Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΜητσοτάκης για πλαφόν: Υιοθετήθηκε η πρότασή μας -Όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι...

Μητσοτάκης για πλαφόν: Υιοθετήθηκε η πρότασή μας -Όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν

Υιοθετήθηκε η ελληνική πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, σε μια απόφαση «ορόσημο», γράφει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ανάρτηση προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την απόφαση των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για την υιοθέτηση της πρότασης της Ελλάδας για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Στην ανάρτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γράφει:

Σήμερα είναι ένα ακόμη ορόσημο στη μακρόχρονη προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας από τις υπερβολικές τιμές του φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς -πρόταση της Ελλάδας που υποβλήθηκε πριν από 9 μήνες- υιοθετήθηκε επιτέλους από τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρώπης.

Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν. Δεν θα επιτρέψουμε στους θεσμούς μας να οπλιστούν εναντίον μας. Αυτό είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που βοηθά στην προστασία των οικονομιών μας από την έκτακτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία, με την ψήφιση Μηχανισμού διόρθωσης τιμών στις αγορές φυσικού αερίου.

Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWh και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, έπειτα από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.

Ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρεις συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο.

Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.


Σύμφωνα κυβερνητικές πηγές, στον παραπάνω πίνακα «φαίνεται καθαρά ότι εάν είχε εξαρχής υπάρξει συμφωνία, το πλαφόν θα είχε επιβληθεί για πάνω από 30 ημέρες τη χρονιά που διανύουμε και συνεπώς θα είχαμε γλιτώσει τεράστια ποσά, τα οποία καταβάλαμε λόγω της μη ύπαρξης πλαφόν».

Σκρέκας: Ιστορική απόφαση για το πλαφόν
Για «ιστορική απόφαση» των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που συμφώνησαν σε πλαφόν στο φυσικό αέριο, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που -για μια ακόμη φορά- επέδειξαν τα κράτη-μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments