Βήματα μπροστά προκειμένου να χαμηλώσουν οι τόνοι που τελευταία είχαν «ανέβει» επικίνδυνα λόγω των νέων μέτρων για τη λειτουργία των ναών τα Χριστούγεννα και δη τον περιορισμένο αριθμό πιστών που θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, έγιναν χθες ανάμεσα στην Εκκλησία και τη κυβέρνηση.

Καταλυτικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξε η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το άνοιγμα των ναών τα Χριστούγεννα κατά τη διάρκεια των οποίων αναμένεται τελικά να επιτραπεί η ατομική προσευχή, να πραγματοποιηθούν περισσότερες Θείες Λειτουργίες καθώς και να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών από εννέα και 25 στους 50 μάξιμουμ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα το ενδεχόμενο ότι θα πρέπει με εκατέρωθεν υποχωρήσεις και στο πλαίσιο της συμπόρευσης, να βρεθεί κοινή συνισταμένη για να μη διχαστεί η κοινωνία, αλλά και να μην κινδυνεύσει η δημόσια υγεία.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Ιερώνυμο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος, όσο και η Εκκλησία, στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τον ενημέρωσε για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη χώρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι ναοί για ατομική λατρεία έτσι ώστε ο κάθε πιστός να μπορεί να εισέλθει στην εκκλησία, να ανάψει ένα κερί και να αποχωρήσει.

Οσον αφορά στον αριθμό των ατόμων εντός του ναού που προκάλεσε και την έκρηξη μιας μεγάλης μερίδας μητροπολιτών και κληρικών, οι δύο άντρες, ως φαίνεται, βρήκαν τη χρυσή τομή. Ο Αρχιεπίσκοπος στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτό, προτείνοντας να επιτρέπεται η είσοδος ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του ναού και ανώτατο όριο τα 50 άτομα.

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών τις οποίες, όπως τόνισε, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας. Χθες οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν ένα άτομο ανά 15 τ.μ στους ναούς με μάξιμουμ 25 ή 50 για τα Χριστούγεννα και τα Φώτα.

Παράλληλα, ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε να δοθεί το «πράσινο φως» από τη κυβέρνηση ώστε να πραγματοποιηθεί ακόμα μία Θεία Λειτουργία, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, δηλαδή του Αγίου Βασιλείου καθώς και να αυξηθούν οι Λειτουργίες ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων, προκειμένου να συμμετέχουν περισσότεροι πιστοί χωρίς να προκληθεί συγχρωτισμός.

Σε αυτό η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε χθες εισηγήθηκε να επιτραπεί τελικά μια Θεία Λειτουργία την εορτή του Αγίου Βασιλείου, καθώς και να «σπάσουν» στα δύο οι Θείες Λειτουργίες, δηλαδή να τελεστούν περισσότερες.

Εξάλλου, όπως λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι η Εκκλησία έχει κάνει πίσω στο θέμα του Αγιασμού των υδάτων που μπορεί να γίνει σε κολυμβήθρα και να δίνεται σε μπουκαλάκι ο αγιασμός και το αντίδωρο σε χαρτί, χωρίς λιτανεία.

Για να φτάσουν οι δύο πλευρές σε αυτό το σημείο συναίνεσης, το προηγούμενο διάστημα είχαν διενεργηθεί στο παρασκήνιο έντονες ζυμώσεις μια που η είσοδος μόλις εννέα πιστών στους ναούς είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της Ιεραρχίας. Μάλιστα, κάποιοι μητροπολίτες απειλούσαν ακόμη και με «αντάρτικο» διαμηνύοντας ότι δεν θα υπακούσουν σε αυτό το μέτρο ενώ κάποιοι άλλοι έλεγαν ότι πρακτικά είναι αδύνατον να εφαρμοστεί το μέτρο.

Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι εξελίξεις θα συζητηθούν λεπτομερώς στη σημερινή συνεδρίαση της Ιερά Συνόδου.

Εκκληση στον Αρχιεπίσκοπο να εξετάσει το ζήτημα που αφορά στην παρουσία πιστών εντός των ναών τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια έκανε χθες ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, τονίζοντας ότι «η απογοήτευση και η αγανάκτηση των Χριστιανών έχει ξεχειλίσει».

«Τιμούμε και ακολουθούμε στο μέτρο που μας αφορά τις οδηγίες των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στα κεφαλαιώδη, όμως, ζητήματα, όπως είναι η πίστη, τα μυστήρια και η λατρεία, η Εκκλησία υπακούει στον Ιδρυτή της, στη διδασκαλία της και τη δισχιλιετή και ζώσα Παράδοσή της» αναφέρει στην επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο.

Την ίδια στιγμή, επιστολή προς τον πρωθυπουργό απέστειλαν 277 ορθόδοξα σωματεία στην οποία διατυπώνουν έντονα το αίτημα να ανοίξουν οι ναοί σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας. Στο μεταξύ, σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η Μητρόπολη Μεσογαίας με αφορμή επέμβαση της Αστυνομίας και την επιβολή προστίμου σε ναό του Κορωπίου.

Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, «η επέμβαση της Αστυνομίας έγινε μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας, ύστερα από επίμονες οχλήσεις και καταγγελία ασεβέστατου πολίτη….Ο ιερέας και οι επίτροποι συνελήφθησαν εκτός του ναού και η Αστυνομία υποχρεώθηκε να επιβάλει πρόστιμο στον ναό 1.500€ και στη νεωκόρο 300€, σε έναν χώρο 500 τ.μ.».

Η Μητρόπολη Μεσογαίας κάνει λόγο για «ασεβή και αντιλαϊκή συμπεριφορά έναντι των πιστών», και αναφέρει ότι «τα δε τυχόν επιβαλλόμενα πρόστιμα εξαιτίας των αμαρτωλών νομοθετικών μέτρων θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τα Φιλόπτωχα Ταμεία και το Ταμείο Στήριξης Πτωχών και Απόρων της Μητροπόλεώς μας. Ο,τι μαζέψαμε από τους εκκλησιαζόμενους πιστούς για τους φτωχούς, τώρα πρέπει να το δώσουμε σε πρόστιμα»