Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜητσοτάκης: «Παραδέχθηκα το λάθος για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη» - Σφοδρή επίθεση σε...

Μητσοτάκης: «Παραδέχθηκα το λάθος για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη» – Σφοδρή επίθεση σε Τσίπρα – Υπόνοιες για σύμπλευση ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ – «Όχι» σε πρόωρες εκλογές αστάθειας

Σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Πρωθυπουργός, λέγοντας μεταξύ άλλων «Εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης. Εσείς που σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις. Πανούσης, Βαλαβάνη, Κοτζιάς, Βαρουφάκης, Λαφαζάνης».

«Όταν πληροφορήθηκα την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη δεν δίστασα να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος» παραδέχθηκε στην πρωτολογία του ο Πρωθυπουργός, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών.

«Ζήτησα παραιτήσεις και να έρθει η υπόθεση στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας και να συσταθεί εξεταστική επιτροπή.» πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η συζήτηση γίνεται ταχύτερα με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε λύσεις για να καλυφθούν τα κενά. Ζήτησε η συζήτηση να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης και να αναζητηθούν συγκλίσεις όπως πρέπει στο επίπεδο αυτό.

Κατέθεσα επίσης 4 τομές αλλαγών για να διαμορφώσουν μια νέα παργματικότητα στον σκοτεινό χώρο των μυστικών υπηρεσιών. Καμία πρωτοβουλία, είπε δεν πρέπει να εμποδίσει το έργο της και να βαλτώσει την δράση της.

Ο ρόλος της ΕΥΠ

Η ΕΥΠ συμβάλλει στους καθημερινούς αμυντικούς μας χειρισμούς και εξιχνιάζονται εγκλήματα. Σημειώνει νίκες στον χώρο της τρομοκρατίας αποτρέποντας επιθέσεις σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες στο εξωτερικό. Τίποτα δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτόν τον εθνικό βραχίονα του κράτους. Δεν πρέπει να παραλύσει ούτε μια στιγμή γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο, τόνισε.

«Και εγώ πληροφορούμαι ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων την εποχή που ήμουν υποψήφιος πρωθυπουργός»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν σήμερα 500 παράνομα λογισμικά παγκοσμίως που κυκλοφορούν στην αγορά και παρέχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα.

«Οπως ενημερώθηκα υπάρχουν σήμερα 500 παράνομα λογισμικά παγκοσμίως. Πολλά από αυτά παρέχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα. Η σύγχρονη δημοκρατία πρέπει να τα αντιμετωπίσει και να ισορροπήσει ανάμεσα στα αγαθά της επικοινωνίας και της ασφάλειας. Το ευρωκοινοβούλιο συγκρότησε ειδική επιτροπή και σε λίγο θα συνεδριάσει καθώς σε πολλές χώρες αποκαλύπτεται ότι γίνονται παρακολουθήσεις. Για να μην επικαλεστώ και την εμπειρία της σοσιαλιστικής Ισπανίας. Ενώ η σοσιαλιστική κυβέρνηση κατηγορούνταν ότι παρακολουθούσε βουλευτές αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθούνταν και ο ίδιος!» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Και εγώ πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων την εποχή που ήμουν υποψήφιος πρωθυπουργός όπως και η σύζυγος και η κόρη μου. Καταθέτω στα πρακτικά την ανάρτηση Τέλογλου. Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας παρακολουθούσαν τότε με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό!» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «προϋπόθεση για παραγωγική συζήτηση είναι να θέσουμε το θέμα στις πραγματικές του βάσεις».

Νόμιμες επισυνδέσεις

Για τις νόμιμες επισυνδέσεις είπε ότι εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα κενό στο πρωτόκολλο. Η διαδικασία κινήθηκε κανονικά όπως όριζε η διάταξη που ψηφίστηκε από εσάς. Η διαφορά ήταν ότι αφορούσε έναν προβεβλημένο πολιτικό. Η ΕΥΠ θα έπρεπε να έχει άλλα φίλτρα στην συγκεκριμένη υπόθεση, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο εξωτερικό πολλοί θα ήθελαν μία Ελλάδα απροστάτευτη και αδύναμη» ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να εκλείψει η παρεξήγηση, που σκόπιμα διακινείται μεταξύ παράνομων λογισμικών και των νόμιμων επισυνδέσεων. Για τα πρώτα υπάρχουν ρητές διαβεβαιώσεις, ότι δεν τα χρησιμοποιούν οι ελληνικές αρχές και εμπεριέχεται σε απόρρητο πόρισμα που ζητώ να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής».

«Θυμίζω πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών για την έγκριση των νόμιμων επισυνδέσεων» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε ότι «για την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη υπάρχει νομικό κενό. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Εξ’ ου και έκανα λόγο για πολιτικά μη αποδεκτή ενέργεια και επαναφέραμε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών. Είναι προφανές πως οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο μακριά από την δημοσιότητα με όλα τα στελέχη τους να δεσμεύονται με δια βίου μυστικότητα. Όσο αναγκαία είναι, άλλο τόσο δύσκολη είναι η δημόσια προσέγγιση αυτών των δραστηριοτήτων. Όσοι το αρνούνται κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους. Από την πρώτη ώρα η κυβέρνηση κάλεσε τον ενδιαφερόμενο για να ενημερωθεί και συμφώνησε αμέσως στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ενώ έχει κινητοποιηθεί και η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Οφείλουμε να συνδράμουμε το έργο του εισαγγελέα και όχι να τον στοχοποιούμε. Εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νόμιμη επισύνδεση τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια».

«Στο όνομα της διαφάνειας δεν πρόκειται να γίνουν φειγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας, όπως κάνατε στην πρόσφατη συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου βουλευτές σας μετέδιδαν ζωντανά τη συνεδρίαση σε μέσα μαζικής ενημέρωσης» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Βεβαίως τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προστατεύονται αλλά όχι να διαχωρίζονται και να νιώθουν ότι τελούν σε καθεστώς ασυλίας» συμπλήρωσε και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε «Εάν κ. Τσίπρα συντάσσεστε με την άποψη του κ. Βενιζέλου να βγείτε να το πείτε, αλλά σκεφτείτε πως εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή».

Αλλαγές στην ΕΥΠ

Η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία για αυτό και έχει τη δύναμη να εντοπίζει και να καλύπτει τις αδυναμίες της με τομές, ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Έχω ήδη ανακοινώσει 4 πεδία που η κυβέρνηση θα επιφέρει αλλαγές, πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για τις νόμιμες επισυνδέσεις, χωρίς όμως να υπονομεύεται το έργο της. Με την ΠΝΠ κατέστη υποχρεωτική η ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που δεν γίνονταν στο παρελθόν. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ, αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου της Εθνικής Ασφάλειας, θωράκιση του πλαισίου των νόμιμων επισυνδέσεων».

Αναφερόμενος στον κ. Δεμίρη είπε ότι η τοποθέτηση ενός έμπειρου διπλωμάτη στην θέση αυτή είναι μια ισχυρή εγγύηση. Θα χρειαστεί στήριξη αλλά και την αξιοποίηση πρακτικών από ανάλογες δομές άλλων κρατών και τις προτάσεις των κομμάτων από την εξεταστική επιτροπή, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σφοδρή επίθεση σε Αλέξη Τσίπρα και Βαρουφάκη

«Δεν εκπλήσσομαι από την στάση του κ. Τσίπρα. Σε κάθε εθνική κινητοποίηση ήταν απέναντι. Απέναντι στην πανδημία, στο μεταναστευτικό και την θωράκιση των συνόρων, στις εθνικές συμφωνίες για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, στα γενναία μέτρα αναχαίτισης της ενεργειακης κρίσης και τώρα απέναντι στην αναβάθμιση της ΕΥΠ. Όπως και τώρα η ζωή κ. Τσίπρα θα διαψεύσει το νέο σενάριο καταστροφολογίας. Φυσικά και έγινε λάθος αλλά μόλις το έμαθα τόλμησα με θάρρος να διαχωρίσω την θέση μου από τις πρακτικές άλλων εποχών κι εσείς επιμένετε να σηκώνετε το δάχτυλο έχοντας δυο υπουργούς σας στο ειδικό δικαστήριο», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πάει πολύ, είπε, εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης. εσείς που σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις. Πανούσης, Βαλαβάνη, Κοτζιάς, Βαρουφάκης, Λαφαζάνης».

Και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να διευκρινίσετε κάτι που είχατε πει το 2019 στην Βουλή κ. Βαρουφάκη είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε και στο βιβλίο σας. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να αναφέρεται στην περίοδο του κ. Ρουμπάτη ως μια χρυσή περίοδο. Δεν ήταν. Προσωπικά ξέρω ότι επί Ρουμπάτη το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε εναντίον της κυβέρνησής μας με τον κ. Ρουμπάτη να παίζει σημαντικό ρόλο».

Δεν ήταν είπε ακόμα συνειδητή μου επιλογή να αναφερθώ στα ζητήματα του παρελθόντος, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η πολιτική του διαδρομή έχει αποδείξει ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Είναι απολύτως ξεκάθαρο είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν το θέμα. Είναι ανέντιμο και ανήθικο και ψέμα να παρουσιάζεται μια αστοχία ως εντολή της κοινωνίας και μέσα από την μεγαλοποίηση να προσφέρετε στο πιάτο αυτά για τα οποία καραδοκούν όλοι όσοι είναι εκτός συνόρων.

Υπόνοιες για σύμπλευση ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ

Για την στάση του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Όπως γνωρίζετε αμέσως μετά την εκλογή μου κάλεσα τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε και να γνωριστούμε και αρνήθηκε. Και τότε και τώρα. έχει πει ότι δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση και ότι δεν θα δεχόταν την παρουσία μου ως πρωθυπουργού ακόμα και αν επικρατήσει η ΝΔ στις εκλογές. Έχει δικαίωμα να επιλέγει τους φίλους και συμμάχους του αλλά να ξέρει ότι τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο ελληνικός λαός».

«Να μας πείτε κ. Σκανδαλίδη αν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε καλά όταν υπήγαγε την ευθύνη της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο», είπε. Και πρόσθεσε: «Μάλλον ο αρχηγός σας έχει άλλα σχέδια. Η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα είναι απόλυτη και γι’ αυτό πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει Τσίπρας». 

Ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε τι σημαίνει η φράση του κ. Τσίπρα «δεν αρκεί η εναλλαγή στην εξουσία» και τι σημαίνει η φράση «ανασύνταξη της 3ης ελληνικής δημοκρατίας».

«Είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο ένα μεμονωμένο σφάλμα να ανάγεται σε πρόβλημα της δημοκρατίας που χρειάζεται ανάταξη και ανασύνταξη. Πως θα γίνει με συνταγματική αναθεώρηση ή με συντακτική Βουλή; Προσέξτε καλά κ. Τσίπρα γιατί τα κακώς κείμενα στην ΕΥΠ έχουν διαχρονική διαδρομή. Δεν μπορείτε και δεν επιτρέπεται με ένα σφάλμα να ανοίγετε θέματα που ανήκουν σε άλλες εποχές. Να μας πείτε το σχέδιό σας. Μήπως με δικαστές διορισμένους από τον κ. Πολάκη;», είπε ο πρωθυπουργός.

Παρακολουθήστε την ομιλία του Πρωθυπουργού:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments