Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚυριάκος Μητσοτάκης: Τι δείχνει η χαρτογράφηση της ΝΔ για τις εκλογές -...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι δείχνει η χαρτογράφηση της ΝΔ για τις εκλογές – Οι ευθύνες και οι αδιάφοροι βουλευτές

Το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει με διορθωτικές κινήσεις και μηνύματα προς τους πολίτες να δείξει ότι το μήνυμα ελήφθη

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιστρέφει από το ταξίδι του στην Αλβανία στην κυβερνητική καθημερινότητα, η κυβέρνηση θέλει να επιχειρήσει φυγή προς τα εμπρός μετά τα προβληματικά σε αρκετές περιπτώσεις αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Με δεδομένη τη χρονική απόσταση από το γεγονός, χθες τα κυβερνητικά στελέχη και αυτά της ΝΔ έκαναν μια πιο ψύχραιμη αποτίμηση, χωρίς να παραγνωρίζουν τα κέρδη της κάλπης, αλλά και χωρίς να αποφεύγουν να δουν τα κακώς κείμενα για μια σειρά αποτελεσμάτων.

Αυτή η διττή στάση εκφράστηκε και επί του πεδίου χθες: το βράδυ ο Νίκος Χαρδαλιάς κάλεσε τα μέλη της καμπάνιας του και τους εθελοντές για ένα ποτό στο trendy Deos της Λουίζης Ριανκούρ. Από την άλλη, κεντρικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ομολογούσαν ότι, πέρα από την αντισυσπείρωση που προκλήθηκε από την απουσία ψηφοφόρων της ΝΔ από την κάλπη του δεύτερου γύρου, το αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ σε αυτόν οφείλεται και σε επιλογές προσώπων που εκ των πραγμάτων αποδείχθηκαν λανθασμένες, ενώ σε τοπικό επίπεδο υπήρξαν και φυγόκεντρες τάσεις στελεχών της ΝΔ, ακόμα και βουλευτών. Ιδίως σε περιφέρειες, όπου υπήρχαν γαλάζιοι αντάρτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Δυτικής Μακεδονίας, όπου ο Γιώργος Κασαπίδης έχασε από τον πρώην βουλευτή της ΝΔ στην Κοζάνη Γιώργο Αμανατίδη, με τον οποίο ήταν υποψήφιοι στον μεγαλύτερο νομό της περιφέρειας τόσο ο πρόεδρος της Νομαρχιακής όσο και της Τοπικής Οργάνωσης του κόμματος. Παρόμοιο παράδειγμα και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, όπου ο νέος περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης ανήκει στη ΝΔ, αλλά πολιτεύεται αυτόνομα, αποσπώντας ψήφους από τον ηττηθέντα περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Περίπτωση χωρίς…επιστροφή, όπου η έκβαση της μάχης ήταν σχεδόν προξοφλημένη, θεωρούνται στα γραφεία της ΝΔ η Ρόδη Κράτσα στα Ιόνια Νησιά και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη. Όσο για τον Αλκιβιάδη Στεφανή στο Βόρειο Αιγαίο, το αποτέλεσμα ήταν οδυνηρή έκπληξη για το κυβερνών κόμμα, καθώς απέναντι του συνασπίστηκαν άπαντες, αφήνοντας τον χωρίς εκλογικές δεξαμενές.

Από τη χαρτογράφηση που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, στη ΝΔ έχουν γνώση τι έκαναν και τι δεν έκαναν οι βουλευτές των επίμαχων περιοχών, κάτι που δεν θα τους βοηθήσει ιδιαίτερα για μια προοπτική περαιτέρω αξιοποίησης το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, όμως, κεντρικά γαλάζια στελέχη λένε ότι τα ερείσματα της ΝΔ παραμένουν εξαιρετικά ισχυρά στην αυτοδιοίκηση με 7 «ατόφιες» κερδισμένες περιφέρειες, μεταξύ των οποίων η Αττική, και τη στήριξη στον Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη. Από την άλλη, «πληγή» για τη ΝΔ είναι η απώλεια του δήμου Αθηναίων, όπου ο Κώστας Μπακογιάννης προσπαθεί να διαχειριστεί την ήττα του, ενώ το επόμενο διάστημα θα πρέπει να επεξεργαστεί και το πολιτικό του μέλλον. Παρά ταύτα, στελέχη που στηρίχθηκαν ή πρόσκεινται στη ΝΔ επικράτησαν σε περίπου 200 δήμους.

Η συνέντευξη Μητσοτάκη

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει μεθαύριο, Πέμπτη, τα χαρτιά του, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις στο μέτωπο της καθημερινότητας, όπως ο νέος προγραμματισμός προσλήψεων στο δημόσιο και οι ενισχυτικές παρεμβάσεις στον προσωπικό γιατρό. Στο Μαξίμου, πάντως, είναι της άποψης ότι, παρά το αντικυβερνητικό μέτωπο που διαμορφώθηκε απέναντι από κάθε υποψήφιο με τη στήριξη της ΝΔ, είναι απίθανο αυτό το μπλοκ να συνεχίσει ενιαίο, προκαλώντας περαιτέρω πολιτικά αποτελέσματα. Και το επόμενο διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει με διορθωτικές κινήσεις και μηνύματα προς τους πολίτες να δείξει ότι το μήνυμα ελήφθη, την ώρα, παράλληλα, που καλείται να διαχειριστεί μια νέα πιθανή κρίση ασφάλειας και μεταναστευτικών ροών εξαιτίας της κατάστασης στη Γάζα.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments