Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜαλιά κουβάρια στο ΣΥΡΙΖΑ - Ο Πάνος Σκουρλέτης καταθέτει αγωγή κατά του...

Μαλιά κουβάρια στο ΣΥΡΙΖΑ – Ο Πάνος Σκουρλέτης καταθέτει αγωγή κατά του Γιώργου Λακόπουλου -Το άρθρο-φωτιά του δημοσιογράφου

Στην Δικαιοσύνη κατά του δημοσιογράφου Γιώργου Λακόπουλου προσφεύγει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης.

Αφορμή το άρθρο του Γ. Λακόπουλου που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα anoixtopararthyro με τίτλο: «Πάνος Σκουρλέτης: αποτυχημένος, μοιραίος, τώρα και προβοκάτορας» μία ημέρα μετά τη λήξη του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δημοσιογράφος κατηγορεί τον κ. Σκουρλέτη και την Ομπρέλα ότι «υπό την πίεση της απομόνωσης και αφού το συνέδριο είχε λήξει, κάποιοι ανακίνησαν ένα διαδικαστικό θέμα για να χαλάσουν το κλίμα -το οποίο πιστώνεται εξ ολοκλήρου στον Τσίπρα- και ίσως για να διαμορφώσουν άλλοθι ενδεχόμενης διάσπασης. Την εκπροσώπησή τους σ’ αυτή τη χονδροειδή προβοκάτσια ανέλαβε ο μοιραίος άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ: ο Πάνος Σκουρλέτης».

Κάποιες απορίες που έμειναν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Γιώργος Λακόπουλος συνεχίζει την επίθεσή του στον Πάνο Σκουρλέτη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Εγωπαθής, προκλητικός, με νοοτροπία νεοσταλινικού μικροαστού, άφησε τις χειρότερες εντυπώσεις σε όποιο αξίωμα του ανατέθηκε. Οι παλιοί συμφοιτητές του στο Πανεπιστήμιο Πειραιά έχουν τη χειρότερη γνώμη για τον ”αριστερό των βορείων προαστίων» που πήγαινε στη σχολή με την κουρσάρα του».

Λακόπουλος: Ο Σκουρλέτης εξέθεσε τον Τσίπρα το δραματικό βράδυ στο Μάτι
Ακόμη, στο εν λόγω άρθρο, ο δημοσιογράφος εγκαλεί τον Πάνο Σκουρλέτη όχι μόνο ότι φέρει «μεγάλες ευθύνες για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ του 2019», καθώς «ως μανδαρίνος γραμματέας απομόνωσε το κόμμα στον μαζικό χώρο με στραπάτσα στο συνδικαλισμό και τις κοινωνικές οργανώσεις και τη Νεολαία, με αποκορύφωμα το Βατερλό στις αυτοδιοικητικές εκλογές -που ανάγκασε τον Τσίπρα να πάει απροετοίμαστος σε πρόωρες κάλπες», αλλά κυρίως -όπως υποστηρίζει ο Γ. Λακόπουλος- ότι ευθύνεται «για την παραπληροφόρηση που εξέθεσε τον Τσίπρα εκείνο το δραματικό βράδυ στο Μάτι».

Όλοι θυμούνται ότι εκείνο το μοιραίο βράδυ της Δευτέρας 23/7/2018 μετά τις 11 το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε live σε πανελλήνια μετάδοση σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Και ενώ η φωτιά ήδη από το απόγευμα είχε καταστρέψει το Μάτι και υπήρχαν νεκροί, στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής και τους αρμόδιους υπουργούς δεν ακούστηκε κουβέντα, παρότι στρατός, αστυνομία, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ τους διαψεύδουν.

Σκουρλέτης: Δεν είχα καμία ανάμιξη στα τηλεοπτικά συνεργεία το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι
Ο Πάνος Σκουρλέτης διαψεύδει τον Γ. Λακόπουλο, λέγοντας: «Δεν είχα καμία ανάμιξη στην παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι, αλλά ούτε και στη συνέντευξη που ακολούθησε την επόμενη ημέρα, την οποία και αγνοούσα. Άλλοι γνώριζαν και τα οργάνωσαν αυτά».

Αφού απαντά σε ένα προς ένα τα σημεία κριτικής του δημοσιογράφου, ο Π. Σκουρλέτης καταλήγει: «Όσον αφορά τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς του κ. Λακόπουλου, ήδη έχω ενημερώσει τη δικηγόρο μου για να πράξει τα δέοντα. Ευτυχώς, δεν είμαστε όλοι ίδιοι σ’ αυτό τον κόσμο».

Η ανάρτηση του Πάνου Σκουρλέτη:

Aς μιλήσουμε με γεγονότα

Επί τέσσερα, και πλέον, χρόνια ο κ. Λακόπουλος έχει αναλάβει το έργο της προσωπικής στοχοποίησής μου. Μέχρι τώρα τον είχα αγνοήσει, διότι δεν μου αρέσει να κάνω συνομιλητές ανθρώπους των δικών του χαρακτηριστικών. Έχει, άλλωστε, τη δική του διαδρομή στο χώρο της δημοσιογραφίας και είναι γνωστό τι και ποιους υπηρέτησε. Ωστόσο, η συνεχής διαστρέβλωση γεγονότων, τα ψεύδη και οι συκοφαντίες, όταν εμμονικά επαναλαμβάνονται, με αναγκάζουν, όχι να απαντήσω στο ίδιο, αλλά πολύ σύντομα να θυμίσω και να ενημερώσω για ορισμένα ζητήματα όσους θα είχαν κάποιο ενδιαφέρον για αυτά στα οποία αναφέρεται.

Εκλέχτηκα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2009, από την τότε ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και παρέμεινα σε αυτή τη θέση ευθύνης μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Η συμβολή μου στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από τη συγκεκριμένη θέση άφησε το αποτύπωμά της και αξιολογείται από τον καθένα και την καθεμία.

Η συμβολή μου στην κυβέρνηση, από τα τρία υπουργεία που πέρασα, στο πλαίσιο πάντα των κυβερνητικών κατευθύνσεων, συνδέθηκε με τα εξής σημαντικά, κατά τη γνώμη μου, γεγονότα.

Ως υπουργός Εργασίας, είχα την τιμή να συνυπογράψω μαζί με την Θεανώ Φωτίου, τον πρώτο εμβληματικό νόμο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ξεκινήσαμε την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας). Παρουσιάσαμε και θέσαμε σε δημόσια διαβούλευση τον νόμο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, (δυστυχώς δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή λόγω των γεγονότων που ακολούθησαν). Ψηφίσαμε τη δυνατότητα ρύθμισης για την καταβολή σε δόσεις των ασφαλιστικών οφειλών, που κατέπνιγαν τους ελευθεροεπαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ανοίξαμε τις πόρτες του υπουργείου στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Οι τριμερείς συναντήσεις έγιναν το απάγκιο των εργαζόμενων.

Όσο ήμουν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταργήσαμε τον μνημονιακό νόμο για τη «Μικρή ΔΕΗ», αρνηθήκαμε τη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και διατηρήσαμε το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του απευθείας στο Δημόσιο. Αντισταθήκαμε στην αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, (αντίθετα, τα μειώσαμε μεσοσταθμικά), ενώ δώσαμε τη δυνατότητα των 32 δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μειώθηκε κατά ένα δισ. ευρώ το χρέος της ΔΕΗ. Δεν υλοποιήσαμε τη δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά για πώληση του 17% της ΔΕΗ. Ξαναβάλαμε εμπρός το τελματωμένο Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες. Θέσαμε τις βάσεις των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις νέες επενδύσεις ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να πέσουν οι αντίστοιχες τιμές. Μειώσαμε τις τιμές φυσικού αερίου. Βγάλαμε από τα συρτάρια τα απλήρωτα πρόστιμα της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, ενώ δώσαμε αγώνα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και το δημόσιου συμφέροντος. Ξεμπλόκαρε ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, αυξάνοντας και τα ανταποδοτικά τέλη της εταιρείας προς τους δήμους διέλευσης. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ με πλειοψηφία διορισμένη από το Δημόσιο πέτυχε κέρδη ρεκόρ.

Στο διάστημα που ήμουν υπουργός Εσωτερικών έγινε ο μεγαλύτερος, μετά από δέκα χρόνια, διαγωνισμός πρόσληψης μόνιμων εργαζόμενων στην καθαριότητα (περί τις 8.500). Χιλιάδες συμβασιούχοι στους δήμους έσπασαν την εργασιακή τους «ομηρία» και μονιμοποιήθηκαν μέσω της διάταξης για τα «ένδικα μέσα». Υλοποιήθηκε το μεγαλύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων και υποδομών, (ΦιλόΔημος Ι & ΙΙ») που γνώρισε η Αυτοδιοίκηση. Βάλαμε τις βάσεις μιας νέας μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας μέσω του «Κλεισθένη Ι», θεσπίζοντας την απλή αναλογική, την ξεχωριστή κάλπη για τα τοπικά συμβούλια, το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων, την αποσυναρμολόγηση της διορισμένης αποκεντρωμένης διοίκησης, τη διαμόρφωση νέων κανόνων για την κατανομή των ΚΑΠ, μέσω της κατηγοριοποίησης των δήμων στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.

Ωστόσο θέλω να διευκρινίσω και ορισμένα πράγματα τα οποία συστηματικά αναπαράγονται με σκοπό να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις.

Δεν είχα καμία ανάμιξη στην παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι, αλλά ούτε και στη συνέντευξη που ακολούθησε την επόμενη ημέρα, την οποία και αγνοούσα. Άλλοι γνώριζαν και τα οργάνωσαν αυτά.
Ως γραμματέας του κόμματος εκλέχτηκα από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ μετά από πρόταση του Αλέξη. Ήταν μόλις λίγους μήνες πριν τις εκλογές του 2019 και η κατάσταση του κόμματος, αλλά κυρίως το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο, δημιουργούσαν αντικειμενικά πολύ δύσκολους όρους για την ανάταξη του κόμματος.
Είχα διαφωνήσει με τη ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στις περιφερειακές εκλογές όλες οι επιλογές προέκυψαν από απόφαση της ΠΓ. Εκτός της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, τα πρόσωπα που υποστηρίξαμε ήταν της επιλογής των ΝΕ και των τοπικών οργανώσεων του κόμματος. Από τους συνολικά 332 δήμους της χώρας, σε 255 υποστηρίξαμε δημοτικά σχήματα, από τα οποία 55 κέρδισαν τη δεύτερη Κυριακή. Βεβαίως, είχα ζητήσει αναλυτική αποτίμηση των αποτελεσμάτων.
Ζήτησα να γίνει συνέδριο αμέσως μετά τις εκλογές του 2019. Έχω εξηγήσει τους λόγους αναλυτικά στη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα δύο τρίτα των νέων εγγραφών στο κόμμα μετά το 2019 έγιναν στο διάστημα που ήμουν γραμματέας.
Επίσης, στο διάστημα που ήμουν γραμματέας με υπεύθυνο οικονομικών τον Μίμη Δαρειώτη εξοφλήθηκαν όλα τα δάνεια του κόμματος. Όσοι με γνωρίζουν στην Αριστερά και είμαι πλέον αρκετά χρόνια σ’ αυτή, ξέρουν καλά πως ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα ή διεκδίκησα καμία απολύτως θέση, κυβερνητική ή κομματική. Ό,τι μου ανατέθηκε έγινε ύστερα από συλλογικές προτάσεις και διαδικασίες ή στο πλαίσιο της κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα. Τους ευχαριστώ όλους.
Υ.Γ. Όσον αφορά τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς του κ. Λακόπουλου, ήδη έχω ενημερώσει τη δικηγόρο μου για να πράξει τα δέοντα. Ευτυχώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι σ’ αυτό τον κόσμο.

Ολόκληρο το άρθρο του Γιώργου Λακόπουλου με τίτλο: «Πάνος Σκουρλέτης: αποτυχημένος, μοιραίος, τώρα και προβοκάτορας»

«Όλα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν καλά, από την αρχή ως το τέλος που έκλεισε τις εργασίες του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ήταν προφανές ότι το συνέδριο αποδείχθηκε επιτυχημένο. Η κυβερνητική προοπτική του κόμματος ενισχύθηκε, η κυριαρχία στου Τσίπρα επιβεβαιώθηκε και η εσωκομματική αντιπολίτευση ηττήθηκε και βγήκε στο περιθώριο.

Το τελευταίο δημιούργησε εκνευρισμό στον ίδιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που δεν τα πήγε καλά ως παρουσία το συνέδριο -στον απόηχο της ατυχούς συνέντευξής του στην «Καθημερινή» που τον εξέθεσε.

Καλά δεν τα πήγαν και οι παρακμιακοί με τους οποίους συνεταιρίζεται πλέον- πέραν των 53+ που μπορεί να έχουν τις ιδεολογικές εμμονές του, αλλά στην πλειοψηφία τους είναι σοβαρά πολιτικά στελέχη.

Υπό την πίεση της απομόνωσης και αφού το συνέδριο είχε λήξει, κάποιοι ανακίνησαν ένα διαδικαστικό θέμα για να χαλάσουν το κλίμα -το οποίο πιστώνεται εξ ολοκλήρου στον Τσίπρα- και ίσως για να διαμορφώσουν άλλοθι ενδεχομένης διάσπασης.

Την εκπροσώπησή τους σ’ αυτή τη χονδροειδή προβοκάτσια ανέλαβε ο μοιραίος άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ: ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ευεργετηθείς από τον Τσίπρα -που τον διόρισε πορτ παρόλ, γραμματέα, τέσσερις φορές υπουργό, με ισάριθμές αποτυχίες, δυο φορές βουλευτή και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, όπου εξ ίσου απέτυχε-, δεν κρύβει τα αισθήματα μίσους απέναντί του. Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός…

Η τελευταία ελπίδα του να «στριμώξει» τον Τσίπρα στο συνέδριο διαψεύσθηκε. Προφανώς δεν άντεξε την προσωπική αποδοκιμασία του από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που του υπενθύμισε τις μπούρδες που λέει περί «μεταδημοκρατίας» – για να αποτρέψει την εκλογή προέδρου από τα μέλη. Κακός σύμβουλος η απελπισία.

Ο Σκουρλέτης φέρει μεγάλες ευθύνες για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ του 2019. Ως μανδαρίνος γραμματέας, απομόνωσε το κόμμα στον μαζικό χώρο με στραπάτσα στο συνδικαλισμό και τις κοινωνικές οργανώσεις και τη Νεολαία, με αποκορύφωμα το Βατερλό στις αυτοδιοικητικές εκλογές-, που ανάγκασε τον Τσίπρα να πάει απροετοίμαστος σε πρόωρες κάλπες.

Το κόμμα που σε λίγο θα έπαιρνε 32%, δεν έβγαλε κανέναν περιφερειάρχη και κανέναν δήμαρχο, καθώς οι μόλις έξι της επιρροής του, απλώς, επανεξελέγησαν.

Ευθύνεται ως υπουργός Εσωτερικών ακόμη και για την παραπληροφόρηση που εξέθεσε τον Τσίπρα εκείνο το δραματικό βράδυ στο Μάτι.

Φυσικά δεν υπέβαλε την παραίτησή του, όπως θα έκανε ένα υπεύθυνο στέλεχος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το φιάσκο. Ίσως ήταν θέμα χαρακτήρα.

Εγωπαθής, προκλητικός, με νοοτροπία νεοσταλινικού μικροαστού, άφησε τις χειρότερες εντυπώσεις σε όποιο αξίωμα του ανατέθηκε.

Οι παλιοί συμφοιτητές του στο Πανεπιστήμιο Πειραιά έχουν τη χειρότερη γνώμη για τον «αριστερό των βορείων προαστίων» που πήγαινε στη σχολή με την κουρσάρα του.

Η «αριστερή» κουλτούρα του τον είχε οδηγήσει κάποια στιγμή να αξιώσει ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας κατά του ΑΠ, αντί να απαντήσει στην κριτική που αφορούσε προσωπικά τον ίδιο και όχι το κόμμα του.

Για να ενισχύσει την ραδιουργία κατά του Τσίπρα συνεταιρίσθηκε με τον «χομπίστα της πολιτικής» Τσακαλώτο και την παρέα που προσπαθεί να οδηγήσει σε ήττα το κόμμα -Φίλης, Βούτσης, Παπαδημούλης- για να βρει αφορμή να θέσει θέμα ηγεσίας.

Ο θρίαμβος Τσίπρα στο συνέδριο μετέτρεψε τον Σκουρλέτη σε μαινόμενο υπονομευτή του επιτεύγματος να βγει το κόμμα ενωμένο και πιο ισχυρό από την κορυφαία εσωτερική διαδικασία του.

Κλιμάκωσε το επεισόδιο -ως… πορτ παρόλ, αν όχι ως επικεφαλής της «Ομπρέλας»- με τρόπο που να προκαλέσει την παρέμβαση Τσίπρα, για να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και να βρουν οι αντίπαλοι του κόμματος κάτι να πουν.

Εκ των υστέρων και εμφανώς προσχεδιασμένα, προσπάθησε να περιορίσει την ήττα της φράξιας, διαφωνώντας με τον τρόπο εγγραφής νέων μελών, και αφού ηττήθηκε και σε αυτό, κατήγγειλε τη διαδικασία και κήρυξε αποχώρηση, προβοκάροντας και τον Τσακαλώτο ως οιονεί επικεφαλής της ομάδας.

Ίσως το λιγότερο που έχει να κάνει άμεσα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να προστατεύσει το κόμμα του από νέες προβοκάτσιες, είναι να ασκήσει το δικαίωμά του ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και να ξηλώσει τον Σκουρλέτη από κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο.

Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν τα μέλη του κόμματος στις 15 Μαΐου. Αν δεν πάρει το δρόμο του Λαφαζάνη ως τότε…»

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: