Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚυριάκος Μητσοτάκης: Ταχύτατη αποζημίωση στους πληγέντες από τις πυρκαγιές - Σύντομα εξαγγελίες...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ταχύτατη αποζημίωση στους πληγέντες από τις πυρκαγιές – Σύντομα εξαγγελίες για την δασοπροστασία

Εθνική μάχη η προστασία των δασών – Εγρήγορση και ετοιμότητα για τις επόμενες ημέρες – Στη ΔΕΘ οι εξαγγελίες για το ηλεκτρικό ρεύμα

Τη δέσμευσή του για ταχύτατη αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «όσο σημαντική είναι η καταστολή μιας πυρκαγιάς, εξίσου σημαντική είναι και η πολιτική της πρόληψης. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα ως προς την ενεργή προστασία των δασών μας αφαιρώντας όσο το δυνατόν περισσότερη καύσιμη ύλη».

Δείτε βίντεο:

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cu6wc2wskinl)
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης για τα περιαστικά δάση της Αττικής λέγοντας «έχω δώσει οδηγίες για αναδιάταξη πόρων για αναδασώσεις και προληπτικές παρεμβάσεις για να υπάρξει ένα ακόμα πιο προωθημένο πρόγραμμα προστασίας των περιαστικών δασών που είναι τόσο σημαντικά για το μικροκλίμα της πρωτεύουσας»

«Είναι μια εθνική μάχη για την οποία θα χρειαστούμε τη βοήθεια της κοινωνίας των πολιτών με πιο τολμηρά βήματα που θα πηγαίνουν πέρα από τα προφανή για πρόληψη πυρκαγιών ή πλημμυρών και την ταχύτατη αποζημίωση των πληγέντων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι πρώτα είναι είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, μετά η προστασία των ζώων, η προστασία των υποδομών και η προστασία των δασών.

«Όσοι έχασαν περιουσίες στις φωτιές των τελευταίων ημερών να γνωρίζουν οτι έχουμε ένα πιο προωθημένο μηχανισμό αποζημιώσεων ώστε να αποκατασταθούν και να βάλουν τη ζωή τους σε μια τάξη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
mitsotakis_ypen__1_

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ουσιαστική ενημέρωση στο ΥΠΕΝ όπου βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης  χαρακτηρίζοντας μεγάλο στοίχημα την «πράσινη» μετάβαση για να χτίσουμε στην πρόοδο που πετύχαμε την προηγούμενη 4ετια προσαρμοζόμενοι πάντα στην πρόοδο της τεχνολογίας και της αποθήκευσης ενέργειας.

Ταυτόχρονα, όπως είπε, μέριμνά μας παραμένει η σωστή λειτουργία της αγοράς και της στήριξης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Θα εξακολουθήσουμε να αποκρούουμε τις αυξήσεις στην ενέργεια και το επόμενο διάστημα και θα υπάρχουν εξαγγελίες στην ομιλία στη ΔΕΘ, είπε ο πρωθυπουργός.

«Προφανώς συζητήσαμε τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, θέμα εξαιρετικά επίκαιρο με τις δυσάρεστες εικόνες των τελευταίων ημερών. Βρισκόμαστε αντιμετώποι όπως μας είχαν προειδοποιίησει οι ειδικοί μπροστά σε δύσκολα φαινόμενα, έχουμε μπροστά μας ένα νέο κύμα καύσωνα και πιθανή μετά ενίσχυση των ανέμων οπότε απαιτείται εγρήγορση και ετοιμότητα γιατί τα δύσκολα δεν έχουν περάσει» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προανήγγειλε, δε, ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε σύντομα εξαγγελίες για τη δασική πολιτική όπου έχει γίνει σημαντική δουλειά με πιο βασική τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ».

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, «συζητήσαμε εξαντλητικά τα μεγάλα θέματα κυρίως της ενέργειας και τη σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς πάνω από τις μισές μπήκαν επί της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ».

mitsotakis_ypen__2_

Όλη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την επίσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ευχαριστώ τον Υπουργό, τον Υφυπουργό και την Υφυπουργό για την πολύ ουσιαστική ενημέρωση την οποία είχα σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η πράσινη μετάβαση είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της διακυβέρνησης, να χτίσουμε πάνω στην πολύ σημαντική πρόοδο την οποία πετύχαμε την προηγούμενη τετραετία και να προσθέτουμε διαρκώς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα, προσαρμοζόμενοι πάντα και στην πρόοδο της τεχνολογίας, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε ζητήματα αποθήκευσης ενέργειας, ανοίγοντας καινούριες αγορές, όπως η αγορά των αιολικών στη θάλασσα.

Η χώρα μας μπορεί να γίνει μία πρωταγωνίστρια σε αυτήν την πράσινη μετάβαση, κάτι το οποίο θα έχει όχι μόνο περιβαλλοντικό όφελος, αλλά θα οδηγήσει τελικά και σε χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές, για τα νοικοκυριά μας, για τις επιχειρήσεις μας, για τους αγρότες μας.

Ταυτόχρονα, μέριμνά μας παραμένει η σωστή λειτουργία της αγοράς και η στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα τους όλο τον τελευταίο χρόνο και απέκρουσε στην πράξη τις μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε να εξακολουθούμε να το κάνουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα. Θα υπάρχουν γι’ αυτά τα θέματα πολύ συγκεκριμένες εξαγγελίες στην ομιλία μου στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα, προφανώς, συζητήσαμε για τα θέματα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, μία αρμοδιότητα η οποία μοιράζεται μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ένα θέμα το οποίο προφανώς είναι και εξαιρετικά επίκαιρο μετά τις πολύ δυσάρεστες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε με τις μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική, την Κορινθία και τη Βοιωτία.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω, για ακόμα μία φορά, τις ευχαριστίες μου σε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, στην Πυροσβεστική, την Αστυνομία, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο προσωπικό των Δήμων, αλλά και στους χιλιάδες εθελοντές μας, για την υπεράνθρωπη προσπάθεια την οποία κατέβαλαν τις τελευταίες μέρες.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι, όπως μας είχαν προειδοποιήσει και οι ειδικοί, με δύσκολα φαινόμενα. Έχουμε μπροστά μας έναν ακόμα καύσωνα και την πιθανή, μετά, ενίσχυση των ανέμων. Οπότε απαιτείται απόλυτη εγρήγορση, απόλυτη ετοιμότητα και τις επόμενες μέρες, καθώς τα δύσκολα είναι σαφές ότι ακόμα δεν έχουν περάσει.

Θα έχουμε την ευκαιρία σύντομα να κάνουμε και συγκεκριμένες εξαγγελίες ως προς τη δασική μας πολιτική, όπου θέλω να τονίσω ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία σημαντική δουλειά με πιο τολμηρή -θα έλεγα- παρέμβαση, μεταρρύθμιση, τη μεταφορά της αρμοδιότητας των Δασικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Αυτό μας δίνει μια πολύ καλύτερη εποπτεία της δασικής πολιτικής την οποία θέλουμε να ασκήσουμε από εδώ και στο εξής.

Είναι όμως απολύτως σαφές ότι όσο σημαντική κι αν είναι η καταστολή μιας πυρκαγιάς, εξίσου -αν όχι περισσότερο σημαντική- είναι και η πολιτική της πρόληψης.

Έχουμε κάνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει όμως να κάνουμε πολλά περισσότερα ως προς την ενεργή διαχείριση των δασών μας έτσι ώστε να μπορούμε να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερη καύσιμη ύλη πριν αυτή, ενδεχομένως, καταστραφεί σε μια μεγάλη δασική πυρκαγιά.

mitsotakis_ypen__3_

Τέλος, για την ειδική μέριμνα που πρέπει να δείξουμε στα περιαστικά δάση της Αττικής -και αναφέρομαι στην Αττική γιατί εδώ κατοικεί το 40% του πληθυσμού της χώρας- έχω δώσει κατευθύνσεις στο Υπουργείο για να υπάρξει μία αναδιάταξη των πόρων που έχουμε διαθέσιμους και για αναδασώσεις αλλά και για προληπτικές παρεμβάσεις, ώστε να υπάρχει ένα κατά προτεραιότητα ακόμα πιο επικαιροποιημένο -θα έλεγα- και ακόμα πιο επίκαιρο σχέδιο προστασίας των περιαστικών δασών της Αττικής, τα οποία τόσο σημαντικά είναι για το μικροκλίμα της πρωτεύουσας.

Αυτό είναι μια εθνική μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε. Δεν θα την κερδίσουμε μόνοι μας, θα χρειαστούμε μεγάλη συμμετοχή και της κοινωνίας των πολιτών, θα χρειαστεί να τολμήσουμε με πιο καινοτόμες λογικές διαχείρισης, πιο τολμηρής θα έλεγα, επιθετικής διαχείρισης των δασών μας, που ενδεχομένως στο παρελθόν να έβρισκαν αντιστάσεις.

Τώρα όμως έχει έρθει η ώρα να κάνουμε αυτά τα βήματα. Θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστών παρουσιάσεων και προτάσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που θα πηγαίνει πέρα από τα προφανή τα οποία πρέπει να γίνουν: την αποκατάσταση των καμένων περιοχών, την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων και φυσικά την πολύ γρήγορη αποζημίωση των συμπολιτών μας, οι οποίοι επλήγησαν σε αυτές τις πυρκαγιές.

Εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο η ιεραρχία την οποία η κυβέρνηση έχει θέσει στην αντιμετώπιση κάθε δασικής πυρκαγιάς: πρώτα και πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αμέσως μετά και η προστασία του ζωικού μας κεφαλαίου, των ζώων μας, η προστασία της περιουσίας, η προστασία των κρίσιμων υποδομών, και προφανώς η προστασία του δασικού μας πλούτου.

Για τους συμπολίτες μας, ευτυχώς δεν ήταν τόσοι πολλοί όσοι στην αρχή είχαμε φοβηθεί που έχασαν περιουσίες στη διάρκεια αυτών των πυρκαγιών, να γνωρίζουν ότι έχουμε πια ένα επικαιροποιημένο, πολύ πιο αποτελεσματικό σύστημα κρατικής αρωγής. Η καταγραφή των ζημιών έχει ήδη ξεκινήσει και θα κινηθούμε με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ό,τι εκινείτο το κράτος στο παρελθόν, ώστε να μπορούν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους και να ξαναβάλουν τη ζωή τους σε μία τάξη.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: