Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜητσοτάκης: Εφικτό να πιάσουμε 37% – 38% στις δεύτερες εκλογές και να...

Μητσοτάκης: Εφικτό να πιάσουμε 37% – 38% στις δεύτερες εκλογές και να σχηματίσουμε για αυτοδύναμη κυβέρνηση

«Πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να διοικείται από μια μονοκομματική κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιστρατεύουμε ταλέντο από άλλους πολιτικούς χώρους» – Μπορεί να βρεθεί «win-win» λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είπε ο πρωθυπουργός στο LSE – «Απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας για την κυριαρχία των νησιών μας»

«Μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση, που θα οδηγήσει στην επανένωση των Γλυπτών και παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που έχει το Βρετανικό Μουσείο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συζήτησής του με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Κέβιν Φέβερστοουν, με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE.

O Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι εφικτός ο στόχος για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης στις δεύτερες εκλογές, με ένα ποσοστό της τάξης του 37% – 38%.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις εκλογές, διαβεβαίωσε ότι είναι «εκτός συζήτησης κάθε συνεργασία με την άκρα δεξιά» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις δεύτερες κάλπες.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι, με την απλή αναλογική, με την οποία θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές, απατείται ένα ποσοστό 45%-46% για την αυτοδυναμία -κάτι το οποίο, όπως τόνισε, είναι «πρακτικά αδύνατο». Την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι στις δεύτερες εκλογές, που θα γίνουν με την ενισχυμένη αναλογική και το μπόνους στο πρώτο κόμμα, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ είναι εφικτός με ένα ποσοστό 37%-38%.

«Οι συνασπισμοί στην Ελλάδα είναι ένα περίπλοκο σενάριο. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που πρέπει να πάρει αποφάσεις. Πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να διοικείται από μια μονοκομματική κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιστρατεύουμε ταλέντο από άλλους πολιτικούς χώρους» σημείωσε ακόμη.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι η ακροδεξιά αποκλείεται από κάθε συζήτηση (σ.σ. για συνεργασίες) και κατέληξε: «Στοχεύουμε στην αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές και είναι στο χέρι των πολιτών να αποφασίσουν αν θα μας επιτρέψουν να κυβερνήσουμε αυτόνομα σε περίπτωση που κερδίσουμε -και νομίζω ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες- ή θα μας πουν να αναζητήσουμε κυβερνητικό εταίρο».

Ερωτηθείς για το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «έχουμε το δικαίωμα να σταματήσουμε τους παράτυπους μετανάστες», ενημερώνοντας την Τουρκία να τους πάρει πίσω, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν κινδυνεύει η ζωή τους, «προχωράμε σε διάσωση κι αν κάνουν αίτημα ασύλου και το δικαιούνται, τους το δίνουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε εκτενώς τα διεθνή ΜΜΕ, εκφράζοντας την άποψη ότι «δεν είναι πάντα αντικειμενικά». Υπογράμμισε ότι «αντιμετωπίσαμε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων για τους πρόσφυγες στον Έβρο το καλοκαίρι» και πρόσθεσε: «Τους ψάχναμε, δεν τους βρίσκαμε. Μετά από 10 μέρες τους βρήκαμε, δεν ήταν ποτέ σε ελληνικό έδαφος και δεν υπήρχε νεκρό παιδί». Ο ίδιος συνέχισε επισημαίνοντας ότι «για 2 εβδομάδες δεχθήκαμε πολλή αρνητική δημοσιότητα», αναφέροντας μάλιστα το γερμανικό περιοδικό Spiegel, «που το έκανε μεγάλο θέμα». Σημείωσε ότι, «όταν πήραν όλα τα στοιχεία, κατέβασαν την ιστορία, αλλά δεν είχαν το θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη». Και συμπλήρωσε ότι «όταν κατέβηκε η ιστορία, κανείς δεν το πρόσεξε, αλλά η ζημιά είχε γίνει».

Έκανε μάλιστα λόγο για «πληροφοριακό πόλεμο από την πλευρά της Τουρκίας».

Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας, είπε ότι «είναι απαράδεκτες οι απειλές για την κυριαρχία των νησιών μας και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον διάλογο. (…) Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε από τις θέσεις μας».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των υποκλοπών, είπε ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της νόμιμης παρακολούθησης, όπως ήταν στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη, και της χρήσης παράνομων λογισμικών. Χαρακτήρισε την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τεχνικά σωστή, «αλλά δεν έπρεπε να συμβεί – για αυτό και υπήρχαν άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους».

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που θα απαγορεύσει την πώληση και την χρήση κάθε παράνομου λογισμικού που μπορεί να παρακολουθεί τις συνομιλίες χωρίς άδεια.

Οι προτεραιότητες για τη νέα 4ετία

«Πάντα πίστευα ότι χρειάζεσαι δύο πλήρεις θητείες στην Ελλάδα ώστε να πραγματικά να “αλλάξεις σελίδα” και να ανέβεις επίπεδο στην αντίληψη που υπάρχει για τη χώρα. Ο κόσμος πλέον συνδέει την Ελλάδα με θετικά συναισθήματα. Στο παρελθόν όταν κάποιος μιλούσε για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όλα είχαν να κάνουν με δυσκολίες -τις σχέσεις μεταξύ δανειζόμενου και δανειστή, κρίση, κοινωνική αναταραχή. Έχω την αίσθηση ότι αυτό δεν συμβαίνει πια. Και είναι σημαντικό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της επόμενης 4ετίας, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Ουσιαστικά ο στόχος μου είναι μια πολύ πολύ γρήγορη, όχι μόνο σύγκλιση με την Ευρώπη, αλλά και μια επανάληψη των όσων συνέβησαν στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία ξεκίνησε με σημαντικά χαμηλότερο πλούτο αναλογικά με τον πληθυσμό της και κατέληξε να είναι μία από τις χώρες με υψηλές επιδόσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι παρόμοιο».

«Προτεραιότητα για μένα θα είναι η ποιότητα της ανάπτυξης», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με ένα 5%, 6%, 7% ανάπτυξης -ή ένα 2%, 3% σε δύσκολα χρόνια- αλλά με το να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη. Αυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για εμένα. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό με έναν τρόπο που μας επιτρέπει να προσπεράσουμε άλλες χώρες και θα είναι κοινωνικά δίκαιος, υπό την έννοια ότι το διαθέσιμο εισόδημα και οι μισθοί, ειδικά οι κατώτεροι μισθοί, θα αυξηθούν και όλοι θα έχουν ένα δίκαιο μερίδιο στον πλούτο που δημιουργούμε. Επομένως, για μένα αυτό το στοιχείο της ποιότητας της ανάπτυξης που μπορούμε να δημιουργήσουμε είναι πολύ σημαντικό. Και η αειφορία, το ψηφιακό και το κοινωνικό στοιχείο πρέπει να αποτελούν μέρος των πολιτικών μας σε όλα τα επίπεδα. Επιδίωξή μου είναι να μειωθεί η ανεργία σαφώς κάτω από το 10% και κινούμαστε προς αυτόν το στόχο. Φυσικά δίνουμε μεγάλη έμφαση στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων, εκπαιδεύοντας το εργατικό δυναμικό μας, “ανοίγοντας” τα πανεπιστήμιά μας απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος. Και στο κοινωνικό επίπεδο, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην Υγεία», είπε ο Πρωθυπουργός.

Διενεργούνται σημαντικές έρευνες από την Exxon και τη Helleniq Energy

Αναφερόμενος στα ζητήματα των ενεργειακών πηγών, ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε το κυβερνητικό σχέδιο: «Πρέπει να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε άλλες πηγές ενέργειας βραχυπρόθεσμα. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν ρόλο σε αυτό, σε δύο επίπεδα: πρώτον, ως κόμβος υγροποιημένου φυσικού αερίου. Γίνονται πολλές επενδύσεις, μεγάλη ποσότητα LNG θα μεταφερθεί στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή μέσω της Ελλάδας. Επίσης, η Ελλάδα για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ερευνά αν έχει δικούς της φυσικούς πόρους σε ό,τι αφορά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Πολύ σημαντικές έρευνες διενεργούνται από την Exxon και την Helleniq Energy νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Η Exxon ενδιαφέρεται πάρα πολύ γι’ αυτήν την περιοχή και εικάζω ότι έχουν κάποιες καλές ενδείξεις. Θα γνωρίζουμε μάλλον σε έναν χρόνο αν πρόκειται να ανακαλυφθεί κάτι ουσιαστικό».

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε παράλληλα πως η Ελλάδα αποτελεί πρωτοπόρο στη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα: «Φυσικά, είμαστε ένας σημαντικός παίχτης στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είμαστε μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας μέσω ανανεώσιμων. Έχουμε εγκατεστημένη ισχύ 10 GW από αιολική και ηλιακή ενέργεια, ακόμα 2,5 GW από υδροηλεκτρικά. Θέλουμε να φτάσουμε στα 25 GW. Θέλουμε να γίνουμε καθαρός εξαγωγέας ενέργειας. Και για εμάς είναι μία πραγματική πρόκληση. Έχουμε αρκετό ενδιαφέρον από επενδυτές. Το ζήτημα είναι να προτεραιοποιήσουμε επενδύσεις, να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε τα δίκτυα και τις υποδομές για να φέρουμε όλη αυτή την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Και φυσικά μπορούμε επίσης να φέρουμε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές από την Αφρική», είπε.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments