Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚυριάκος Μητσοτάκης: Να μειωθεί το επιτόκιο στα δάνεια των συνεπών δανειοληπτών

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να μειωθεί το επιτόκιο στα δάνεια των συνεπών δανειοληπτών

Το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), ως επιβράβευση όλων όσοι πήραν δάνειο και τα χρόνια της κρίσης παρά τα προβλήματα ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στο γραφείο του στη Βουλή και είχε ως βασικό θέμα το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο αυτές τις μέρες βρίσκεται σε διαβούλευση μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε στους τραπεζίτες το θέμα της επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών, ως αναγκαία παράμετρο του σχεδίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

“Θα ήθελα να βάλω μία ακόμα διάσταση που βλέπω ότι απουσιάζει από τις δημόσιες συζητήσεις. Πρόκειται για το ζήτημα της επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών. Ένας τρόπος για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η μικρή μείωση του επιτοκίου για όλους όσοι ήταν συνεπείς τον καιρό της κρίσης” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του κόμματός του για τα λεγόμενα “κόκκινα” δάνεια.

Στη συνάντηση μετείχαν οι  Νίκος Καραμούζης (πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών), Χρήστος Μεγάλου (Διευθ. Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (Διευθ. Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας), Βασ. Ψάλτης (Διευθ. Σύμβουλος της Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Διευθ. Σύμβουλος της Eurobank Ergasias), Θοδ. Καλαντώνης (αν Διευθ. Σύμβουλος της Eurobank Ergasias) και η  Χαρούλα Απαλαγάκη (Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών).

Ο Κ. Μητσοτάκης αφού τους ευχαρίστησε που ανταποκρίθηκαν αμέσως στην πρόσκληση ενημέρωσης της ΝΔ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «γνωρίζουμε απόλυτα την ανάγκη να υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας γι΄αυτούς οι οποίοι έχουν πραγματική ανάγκη, αλλά θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας και με ποιο τρόπο θα πρέπει να επιβραβευθούν και αυτοί οι δανειολήπτες που τα χρόνια της κρίσης, με πολύ μεγάλο κόπο, κατάφεραν να παραμείνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες».

Και στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Μητσοτάκης έκανε στους εκπροσώπους των τραπεζών μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση: Για όσους πολίτες ήταν κατά την τελευταία τριετία συνεπείς στην αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων, να υπάρχει ως επιβράβευση μια εύλογη μείωση επιτοκίου για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο των κριτηρίων που θα συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση με την ΕΕΤ για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«H επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών απουσιάζει από τις δημόσιες συζητήσεις που έχουν γίνει γύρω από το θέμα των κόκκινων δανείων και αυτό είναι εξαιρετικά άδικο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση για την υπό διαμόρφωση συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια άποψη της ΝΔ ότι η λύση που θα επιλεγεί πρέπει να είναι βιώσιμη και επωφελής για τους δανειολήπτες, να παρέχει προστασία στους πλέον ευάλωτους Έλληνες, αλλά παράλληλα να διαφυλάσσει και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Και καθώς οι εκπρόσωποι των τραπεζών κατέστησαν σαφές ότι δεν έχει ακόμη επέλθει συμφωνία για αρκετές παραμέτρους της νέας ρύθμισης, ο πρόεδρος της ΝΔ επιφυλάχθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθεί συνολικά μόλις δημοσιοποιηθεί το τελικό σχέδιο νόμου της κυβέρνησης.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments