Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚυβέρνηση Μητσοτάκη : Αυξήσεις μισθών, προσλήψεις στο Δημόσιο, market και youth pass

Κυβέρνηση Μητσοτάκη : Αυξήσεις μισθών, προσλήψεις στο Δημόσιο, market και youth pass

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «ουσιαστικά υλοποιούμε το 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων» και στη συνέχεια προχώρησε σε μια περιληπτική ανάλυση για τα θέματα που περιλαμβάνει.

Οριζόντιες αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαριθμώντας τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ξεκίνησε με τις αυξήσεις στους μισθούς στο Δημόσιο. «Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στις αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, που πάλι γίνονται με μια πολύ συγκεκριμένη λογική: οριζόντιες αυξήσεις για όλους, αλλά στοχευμένες αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά. Και, φυσικά, σημαντικές αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους στους οποίους έχουμε αναθέσει ιδιαίτερες ευθύνες και αρμοδιότητες μέσα από τις θέσεις ευθύνης τις οποίες υπηρετούν».

Αφορολόγητο, απαλλαγή από φαρμακευτικές δαπάνες και Market Pass

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο αφορολόγητο. «Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για παραπάνω από 1.300.000 πολίτες με παιδιά. Νέα έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών.

Μόνιμη πια, οριστική απαλλαγή από κάθε συμμετοχή σε φαρμακευτικές δαπάνες για 200.000 συμπολίτες μας οι οποίοι λάμβαναν το ΕΚΑΣ. Και, βέβαια, να κάνω μια ξεχωριστή μνεία στη συνέχιση της προσπάθειας αντιμετώπισης της ακρίβειας, την επέκταση του Market Pass και για τους επόμενους μήνες».

Ποιοι και πόσο ωφελούνται από τα οικονομικά μέτρα που κατατέθηκαν στη Βουλή

Οι παρεμβάσεις για τους νέους -Youth Pass και πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνονται και δύο παρεμβάσεις για τους νέους, η εφάπαξ καταβολή 150 ευρώ στους 18άρηδες, το Youth Pass και το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για τη στέγαση νέων ζευγαριών. «Δύο παρεμβάσεις που αφορούν τους νέους μας: για πρώτη φορά τη δυνατότητα να παίρνουν 150 ευρώ, από το Σεπτέμβριο, με τη μορφή ενός μόνιμου «Youth Pass» για δράσεις πολιτισμού αλλά και ταξιδιών. Και τον διπλασιασμό, όπως έχουμε δεσμευτεί, του εξαιρετικά επιτυχημένου προγράμματος «Σπίτι μου», με στόχο 20.000 νέοι και νέα ζευγάρια να αποκτήσουν πια κατοικία μέσα από ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο θα εξυπηρετείται με μία δόση η οποία θα είναι αισθητά χαμηλότερη απ’ ό,τι θα πλήρωναν εάν νοίκιαζαν σπίτι με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς».

Οι έλεγχοι στην αγορά και τα πρόστιμα για αισχροκέρδεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο πέραν το περιεχομένου του νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ στάθηκε σε ακόμα δύο σημεία, τους ελέγχους και τα πρόστιμα για αισχροκέρδεια, αλλά και στην προστασία των εργαζομένων.

«Μια ξεχωριστή μνεία για τους ελέγχους τους οποίους κάνουμε -νομίζω αξίζει να την αναφέρουμε- από το υπουργείο Ανάπτυξης. Συνεχίζοντας τη δουλειά η οποία έχει γίνει μέσα από τη ΔΙΜΕΑ, που ήταν μια πολύ επιτυχημένη μεταρρύθμιση, επιβάλαμε σημαντικά πρόστιμα, που ξεπερνούν κατά πολύ το 1 εκατομμύριο ευρώ, σε επιχειρήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών που εμφάνιζαν παραπλανητικές εκπτώσεις», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Θέλω να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες, αλλά και κυρίως οι επιχειρηματίες, ότι θα είμαστε αμείλικτοι σε οποιαδήποτε παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού, ειδικά σε συνθήκες ακρίβειας. Δεν θα σπεκουλάρουν κάποιοι πάνω στο ότι αντιμετωπίζουμε σήμερα μια παγκόσμια κρίση πληθωρισμού. Θέλω να θυμίσω ότι ήδη έχουμε νομοθετήσει το περιθώριο κέρδους, το οποίο παραμένει σταθερό».

Η προστασία των εργαζομένων

Με αφορμή τις ακραίες θερμοκρασίες λόγω του καύσωνα που πλήττει τη χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στην έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην προστασία των εργαζομένων, ενώ αναφέρθηκε και στους εντατικούς ελέγχους της αγοράς από το υπουργείο Εργασίας και από την Επιθεώρηση Εργασίας.

«Και, βέβαια, να τονίσω και την πολύ μεγάλη έμφαση την οποία δίνουμε στην προστασία των εργαζόμενων. Το υπουργείο Εργασίας και η Επιθεώρηση Εργασίας έχει αυτή την εποχή πολλή δουλειά, ειδικά για την επιβολή του μέτρου απαγόρευσης εργασίας τις ώρες του καύσωνα, τα παιδιά τα οποία δουλεύουν delivery σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αποδείξαμε, και να το γνωρίζουν αυτό και οι εργοδότες, ότι η παραβίαση των όρων προστασίας των εργαζομένων θα επισύρει πολύ υψηλά πρόστιμα. Η Πολιτεία ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων και αυτός ο εντατικός έλεγχος της αγοράς από το υπουργείο Εργασίας και από την Επιθεώρηση Εργασίας θα συνεχιστεί με επιμονή και με διάρκεια».

Έρχονται πάνω από 16.000 προσλήψεις – Προτεραιότητα στην Υγεία

Ένα ακόμα θέμα που ήταν στην ατζέντα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ήταν και ο ετήσιος προγραμματισμός των προσλήψεων, οι οποίες θα ξεπεράσουν τις 16.000, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, ότι θα δοθεί έμφαση στην Υγεία.

«Το επόμενο θέμα μας θα είναι ο ετήσιος προγραμματισμός, η πρώτη συζήτηση την οποία θα κάνουμε για τον ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων, οι οποίες θα ξεπεράσουν τις 16.000. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι είναι μια κατάκτηση για τη χώρα ότι ο προγραμματισμός αυτός γίνεται πια κεντρικά και οργανωμένα, ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση από επιμέρους ανακοινώσεις που γίνονται από τα υπουργεία.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε τονίσει ότι φέτος η προτεραιότητά μας θα είναι η Υγεία. Η μερίδα του λέοντος των προσλήψεων θα κατευθυνθεί προς τα εκεί – γιατροί, κυρίως νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ. Έχουμε ήδη κάνει κάποια σημαντικά πρώτα βήματα για τα οποία θα μας μιλήσει ο υπουργός στη συνέχεια. Ενώ οι περισσότεροι απόφοιτοι πανεπιστημίου θα αντληθούν από τη δεξαμενή του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα, ο γραπτός διαγωνισμός, που θυμίζω ότι έγινε για πρώτη φορά φέτος τον Μάρτιο, με σημαντική συμμετοχή», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments