Χριστούγεννα με κλειστά καταστήματα, εκτός από κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία, θα κάνει η χώρα μας, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται σήμερα το πρωί, κατόπιν εισηγήσεων των ειδικών.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έβαλαν «απαγορευτικό» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, κάτι που τελικά επιβεβαιώνεται, με εξαίρεση τα βιβλιοπωλεία. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, από την προσεχή Κυριακή (13/12) αναμένεται να λειτουργήσει το λιανεμπόριο αποκλειστικά με τη μέθοδο του click away και από τη Δευτέρα (14/12) τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.

Συνοικιακά

Η εισήγηση των ειδικών, όπως διαμορφώθηκε χθες, περιλαμβάνει μόνο τα μικρότερα, συνοικιακά βιβλιοπωλεία, κατά πληροφορίες και τα μεγαλύτερα με τη διαδικασία του click away, όπως προτάθηκε και για τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα. Μένει να φανεί σήμερα εάν θα ανοίξουν για το κοινό και τα μεγαλύτερα εμπορικά καταστήματα. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στις 11 το πρωί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνη Γεωργιάδη.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας πραγματοποίησαν χθες συνεδρίαση, επέμειναν στην άποψή τους. Οτι δηλαδή προέχει η διασφάλιση της πτωτικής πορείας της επιδημιολογικής καμπύλης και η αποσυμπίεση των νοσοκομείων. Ειδικά από τη στιγμή που η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας εξακολουθεί να ακολουθεί βραδύ ρυθμό – 1.534 νέα κρούσματα χθες, 571 διασωληνωμένοι, 81 νέοι θάνατοι.

Το σκεπτικό

Με γνώμονα τη δημόσια υγεία, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε να ανοίξουν συγκεκριμένοι κλάδοι οι οποίοι εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσουν την υποχώρηση της επιδημίας που παρατηρείται, έστω και πολύ σταδιακά, στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, προτάθηκε η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των συνοικιακών βιβλιοπωλείων. Η εισήγηση για τα εμπορικά κέντρα είναι να παραμείνουν κλειστά, ενώ για τα εμπορικά καταστήματα, εκτός εμπορικών κέντρων, να ακολουθηθεί η διαδικασία παραγγελίας εκ των προτέρων και παραλαβή εκτός του καταστήματος (click away). Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για να «ανάψουν» ξανά έστω και πολύ περιορισμένα οι… μηχανές της οικονομίας θεωρούνται η προσεχής Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου, για τα κομμωτήρια και τα κουρεία, καθώς και η Κυριακή 13 Νοεμβρίου ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του click away για τα εμπορικά καταστήματα.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν οι συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να «κλειδώσουν» τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα.

Φόβοι για συνωστισμό

Οι ειδικοί ομόφωνα θεωρούν ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου μπορεί να αποβεί καταστροφικό όσον αφορά στη διασπορά του ιού, ειδικά από τη στιγμή που πρόκειται για μια κομβική χρονική περίοδο, την εορταστική, κατά την οποία παραδοσιακά καταγράφεται συνωστισμός στην αγορά. Αυτός είναι ο λόγος που δεν συμφωνούν, κατά πληροφορίες, να ανοίξει έστω και αργότερα, πολύ κοντά στα Χριστούγεννα. Οι πρόσφατες εικόνες, άλλωστε, πρωτοφανούς συνωστισμού έξω από τα πολυκαταστήματα Harrods στο Λονδίνο έχουν θορυβήσει και τους αρμόδιους στη χώρα μας.

Πάντως, με δεδομένο ότι θα λειτουργούν τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, δεν αποκλείεται να αναπροσαρμοστεί η απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας με βάση το ωράριο που θα ανακοινωθεί για όσους οικονομικούς κλάδους παραμείνουν ανοιχτοί.

Τα SMS, πάντως, για δικαιολόγηση των μετακινήσεων θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχουν και σε όλη τη γιορτινή περίοδο.

Τα νέα στοιχεία

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.534 νέα περιστατικά κορονοϊού, λίγο λιγότερα σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν δηλώθηκαν 1.882 περιστατικά. Οπως συμβαίνει από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας, η Αττική περιλαμβάνει τα περισσότερα περιστατικά, 318 στον αριθμό, ενώ η Θεσσαλονίκη ακολουθεί με 298 κρούσματα. Η δυτική Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των ειδικών, καθώς καταγράφει μεγάλη διασπορά. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, κάποιοι δήμοι όπως Μάνδρας, Ελευσίνας και Ασπρόπυργου έχουν πολλά κρούσματα που προκύπτουν από συρροές σε συγκεκριμένους πληθυσμούς και σε εργοστάσια.

Το επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές είναι αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς.