Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜητσοτάκης: «Δεν θα έχουμε πρόωρες Eκλογές, έχουμε ισχυρή πλειοψηφία» - «Θα κάνω...

Μητσοτάκης: «Δεν θα έχουμε πρόωρες Eκλογές, έχουμε ισχυρή πλειοψηφία» – «Θα κάνω διορθωτικές κινήσεις»

«Η Νέα Δημοκρατία υπέστη ζημιά από τον γάμο των ομοφύλων – Δεν κρυφτήκαμε, στενοχωρήσαμε ψηφοφόρους μας και το αναγνωρίζω». «Το Υπουργικό της Παρασκευής με την σημερινή σύνθεση». «Όχι στις κινήσεις πανικού για την ακρίβεια» – «Έβλεπα τα προβλήματα και πριν από την κάλπη».

Την πρώτη του συνέντευξη μετά τις Ευρωεκλογές έδωσε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και στην επόμενη ημερά μετά τις κάλπες, στην αποχή, στον ανασχηματισμό, στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στην ακρίβεια, στην οικονομία, στην ακροδεξιά, στην Αντιπολίτευση και την πολιτική αντιπαράθεση αλλά και στο πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη. Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τους άξονες πολιτικής της Κυβέρνησης.

Για τον ανασχηματισμό

Δεν νομίζω πως είναι ζήτημα της αποτελεσματικότητας ο αριθμός των υπουργών. Έχουμε πετύχει καλό συντονισμό της λειτουργίας του κυβερνητικού έργου.

Πρέπει να ζυγίζουμε εάν υπάρχει περισσότερο όφελος από κόστος στους ανασχηματισμούς. Προσπαθώ να διαλέγω ανθρώπους που πιστεύω ότι έχουν τις ικανότητες να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους.

Αν συγκρίνετε την αρχική με τη σημερινή Κυβέρνηση θα δείτε πολλές αλλαγές. Υπάρχει μία ισορροπία που πρέπει να σεβόμαστε για την παρουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το υπουργικό συμβούλιο θα γίνει με τη σημερινή σύνθεση. Σε κάθε κυβερνητική αλλαγή υπάρχουν δύο επιλογές: Είτε να αλλάξει κάποιος αρμοδιότητες και θέση, ή να πάει σπίτι του (ζήτησε συγγνώμη για την έκφραση) και να επιτελέσει τα καθήκοντά του ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν μπορούν όλοι οι βουλευτές να γίνουν υπουργοί.

Δεν με ενδιαφέρει να είμαι ένας πρωθυπουργός που στο τέλος της θητείας θα έχω κάνει μία απλή διαχείριση. Έχω πάρει διαφορετική εντολή. Βάλαμε τον πήχη των προσδοκιών ψηλά, δεν θα τον κατεβάσουμε.

Ευρωεκλογές

Αποδοκιμάστηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Έταξαν 45 δισεκατομμύρια και πήραν 14%. Ο λαός αποκήρυξε τις εύκολες λύσεις, ξεράθηκαν τα λεφτόδεντρα, δεν προσφέρεται το έδαφος της πατρίδας μας για τέτοιου είδους φυτά.

Υπήρχαν πολίτες που δεν τους πείσαμε για το πόσο σημαντικές ήταν οι εκλογές, υπήρχαν όμως και πολίτες που ήθελαν να μας στείλουν νωρίτερα. Είχα πάρει τα μηνύματα, μιλούσα για την ακρίβεια, τις παθογένειες του βαθέως κράτους. Έβλεπα τα προβλήματα και πριν από την κάλπη.

Θέλω να αποδείξω με τον τρόπο μου ότι έλαβα το μήνυμα

Είναι καλύτερα που πήραμε τώρα το μήνυμα, θα κάνω διορθωτικές κινήσεις

Το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό.

Για την εντολή της ευρωκάλπης

Δεν θα έχουμε ζήτημα πρόωρων Εκλογών. Οι Εκλογές θα γίνουν το 2027, έχουμε ισχυρή πλειοψηφία. Οι Εκλογές θα γίνουν το 2027, πιστεύω στην τετραετία. Δεν θα πατήσω φρένο, οι πολίτες ζήτησαν να πατήσουμε γκάζι.

Για την αποχή

Υπάρχει κούραση, και πρέπει να δούμε πώς θα αυξήσουμε τη συμμετοχή. Για εμένα είναι οι έβδομες εκλογές από το 2019. Πέντε εθνικές κάλπες, δύο ευρωεκλογές, δύο Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Κουράστηκε ο κόσμος, δεν καταφέραμε να κινητοποιήσουμε την ευρωπαϊκή διάσταση, και κάποιοι που είπαν «δεν θα χαλάσω το Σαββατοκύριακό μου»…

Για τη Βόρεια Ελλάδα

Είναι πιο συμπυκνωμένη η δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία έχω δώσει προσοχή. Εκεί εστιάζεται το πρόβλημα (σ,σ, για τα κόμματα της άκρας δεξιάς).

Για το 41%

Είναι η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία. Δεν υπάρχει πια σήμερα. Είδα τον κόσμο από πολύ ψηλά, είναι η ώρα να τον δούμε και από πιο χαμηλά, δεν είναι κακό αυτό. Σε ανύποπτο χρόνο έχω πει πως αξιολογώ τις συμπεριφορές.

Για την πολιτική αντιπαράθεση

Δεν αισθάνθηκα ότι ζητήματα όπως Τέμπη και υποκλοπές έπαιξαν ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν θεωρώ ότι ήταν καθοριστικά. Και ένας πολιτικός ο οποίος προέταξε τα ζητήματα Δικαίου, δεν κατάφερε να είναι πρώτος. Απέναντι σε έναν νέο και άπειρο πολιτικό ήρθε τρίτος και απέτυχε να έρθει δεύτερος όπως είχε θέσει στόχο.

Όταν πρέπει να φτιάξουμε νοσοκομεία, αυτό δεν είναι ιδεολογική πολιτική. Το ίδιο όταν αντιμετωπίζουμε μονοπωλιακές πρακτικές και ζητήματα της καθημερινότητας. Αυτά απασχολούν τον κόσμο.

Για την ακροδεξιά

Σταγόνα στον ωκεανό οι διαρροές προς τα δεξιά σε σχέση με αυτούς που δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Για την Ευρωβουλή

Ο σταυρός είναι μία βαθειά δημοκρατική διαδικασία. Έχουμε και επανεκλεγέντες και παλιούς. Θα επιδιώξω καλύτερο συντονισμό της ευρωκοινοβουλευτικής μας ομάδας.

Για την Ευρώπη

Για τις τιμές. Παρεμβάσεις για να μην πληρώνουμε ακριβότερα, προϊόντα από άλλες χώρες.

Έχουμε πολλά να κάνουμε. Πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι η Φον ντερ Λάιεν, θα διαπραγματευτούμε τις υπόλοιπες θέσεις.

Άξονες πολιτικής

Ναι στη δουλειά και όχι στα επιδόματα. Δεν θέλω το επίδομα ανεργίας να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τη δουλειά. Να τα δούμε αυτά, δεν θέλουμε κάποιους ανθρώπους να είναι εθισμένοι στα επιδόματα.

Αυτά είναι μόνο κάποιες από τις παρεμβάσεις για την καθημερινότητα που πρέπει να κάνουμε.

Καλύτερες συγκοινωνίες

Έμφαση στην Ασφάλεια

Για τον ΑΣΕΠ, οι ρυθμοί είναι απογοητευτικοί. Είναι πρώτη προτεραιότητα για εμένα αυτό.

Ομόφυλα ζευγάρια

Δεν έχουμε κανένα απολύτως ζήτημα τεκνοθεσίας και αλλαγής στον εν λόγω νόμο. Και εγώ ίσωγς δεν μπόρεσα να το επικοινωνήσω όπως έπρεπε.

Κάναμε το δίκαιο και το σωστό, στενοχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους.

Η Νέα Δημοκρατία υπέστη πολιτική ζημιά από τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Για ένα θέμα που αφορούσε πολύ λίγους συμπολίτες μας, συζητούσαμε επί έναν μήνα σαν να μην υπήρχε κάτι άλλο στην επικαιρότητα.

Ακρίβεια και Οικονομία

Ίσως χρησιμοποιήσαμε κάποιες φορές λάθος γλώσσα – για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Μόνο σημειακές διορθώσεις για τον νόμο

Όχι στις κινήσεις πανικού για την ακρίβεια.

Θα έλθουν νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια. Αρχίζουμε να βλέπουμε μία αποκλιμάκωση των τιμών, δεν είμαστε ικανοποιημένοι, πρέπει να το δούμε αυτό με πολύ μεγαλύτερη ένταση.

Για το πόθεν έσχες Κασσελάκη

Πρέπει να κάνουμε καλύτερη επικοινωνιακή δουλειά σε βάθος πενταετίας για την Ευρώπη, για το τι γίνεται εκεί.

Όλοι έτρεξαν, εγώ έτρεξα πολύ, κάποιοι ίσως λιγότερο, αυτό θα το αξιολογήσω εγώ. Απεδείχθη ότι θα μπορούσαμε να τρέξουμε περισσότερο. Χρέος μου να γυρίσω όλη την Ελλάδα. Για το πόθεν έσχες, δεν ανοίξαμε εμείς αυτή τη συζήτηση. Αν ο κ. Κασσελάκης το είχε δώσει πριν έξι μήνες, ως όφειλε, δεν θα υπήρχε αυτή η συζήτηση.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον Alpha:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments