Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚυριάκος Μητσοτάκης: Στην κοινωνία η προσοχή της κυβέρνησης με οδηγό τις πρωτιές...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην κοινωνία η προσοχή της κυβέρνησης με οδηγό τις πρωτιές στις δημοσκοπήσεις

Ο Μητσοτάκης επιστρέφει στα γραφεία της ΝΔ για την εκλογή της πρώτης γυναίκας στη θέση του γραμματέα – Κεντρικό μήνυμα ότι η ΝΔ είναι αντιμέτωπη με τον εαυτό της και με τα προβλήματα των πολιτών

Το νέο κύμα δημοσκοπήσεων, αλλά και η γενικότερη αίσθηση στο πολιτικό σκηνικό αποτυπώνει μια κατάσταση που θυμίζει…παγωμένη λίμνη: την αδιαμφισβήτητη πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συνεχίζει να είναι άνετα πρώτη, με ποσοστά οριακά μικρότερα από αυτά των εθνικών εκλόγών, ενώ και η προσωπική εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει ισχυρή. Παρά τις αναταράξεις από την ακρίβεια που αποτυπώνεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα των νοικοκυριών, το προβάδισμα της ΝΔ μοιάζει αδιατάρακτο.

Με αυτό το κεκτημένο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει σήμερα το απόγευμα στα κομματικά γραφεία της οδού Πειραιώς για τη συνεδρίαση της ΝΔ που θα εκλέξει ως νέα γραμματέα τη Μαρία Συρεγγέλα, στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης θα προεδρεύσει συνεδρίασης στα κομματικά γραφεία που ήταν και η βάση του στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Παράλληλα, για τον κ. Μητσοτάκη είναι κρίσιμο να κρατά το κόμμα «ζεστό», εξ ου και η κυρία Συρεγγέλα θα κληθεί το επόμενο διάστημα να τρέξει έναν «ανασχηματισμό» στις γαλάζιες γραμματείες, αλλά και να ξεκινήσει περιοδείες

Ένα από τα κεντρικά μηνύματα του πρωθυπουργού, πάντως, θα είναι ότι το 41% που έλαβε η ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή, ούτε πρέπει να είναι εφαλτήριο αλαζονείας για τα κομματικά στελέχη, ιδίως όταν σε λίγους μήνες από τώρα υπάρχει η αναμέτρηση των ευρωεκλογών. «Έχουμε ένα πολύ τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο θέλω να υλοποιήσω με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα. Άρα δεν συμβιβάζομαι με την ικανοποίηση της εκλογικής νίκης, με το 41%. Αυτό δεν μου λέει τίποτα. Το 41% ήταν το αποτέλεσμα το οποίο καθόρισε τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, αλλά για εμένα το κοντέρ έχει μηδενίσει. Θα κριθούμε ξανά σε αυτή την τετραετία από την αρχή», υπογράμμισε με νόημα ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, στέλνοντας μήνυμα και προς κυβερνητικά στελέχη που ενδεχομένως να θεωρούν ότι το πολιτικό παιχνίδι παίζεται στον αυτόματο.

Η ΝΔ στο νέο πολιτικό σκηνικό

Ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει προς το κομματικό ακροατήριο τις μεταρρυθμίσεις που έχουν τρέξει όλο αυτό το διάστημα, αλλά και αυτές που σχεδιάζει για τους επόμενους μήνες. Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι η ΝΔ είναι αντιμέτωπη με τον εαυτό της και με τα προβλήματα των πολιτών, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός πήγε για δεύτερο συνεχόμενο Σάββατο σε ένα σούπερ μάρκετ για να δείξει ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει στραμμένες τις κεραίες του στο αίτημα της κοινωνίας να αποκλιμακωθούν οι τιμές στα ράφια.

Βεβαίως, από τις τρέχουσες μετρήσεις αποτυπώνεται η δυναμική μιας νέας πολιτικής πραγματικότητας: ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και για πρώτη φορά μετά το 2012 το ΠΑΣΟΚ τον προσπερνά, έστω δημοσκοπικά, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη δυναμική με τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Αυτό, βεβαίως, δεν περνά απαρατήρητο από το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και αν η απόσταση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να παραμένει χαώδης. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έκανε σχετική πρόβλεψη στο φινάλε της συζήτησης που συμμετείχε στο συνέδριο που διοργάνωσε το “Πρώτο Θέμα” για τον τουρισμό, διερωτώμενος κατά πόσο θα συνεχίσει στο εγγύς μέλλον να είναι αξιωματική αντιπολίτευση.

Υπό το πρίσμα των τρεχουσών μετρήσεων, συνεπώς, το Μέγαρο Μαξίμου έχει πλέον στα ραντάρ του το ΠΑΣΟΚ, εξ ου και έχουν αρχίσει οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές από την περασμένη εβδομάδα. Η κεντρική πολιτική προσέγγιση της κυβέρνησης, όμως, δεν θα αλλάξει, ήτοι έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και όποτε είναι εφικτές στοχευμένες ενισχύσεις, ώστε να «επιστρέφει» η καλή πορεία της οικονομίας στην κοινωνία.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments