Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜητσοτάκης για την ενεργειακή ακρίβεια: Πιέζει για ευρωπαϊκά μέτρα, ετοιμάζει εθνική παρέμβαση

Μητσοτάκης για την ενεργειακή ακρίβεια: Πιέζει για ευρωπαϊκά μέτρα, ετοιμάζει εθνική παρέμβαση

«Αν δεν δράσουμε, θα αφήσουμε χώρο στις δυνάμεις του λαϊκισμού», είπε ο πρωθυπουργός  στο Φόρουμ των Δελφών – Δεν πρέπει να χάσουμε για οικονομικούς λόγους την υποστήριξη των πληθυσμών μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός -«Έχουμε 230 δισ. αδιάθετα δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης και θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως ΕΕ»

Άμεσες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προτάσσοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή. Με δεδομένο ότι η ΕΕ επεξεργάζεται τη δημιουργία κοινού πλαισίου για την ανακούφιση των ευρωπαϊκών λαών από το υψηλό ενεργειακό κόστος, αν αυτό δεν καταστεί άμεσα εφικτό καθώς σχετικές εξελίξεις αναμένονται εντός του Μάϊου, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε σήμερα την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε εθνικές παρεμβάσεις στο ενεργειακό πεδίο, αξιοποιώντας ίδιους πόρους για τη στήριξη της κοινωνίας.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το ρόλο που θα μπορούσε αυτό να διαδραματίσει στην αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια, ενώ περιέγραψε τον οδικό χάρτη της χώρας αναφορικά με την εξόφληση των δανειακών της υποχρεώσεων, αλλά και την πορεία εισροής κοινοτικών πόρων στα εθνικά ταμεία.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τον εθνικό στόχο για αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, ως απτή απόδειξη και της διεθνούς της αξιοπιστίας, σε ένα δυσμενές κατά άλλα παγκόσμιο περιβάλλον, αφού εκτίμησε ότι θα είναι «μεγάλες» οι «επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία», λόγω του πολέμου.

Αναλυτικά:

«Βγήκαμε από την πανδημία και ελπίζαμε ότι θα συνεχίζονταν η μεγάλη ανάπτυξη. Κανείς δεν περίμενε πόλεμο στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε πάνελ στο Φόρουμ των Δελφών στο οποίο συμμετείχε ο Mathias Cormann Γενικός Γραμματέας του OECD.

Δεν μπορούμε να αντέξουμε για καιρό τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, τόνισε, καλώντας την Ευρώπη σε συντεταγμένα μέτρα. Χρειάζονται ευρωπαϊκά μέτρα για την ενέργεια σημείωσε, ζητώντας να μην κερδίσουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού. «Αν αυτό δεν συμβεί, θα ξοδέψουμε ως κράτη πόρους για να συγκρατήσουμε τις τιμές» είπε σημειώνοντας ότι αν δεν δράσουμε, θα αφήσουμε χώρο στις δυνάμεις του λαϊκισμού. «Αν δεν παρθεί απόφαση από την ΕΕ, τότε θα δράσουμε μόνοι σε εθνικό επίπεδο» υπογράμμισε. Δεν πρέπει να χάσουμε για οικονομικούς λόγους την υποστήριξη των πληθυσμών μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης είπε ότι έχουμε 230 δισ. αδιάθετα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως ΕΕ και να τα αξιοποιήσουμε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Βγήκαμε από την πανδημία και ελπίζαμε ότι θα συνεχίζονταν η μεγάλη ανάπτυξη. Κανείς δεν περίμενε πόλεμο στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον ανέφερε ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε τα δάνειο του ΔΝΤ νωρίτερα, πήρε την πρώτη δόση από το ταμείο ανάκαμψης, και τον Αύγουστο θα βγούμε από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας. «Έχει σημασία να δώσουμε μήνυμα στις αγορές ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, ότι είμαστε αξιόπιστοι» είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι ο επόμενος εφικτός στόχος είναι να αναβαθμιστεί η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία πορεύεται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει φιλόδοξη ατζέντα που την υλοποιεί σε συνθήκες δημοσιονομικής αξιοπιστίας.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments