Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜητσοτάκης: Μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Μητσοτάκης: Μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Από αυτό το βήμα τον περασμένο Ιούλιο περιέγραφα τον στόχο για τον εκσυγχρονισμό της χώρας ως κεντρική επιδίωξη της νέας θητείας με μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν παθογένειες δεκαετιών, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». 

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έρχεται σε αντιπαράθεση με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που εμποδίζουν τον βηματισμό προς το μέλλον.

«Είμαι σε αυτή την αίθουσα εδώ 20 χρόνια, έχουμε συζητήσει πολλές φορές για την φοροδιαφυγή που στερεί έσοδα από τα δημόσια ταμεία και επιβαρύνει δυσανάλογα αυτούς που δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα» είπε και πρόσθεσε:

«Μέχρι τώρα ανακουφίζαμε τους πολίτες, τώρα ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές και να εξοικονομήσουμε πόρους για κοινωνική πολιτική και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει 11 αλλαγές, με στόχο να κλείσουν τα παραθυράκια της φοροδιαφυγής σε πολλά επίπεδα, εκσυγχρονίζοντας τις σχέσεις του κράτους με τον πολίτη, καθώς επεκτείνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε έσοδα και έξοδα να καταγράφονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Επίσης, παρεμβαίνει και στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

«Μιλάμε για μια συνεκτική πρωτοβουλία που απλουστεύει τις αλλαγές με όπλο τη διαφάνεια της τεχνολογίας. Είναι μέτρα που εξυγιαίνουν όλη την αλυσίδα της αγοράς. Θα ήθελα να ακούσω πώς τοποθετείται η αντιπολίτευση στα άρθρα που αναφέρονται σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις που έχουν ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητα όπως η αύξηση του ‘κενού ΦΠΑ’» υπογράμμισε.

Για το λαθρεμπόριο στα καύσιμα είπε ότι η κυβέρνηση ενισχύει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση και πρόσθεσε: «Άλλη μια πονεμένη ιστορία. Πρώτο μέτρο είναι η αυτόματη διακοπή συμμετοχής στον κύκλο εμπορίας κάθε εταιρείας που παρανομεί. Όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα παύει τη λειτουργία του για δύο χρόνια».

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες είπε ότι «έγινε ένας γόνιμος και χρήσιμος διάλογος» και πως η κοινή γνωμη στηρίζει τον πυρήνα του νομοσχεδίου

Είναι αδιαμφισβήτη παραδοχή σήμερα πως ο μέσος μισθωτός πληρώνει στο κράτος περισσότερα από όσα καταβάλλει το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών γιατί οι μισοί δηλώνουν μηδενικά κέρδη και οι 3 στους10 ζημιές και 7 στους 10 έσοδα μικρότερα από κατώτατο μισθό.

«Είναι ή δεν είναι παράδοξο αυτό; Όλοι μεταξύ μας το γνωρίζουμε το συζητάμε και κανείς δεν έκανε κάτι για να το θεραπεύσει. Πρώτη φορά έρχεται αυτή η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει. Μόλις το 4% των ελευθέρων επαγγελματιών εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα από όσα πληρώνει το συνολο της επαγγελματικής κατηγορίας. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να φορολογείται για εισοδήματα μικρότερα από όσα δηλώνει ένας υπάλληλος με τον βασικό μισθό».

Πρόσθεσε ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν το δίκαιό τους, καθώς το τεκμήριο είναι μαχητό.

Πρόσθεσε ότι η παρέμβαση δεν είναι οριζόντια, οριζόντια παρέμβαση ήταν το τέλος επιτηδεύματος.

Παρακολουθήστε την ομιλία του πρωθυπουργού 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments