυριάκος : Η χώρα χρειάζεται πολιτική επανεκκίνηση

Κυριάκος : Η χώρα χρειάζεται πολιτική επανεκκίνηση

«Η χώρα χρειάζεται πολιτική επανεκκίνηση, και στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούν δύο αντιλήψεις, μία που δίνει βάρος σε σπάταλο και εν πολλοίς κομματικό κράτος, και η άλλη πρόταση που έχει στον πυρήνα της την προσέλκυση επενδύσεων και το συμμάζεμα της κρατικής μηχανής» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου του στην Κρήτη το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όποτε κι αν ο κ. Τσίπρας προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, θα χάσει, είτε το φθινόπωρο είτε με το σενάριο των πολλαπλών εκλογών το Μάιο» τόνισε.

Μητσοτάκης: Πληρώνουμε τις σαχλαμάρες των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Όσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει στις σχέσεις Ελλάδας και Μόσχας, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως δεν έχει καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πάντως πως αν υπήρξε παρέμβαση από τη Μόσχα, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά.

Εξέφρασε όμως την ελπίδα να μην υπάρξει περαιτέρω κρίση, προσθέτοντας πως δεν θα πρέπει κάποιοι να επιδιώξουν την πολιτική της εκμετάλλευση, συνδέοντας το σκεπτικό του με τις αντιδράσεις για το Σκοπιανό: «Ο κόσμος αντιδρά επειδή η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία. Μπορώ να καταλάβω απόλυτα γιατί η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας είναι απέναντι στην συμφωνία» τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως η ΝΔ δεν συμφωνεί με τη συμφωνία. «Η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία αν φτάσει στην ελληνική Βουλή. Ο κ. Ζάεφ χρησιμοποιεί το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας και έχει επενδύσει πάρα πολλά στο ζήτημα της «μακεδονικής γλώσσας» και εθνότητας, επιβεβαιώνοντας τις ενστάσεις μας. Για πρώτη φορά κυβέρνηση εκχώρησε εθνότητα και γλώσσα, δίνοντας και διαβατήριο για το ΝΑΤΟ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο Ποτάμι, αρνήθηκε να σχολιάσει τι συμβαίνει σε άλλα κόμματα λέγοντας πως κάτι τέτοιο «δεν θα ήταν πρέπον».

Σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις, που επιβεβαιώθηκαν και στην εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Η κυβέρνηση έχει φέρει ένα τέταρτο μνημόνιο, και αυτό το λέμε επειδή έχει αναλάβει δεσμεύσεις πέραν της λήξης του τρέχοντος προγράμματος». «Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε αυτά τα μέτρα, ψηφίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία» τόνισε, σημειώνοντας πως πρόσφατα η ΝΔ παρουσίασε τροπολογία για περικοπή των συντάξεων, τροπολογία που στοχεύει να δείξει την κυβερνητική υποκρισία.

«Κανείς δεν τις θέλει, και κανείς δεν κρίνει ότι οι περικοπές είναι απαραίτητες, αλλά ας σταματήσουμε να κοροϊδεύουμε τους συνταξιούχους, ας αναλάβει η κυβέρνηση να ενημερώσει υπεύθυνα τους συνταξιούχους τι συμβαίνει» τόνισε.

Σε ερώτηση για την ημερομηνία των εκλογών, είπε πως η ΝΔ «είναι σε εκλογική ετοιμότητα, έτοιμη ακόμη κι αν προκηρυχθούν αύριο εκλογές». Αναφέρθηκε δε και στο διαβόητο βίντεο του Μαξίμου για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών, λέγοντας πως η κυβέρνηση «παραβιάζει ανοικτές θύρες», υπενθυμίζοντας πως αυτήν την πρόταση την είχε υποστηρίξει εδώ και καιρό. «Εμείς όμως την είχαμε συνοδεύεσει και με ένα δεύτερο σημείο, την ψήφο κατοίκων εξωτερικού, το οποίο αποσιώπησε η κυβέρνηση στο βίντεο» είπε, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός «δεν είπε ούτε μία κουβέντα στο βίντεό του, το παρέπεμψε στις καλένδες και είναι προφανές πως δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση επειδή φοβάται την ετυμηγορία αυτών των ψηφοφόρων».

Επανέλαβε τη δέσμευσή του το μέτρο να ψηφιστεί μόλις η ΝΔ αναλάβει την ηγεσία, λέγοντας πως τότε θα χρειαστούν 200 ψήφοι «και όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν προ των ευθυνών τους, δεν θα μπορούν να κρυφτούν».

Σε ερώτηση για τις αυτοδιοικητικές που, αν γίνουν με τον Κλεισθένη, η ΝΔ χρειαστεί να υποστηρίξει στο δεύτερο γύρο σε κάποιους δήμους άλλες πολιτικές δυνάμεις -ονομαστικά στην ερώτηση αναφέρθηκε το ΚΙΝΑΛ- ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε υπογραμμίζοντας πως «προτεραιότητά μας είναι οι εθνικές εκλογές». Επανέλαβε πως οι συναλλαγές που θα φέρει ο Κλεισθένης θα οδηγήσουν τους δήμους σε παράλυση, και προσέθεσε πως η ΝΔ έχει συστήσει επιτροπή υπό τον Ν.Κακλαμάνη για το ζήτημα και είπε πως περιμένει τις εισηγήσεις της. Σημειώσε ωστόσο πως στο δεύτερο γύρο «το κομματικό στοιχείο» θα είναι εντονότερο.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στην Κρήτη ο Κ.Μητσοτάκης, είπε πως δεν το θεωρεί απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου της ΝΔ. «Γνωρίζω πως ο κρητικός λαός είναι μετριοπαθής και έχει κάθε λόγο να είναι καχύποπτος απέναντι στον κ. Τσίπρα» προσέθσε, αναφερόμενος ειδικά στην εκτέλεση των αναπτυξιακών έργων στην Κρήτη. «Πώς θα χρηματοδοτηθεί ο ΒΟΑΚ; Σε αυτήν την ερώτηση δεν μου έχουν απαντήσει. Έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση;» τόνισε αναφερόμενος στον ΒΟΑΚ, σημειώνοντας: «Ο κ. Σπίρτζης ας φροντίσει να απολογηθεί για το δικό του μη έργο».

Όσον αφορά την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική – η οποία βρίσκεται στον αέρα και την υπόθεση έχει αναλάβει η ΡΑΕ- ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων. «Αυτό που δεν είναι επιλογή είναι να μην γίνει το έργο αυτό» τόνισε, λέγοντας πως με ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κρήτη, θα μπορέσει το νησί ακόμη και να δίνει ενέργεια στο υπόλοιπο σύστημα.

Σχετικά δε με το αεροδρόμιο του Καστελλίου, απάντησε πως ο ίδιος είναι σίγουρος για την σκοπιμότητα του έργου. «Προβληματισμούς είχαμε και όταν συζητούσαμε το αεροδρόμιο στην Αθήνα, η πραγματικότητα όμως λέει πως παλιές υποδομές δεν μπορούν να ανταποκριθούν όταν μιλάμε σε ορίζοντα δεκαετιών» σημείωσε, λέγοντας πως μακροπρόθεσμα είναι απαραίτητο.

Ετικέτες : Μητσοτάκης, συνέντευξη, εκλογές

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments