Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2025-2028: Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε 8 τομείς - Τα μέτρα...

Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2025-2028: Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε 8 τομείς – Τα μέτρα στήριξης, τι αλλάζει και ποιους αφορά

Μειωμένο δείκτη χρέους και έλλειμμα αρκετά κάτω από τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους προβλέπουν μεταξύ άλλων οι 21 παρεμβάσεις στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλάνου

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ΟικονομικώνΚωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, και το οικονομικό επιτελείο, παρουσίασαν το απόγευμα της Δευτέρας (30/09) τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού-Διαρθρωτικού Σχεδίου της κυβέρνησης για την 4ετία 2025 – 2028.

Ο κ. Χατζηδάκης ισχυρίστηκε ότι, η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν πέτυχε την αύξηση του ορίου δαπανώνγια την 4ετία 2025 – 2028 κατά 4 δισ. συγκριτικά με τις αρχικές προτάσεις της Επιτροπής (700 εκατ. μόνο για το 2025).

Αυτό, μεταφράζεται σε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για πληρωμή συντάξεων (λόγω αύξησης των συνταξιούχων η δαπάνη θα είναι αυξημένη), αμυντικές δαπάνες και άλλες λειτουργικές δαπάνες. «Μας μένει και ένας χώρος 1 δις για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις σαν και αυτές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό», εξήγησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Διευκρινίζοντας ο υφυπουργός, Θάνος Πετραλιάς, εξήγησε πως η αύξηση των δαπανών θα είναι 3,7% το 2025 (έναντι 3% αρχικής πρότασης), 3,6% το 2026 και 3,2% το 2027 και 3% το 2028. Συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων δαπανών για συντάξεις, εξοπλιστικά και τακτικές δαπάνες, απομένει ένα «δημοσιονομικό περιθώριο ύψους 1 δις ευρώ ετησίως για εφαρμογή επιπλέον μέτρων πολιτικής είτε από την πλευρά των δαπανών είτε στην πλευρά των εσόδων, μεγάλο μέρος των οποίων έχουν εξαγγελθεί».

Όλες οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2028: Τα μέτρα στήριξης μέσα από 8 τομείς

Δημογραφικό: Πρόσθετη προστασία για οικογένειες με 3 παιδιά και άνω, έκπτωση φόρου για χρηματικές παροχές υπέρ νέων γονέων, μείωση του φόρου ασφαλίστρου (15%) ιδιωτικών συμβολαίων υγείας για παιδιά.

Στεγαστικό: Πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», τοπικοί περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις κενών κατοικιών.

Αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης: Επενδύσεις στην πρόληψη πυρκαγιών και πλημμυρών, μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση κατοικιών, αύξηση της περιμέτρου υποχρεωτικής ασφάλισης επιχειρήσεων.

Υγεία: Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αναβάθμιση νοσοκομείων, έλεγχος των προμηθειών.

Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος: Μη κρατικά πανεπιστήμια, ανακαίνιση σχολικών κτιρίων, προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης – κατάρτισης.

Περιορισμός της φοροδιαφυγής: Πλήρης εφαρμογή «myDATA» και ηλεκτρονικών τιμολογίων, ψηφιοποίηση των ελέγχων, ψηφιακή ΑΑΔΕ. Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής θα επιτρέψει και περαιτέρω μειώσεις φορών.

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας: Κίνητρα για έρευνα – ανάπτυξη – συγχωνεύσεις, σύσταση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, σχέδιο για επέκταση θερμοκηπίων και στήριξη σε νέους αγρότες.

Επισκόπηση δαπανών για ορθολογικότερη κατανομή (Spending review): Ενδεικτικά: Στόχευση κοινωνικών επιδομάτων και επιδομάτων ανεργίας, λειτουργικές δαπάνες, φαρμακευτική δαπάνη, δαπάνες φορέων γενικής κυβέρνησης και ΟΤΑ.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments