Προς τα μέσα Ιουνίου είναι το χρονικό ορόσημο χαλάρωσης των μέτρων που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αφορούν στη μουσική στην εστίαση και την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Και για τα δύο επικρατεί ακόμη επιφυλακτικότητα από την πλευρά των ειδικών και περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών. Πρόκειται όμως για ζητήματα που κατά πάσα πιθανότητα είναι στη σημερινή “ατζέντα” της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που ήταν προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η μουσική όσο και η απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας έχουν συζητηθεί από τους επιστήμονες και δεν αποκλείεται το “πράσινο φως” να το δώσουν στη συνεδρίαση της επόμενης Παρασκευής ώστε να έχουν διασφαλίσει από ακόμη περισσότερα στοιχεία ότι το τρίτο κύμα στεγανοποιείται.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ερωτηθείσα χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την απαγόρευση κυκλοφορίας είπε χαρακτηριστικά “θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι τα μέσα Ιουνίου περίπου”. Παρόμοια είναι η τάση και για τη μουσική στην εστίαση, ένα θέμα για το οποίο οι επιχειρηματίες αντιδρούν έντονα, ωστόσο θεωρείται υψηλού ρίσκου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους για το θέμα της μουσικής την περασμένη Παρασκευή. “Ό,τι υπάρχει σε υψηλό ρίσκο θα παραμένει σε στασιμότητα μέχρι επιτέλους οι διασωληνωμένοι να πέσουν, οι άνθρωποι που φεύγουν από κοντά μας να πέσουν και τα κρούσματα να μειωθούν”, τόνισε και πρόσθεσε: “Υπάρχουν νόμοι. Και οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμοστούν. Σιγά-σιγά θα επανέλθει η κανονικότητα, πολύ πιο σύντομα από ό,τι κάποιοι εννοούν”.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα ζητήματα που μένουν σε εκκρεμότητα είναι η αύξηση του ορίου των 100 ατόμων στους γάμους. Στα μέσα Ιουνίου θα έρθει, όπως όλα δείχνουν, και το επόμενο “προνόμιο” των πλήρως εμβολιασμένων, οι οποίοι δεν θα έχουν την υποχρέωση να πραγματοποιούν και να δηλώνουν self test για την εργασία τους. Ηδη ένα σημαντικό προνόμιο των πλήρως εμβολιασμένων είναι η δυνατότητα να ταξιδέψουν με το πιστοποιητικό του εμβολιασμού και χωρίς να υποβάλλονται σε τεστ.

Ο καλός καιρός και κυρίως ο εμβολιασμός έχουν ευνοήσει και εκτιμάται ότι θα ευνοήσουν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα την αναχαίτιση της επιδημίας. Η επίπτωση της διασποράς των μεταλλάξεων συνεχίζει να προβληματίζει και να αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα. Προς το παρόν, όμως, τα νέα κρούσματα και οι κρίσιμοι δείκτες της πανδημίας συνεχίζουν να συρρικνώνονται. Ο δείκτης θετικότητας χθες έφτασε σε πολύ χαμηλό επίπεδο – 2,68% – τη στιγμή που ο μέσος όρος νέων εισαγωγών του επταημέρου είναι 186 ασθενείς την ημέρα και τα εξιτήρια καθημερινά παραμένουν σταθερά περισσότερα σε σχέση με τα εισιτήρια.