Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜητσοτάκης προς Τσίπρα: Κάνε εκλογές πριν έρθουν οι Πρέσπες στη Βουλή

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Κάνε εκλογές πριν έρθουν οι Πρέσπες στη Βουλή

Άστραψε και βρόντηξε  σήμερα  στη Βουλή  ο Κυριάκος Μητσοτάκης  κατηγορώντας ευθέως  τον Α. Τσίπρα ότι αντάλλαξε τις συντάξεις με το Σκοπιανό – Πάμε σε τηλεμαχία ή κάνε μου πρόταση μομφής, απάντησε με προκλητικά αλαζονικό ύφος  ο απερχόμενος πρωθυπουργός, στο αίτημα του προέδρου της ΝΔ για προσφυγή στις κάλπες – Κόντρα για την οικονομία και την παροχολογία.

Σε πεδίο ανοιχτής σύγκρουσης  μετατράπηκε η Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που ακυρώνει την περικοπή των συντάξεων, δίνοντας μια πρώτη «γεύση» για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες έως τις εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι αντάλλαξε τις συντάξεις με το Σκοπιανό και έβαλε «φωτιά» στη συζήτηση, με τον Α. Τσίπρα να απαντά σε πολύ υψηλούς τόνους και να προκαλεί διπλά τον αρχηγό της ΝΔ: τόσο σε τηλεοπτική μονομαχία όσο και να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Η συζήτηση που ακολούθησε αποτέλεσε μια αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης, «ξεφεύγοντας» κατά πολύ από το προκείμενο: τη μη περικοπή των συντάξεων.

«Αν νομίζετε ότι είναι προϊόν συναλλαγής αυτή η τροπολογία (σ.σ.: για τις συντάξεις), σας προκαλώ να άρετε την ψήφο σας» είπε ο Α. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρίχνοντας κι άλλο… λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης.

Με αφορμή, δε, τις αναφορές στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο απερχόμενος πρωθυπουργός και σαθώς πιεσμένος από τα πυρά της αντιπολίτευσης και το ανθελληνικό παραλήρημα του Ζάεφ, έστειλε και μήνυμα προς την πλευρά της ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας ότι, εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα που προβλέπονται στο κείμενο που υπογράφηκε στις Πρέσπες, τότε δεν θα προχωρήσει η ένταξη της γειτονικής χώρας στους διεθνείς οργανισμούς.

Αρνήθηκε, δε, ότι η συμφωνία αναγνωρίζει «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα, εγκαλώντας μεταξύ άλλων τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «καφενειακό λόγο» και διγλωσσία για τις Πρέσπες στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Σχετικά με την οικονομία, ο A. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης, κατηγορώντας για μία ακόμη φορά τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι φόρτωσαν με μνημονιακά βάρη τους πολίτες. Υποστήριξε ότι η σημερινή μέρα είναι «χαρμόσυνη» για τους συνταξιούχους και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τον όρο «παροχολογία», τονίζοντας ότι οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης αποτελούν τις απαραίτητες «ανάσες» και την αποκατάσταση των αδικιών για τους πολίτες, έπειτα από χρόνια μνημονίων και κρίσης, ξεχνώντας σκόπιμα να αναφέρει , ότι τα μέτρα εναντίων των συνταξιούχων τα είχε φέρει και ψηφίσει η κυβέρνησή του.

Επανέλαβε, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ενώ, αναφερόμενος στις καταγγελίες για τη ΔΕΠΑ και τον Μανώλη Πετσίτη, υπογράμμισε ότι τα επίμαχα χρέη δημιουργήθηκαν επί διακυβέρνησης ΝΔ και ότι δεν υπάρχουν σκάνδαλα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο K. Μητσοτάκης, με τη σειρά του, κατέφυγε σε μετωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στη διαπραγμάτευση, όπως λένε στις Βρυξέλλες, διότι τα έδωσε όλα για την εξουσία».

Ζήτησε εκ νέου εκλογές, τονίζοντας ότι ο A. Τσίπρας έφερε ένα τρίτο και ένα άτυπο τέταρτο Μνημόνιο και χαρακτήρισε «σκοτεινές» τις 1.417 μέρες των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στην εξουσία. Εκτίμησε ότι συνολικά η κυβέρνηση έχει επιβαρύνει την οικονομία και τους πολίτες με περισσότερα από 100 δισ. ευρώ και κατέγραψε 29 φόρους που επιβλήθηκαν επί διακυβέρνησης Τσίπρα.

Επίσης, έκανε λόγο για «πελατειακή παράγκα» στο Δημόσιο και υπερφορολόγηση, από την οποία προέρχονται τα πλεονάσματα και οι παροχές, ενώ αποδοκίμασε το νόμο Κατρούγκαλου και επέμεινε ότι η ΝΔ θα τον καταργήσει.

Για το Σκοπιανό και τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αφωνία μπροστά στο γεγονός ότι ο Ζόραν Ζάεφ, όπως είπε, κέρδισε αυτό που δεν του είχε εκχωρήσει καμία κυβέρνηση στο παρελθόν: τη «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα.

Έτσι, ζήτησε ξανά εκλογές πριν από την κύρωση της Συμφωνίας στη Βουλή, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ παραμένει σταθερή στη θέση της ότι δεν θα κυρώσει τη συμφωνία αυτή, ακόμα και μετά τις κάλπες των εθνικών εκλογών.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments