Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜετράει λάθη και αποφασίζει για αλλαγές ο Μητσοτάκης - Βαρύ το κλίμα...

Μετράει λάθη και αποφασίζει για αλλαγές ο Μητσοτάκης – Βαρύ το κλίμα για τις αστοχίες – Ετοιμάζει επανεκκίνηση

Στο Μέγαρο Μαξίμου φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δραστικές παρεμβάσεις αναφορικά με τη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας

 

Το γαϊτανάκι των αλλεπάλληλων κρίσεων, που αντιμετωπίζει από τα μέσα Ιουλίου και μετά η δεύτερη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δοκιμάζει εκ των πραγμάτων τις αντοχές και τη διαχειριστική επάρκεια του νέου κυβερνητικού σχήματος, ενώ αλλάζει άρδην τις προτεραιότητες αλλά και την ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου.

Πολλοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι εσφαλμένοι χειρισμοί, καθυστερήσεις στην υλοποίηση σχεδιασμών, αδυναμία αποφασιστικής παρέμβασης στον τομέα ευθύνης υπουργών ακόμη και διστακτικότητα δημιουργούν τις συνθήκες επανεκκίνησης με αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα και αποχώρηση υπουργών, ώστε να δοθεί ένα αυστηρό μήνυμα αξιολόγησης των πάντων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πολιτική Προστασία

Τα πολλαπλά και ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα του φετινού καλοκαιριού, με αιχμή τις μεγα-πυρκαγιές σε Ρόδο, Έβρο και Πάρνηθα, αλλά και το άνευ προηγουμένου πλημμυρικό φαινόμενο, που προκάλεσε βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία, ανέδειξε ότι το μοντέλο πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών έχει πλέον φθάσει, εάν όχι ξεπεράσει τα όριά του και έφερε στην επιφάνεια αστοχίες και αβελτηρίες τόσο σε επίπεδο προετοιμασίας όσο και σε επίπεδο συντονισμού και χειρισμών.

Παρά το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια και εν προκειμένω μετά το 2019 έγιναν σημαντικά βήματα για την ουσιαστική ανασύσταση της Πολιτικής Προστασίας.

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις που καλείται να διαχειριστεί τους τελευταίους δύο μήνες το Μέγαρο Μαξίμου υποχρεώνουν εκ των πραγμάτων την κυβέρνηση να βρίσκεται πολιτικά μονίμως σε θέση άμυνας, αλλά και στη δυσάρεστη θέση να απαντά στις ολοένα και εντονότερες επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την επάρκεια του επιτελικού μοντέλου λειτουργίας του κράτους.

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αντιτείνουν ότι τώρα είναι η ώρα της μάχης και πως αυτά τα 24ωρα προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η διάσωση κρίσιμων υποδομών, ήτοι η απόλυτη προτεραιότητα έγκειται στον απεγκλωβισμό όλων όσοι η ζωή τους κινδυνεύει από την εκρηκτική άνοδο των υδάτων σε χωριά της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας. Άμεσα το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε εντολή να στηθεί Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα, στο οποίο εστάλησαν από το πρωί της προηγούμενης Πέμπτης μεταξύ άλλων οι υπουργοί Γιάννης Μπρατάκος, Χρήστος Σταϊκούρας και Θοδωρής Λιβάνιος. Πριν από αυτό ο πρωθυπουργός είχε μεταβεί στο Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας και είχε προεδρεύσει σε σύσκεψη, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος συντονισμός για τη διάσωση των εγκλωβισμένων στις περιοχές που έπληξε με μανία η κακοκαιρία «Daniel».

Με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο των διαδοχικών κρίσεων που θέτει πλέον η κλιματική κρίση, στο Μέγαρο Μαξίμου φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δραστικές παρεμβάσεις αναφορικά με τη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας.

Ζωηρές συζητήσεις στις κλειστές συσκέψεις στο Mέγαρο Μαξίμου

Με τις τελευταίες εξελίξεις, καθίσταται σαφές πως το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαιτέρως βαρύ, καθώς ολοένα και συχνότερα ο πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου ευρύτερα έρχονται αντιμέτωποι με βολές ευθείας αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας του επιτελικού κράτους.

Καίτοι μιλάμε εν πολλοίς για πρωτόγνωρα ακραία καιρικά φαινόμενα, στο Μέγαρο Μαξίμου φέρονται πλήρως κατατοπισμένοι για τα κενά, τις αστοχίες, πιθανώς και τους εσφαλμένους χειρισμούς, που σημάδεψαν την εφετινή αντιπυρική περίοδο αλλά και τα προηγούμενα 24ωρα με την έντονη βροχόπτωση στη Θεσσαλία.

«Όλοι αξιολογούνται διαρκώς και δομές και πρόσωπα», διεμήνυσε στο briefing των πολιτικών συντακτών την προηγούμενη Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απηχώντας εν πολλοίς το κλίμα, που επικρατεί στην πρωθυπουργική έδρα.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επισημαίνει πως ουδείς μπορεί να είναι ικανοποιημένος από την εικόνα επί του πεδίου στις πληγείσες περιοχές, παραπέμποντας στην προ ημερών αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ότι «εκ του αποτελέσματος προφανώς και δεν έγιναν όλα καλά».

Πρόσωπα που γνωρίζουν επί μακρόν τι διαμείβεται στις κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν μας έχει συνηθίσει να λειτουργεί εν θερμώ, καίτοι φαίνεται πως στο παρασκήνιο η συζήτηση και για ενδεχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και τον κρατικό μηχανισμό είναι ζωηρή.

Σύμφωνα με μια σχολή σκέψης, το πολιτικό restart που αναζητείται στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει την απόδοση ευθυνών σε όλους όσοι θεωρείται ότι δεν επιτέλεσαν επαρκώς την αποστολή τους. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν ότι προσώρας τουλάχιστον δεν φαίνεται να είμαστε κοντά σε ενδεχόμενες αλλαγές, κάτι, πάντως, που δεν μπορεί και να αποκλειστεί τελείως ανάλογα και με τις εξελίξεις επί του πεδίου.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments