Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜαξίμου: «Διορθώνουμε και προχωράμε»

Μαξίμου: «Διορθώνουμε και προχωράμε»

Στις πρώτες παρεμβάσεις για τη λειτουργία της ΕΥΠ προχώρησε η κυβέρνηση, ενώ το θέμα των υποκλοπών και της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη παραμένει στο επίκεντρο.

Παράλληλα, πάντως έχει στραμμένο το βλέμμα της στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού. «Διορθώνουμε και προχωράμε», είναι το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου, που μέσα σε λίγα 24ωρα προχώρησε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Οπως επισημαίνουν, πάντως κυβερνητικά στελέχη, αυτή η πράξη δεν περιέχει όλες τις αλλαγές που θέλει να κάνει η κυβέρνηση στην ΕΥΠ σε σχέση με τη λειτουργία της και τη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων.

Σε αυτή τη φάση, οι παρεμβάσεις αφορούν την επαναφορά διάταξης για δύο εισαγγελείς, την οποία κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, αλλά και τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ μετά από ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Συγκεκριμένα, η ΠΝΠ προβλέπει επιπλέον δικλείδες ασφαλείας σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις. Τα αιτήματα της ΕΥΠ θα εγκρίνονται εντός εικοσιτετράωρου και από εισαγγελέα Εφετών, πέραν του εισαγγελέα της ΕΥΠ. Οπως αναφέρει η κυβέρνηση, οι δύο εισαγγελείς για την εποπτεία της ΕΥΠ είχαν καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

Παράλληλα, για τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ καθιερώνεται για πρώτη φορά ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής (Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την περασμένη Δευτέρα, με την παρέμβασή του είχε αναδείξει τέσσερις βασικές αλλαγές:

1 Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του Κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

2 Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.

3 Θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.

4 Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Βέβαια, όλες αυτές οι αλλαγές θα προχωρήσουν ύστερα από διάλογο που θα γίνει το επόμενο διάστημα. Στην κυβέρνηση λένε ότι περιμένουν και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, η οποία όμως-για την ώρα- ασκεί μόνο κριτική.

Κλήσεις

Οσον αφορά την προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των υποκλοπών, αυτή θα διεξαχθεί την εβδομάδα μετά τις 22 Αυγούστου, ενώ θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πιθανόν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Για την εξεταστική, η κυβέρνηση τοποθετήθηκε ήδη υπέρ. Οπως υποστηρίζουν «γαλάζια» στελέχη, πρέπει να θεραπευτούν διαχρονικές παθογένειες. Η κυβέρνηση, όμως θέλει να διερευνηθούν και προηγούμενες περίοδοι σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της ΕΥΠ. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει να κληθούν τόσο ο Γιάννης Ρουμπάτης που ήταν επικεφαλής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο Θόδωρος Δραβίλλας, που ήταν επικεφαλής την περίοδο της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν έχει να κάνει με λογική συμψηφισμού, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές. Αντιθέτως, επιδιώκεται να συζητηθούν ζητήματα που μπορούν να διορθωθούν.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος διευρύνει την έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών και εγγράφων από την ΕΥΠ στην υπόθεση των υποκλοπών και ήδη κάλεσε τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου να δώσει εξηγήσεις για ανάρτηση στην οποία αναφέρει ότι το 2018, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδιώτης παρακολουθούσε τις προσωπικές του στιγμές. Ενώπιον του κ. Ντογιάκου, στις 16 Αυγούστου, έχει κληθεί για κατάθεση και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Οσον αφορά το πολιτικό σκέλος κυβερνητικά στελέχη βλέπουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να επωφεληθεί, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος με τη στάση που κρατά, κάνει στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν πως οι κεντρώοι ψηφοφόροι, που αποτελούν κρίσιμο εκλογικό μέγεθος και στις κάλπες του 2019 στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι απαιτητικοί σε σχέση με την κυβέρνηση, αλλά για την ώρα δεν κοιτάζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει όχι μόνο να προχωρήσει μπροστά με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, αλλά και να «τρέξει» τον σχεδίασμά της.

ΔΕΘ

Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές οι πολίτες έχουν άλλες ανάγκες και άλλες προτεραιότητες όπως η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να εξεταστεί το πώς μπορεί να διατεθούν καλύτερα οι πόροι για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων. Τα έσοδα από τον τουρισμό δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο και στη ΔΕΘ, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ανακοινώσει όχι μόνο μέτρα στήριξης αλλά και τον σχεδίασμά του μέχρι τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2023, όταν και θα στηθούν οι κάλπες, όπως έχει ξεκαθαρίσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο μια γκάμα επιλογών με βάση τους πόρους που μπορούν να διατεθούν πριν λάβει τις οριστικές αποφάσεις του για τα μέτρα στήριξης που θα προκριθούν στα τέλη Αυγούστου, τότε δηλαδή που θα υπάρχει και καλύτερη εικόνα σε σχέση με τον δημοσιονομικό χώρο.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: