Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜητσοτάκης στην ΕΡΤ: Σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα -...

Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: Σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα – Κυβέρνηση με νέα πρόσωπα

Τι είπε για αυτοδυναμία, πλειστηριασμούς, παρακολουθήσεις και κυβέρνηση ηττημένων, εκτός των άλλων

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης και τον Γιώργο Κουβαρά παραχώρησε συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός μίλησε για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον τελευταίο καιρό. 

Για τις επερχόμενες εκλογές, την 2η κάλπη και την αυτοδυναμία αλλά και για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετακινούνται προς τη Νέα Δημοκρατία, τόνισε ότι «πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Και η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία θα δώσει τελικά τις κοινοβουλευτικές αναλογίες, οι οποίες προκύπτουν από το εκλογικό σύστημα στο οποίο εμείς πιστεύουμε. Εγώ δεν πίστευα ποτέ στην απλή αναλογική, δεν την ήθελα. Θεωρώ ότι είναι προβληματική για τον τόπο και κατά συνέπεια θεωρώ ότι οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες θα προκύψουν από τη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής. Δεν είμαι διατεθειμένος να συζητήσω οποιοδήποτε άλλο σενάριο». Σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, τόνισε ότι «συν πλην κάποιες εβδομάδες δεν θα κάνει μεγάλη διάφορα το πότε τελικά θα γίνουν εκλογές. Η κυβέρνηση αυτή εξαντλεί την τετραετία. Είχα δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσω την τετραετία. Εκλογές θα έχουμε κάποια στιγμή την άνοιξη».

Για το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους πλειστηριασμούς που υιοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό σήμερα να μας ασκούν κριτική αυτοί οι οποίοι νομοθέτησαν υπέρ των πλειστηριασμών και οι οποίοι ουσιαστικά έδωσαν τη δυνατότητα στους servicers, τα λεγόμενα funds, να μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς» υπογράμμισε.

«Δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό για να κάνει διαχείριση της ήττας του ο Τσίπρας»

Αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις, είπε ότι σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να δημιουργήσει υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. «Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μία διαχείριση της ήττας του αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό», σημείωσε. «Είναι τουλάχιστον αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα Δημοκρατίας στη χώρα μας. Αυτοί που τα λένε με πρώτο τον κ. Τσίπρα έχουν ένα σκοπό. Και αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Ήδη το εννοούν. Θέλουν να μας πουν περίπου ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία».

Στην ερώτηση για το αν θα υπάρξουν υπόνοιες αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, απάντησε ότι «αν δείτε που οδηγεί η λογική κατάληξη των επιχειρημάτων τους δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταλήξουν να πουν και αυτό. Και είναι αδιανόητο αυτό γιατί αν έχουμε ένα κεκτημένο στη χώρα μας είναι το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μία διαχείριση της ήττας του αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό και υπάρχει μία ξεκάθαρη σύγκρουση με την πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι πολίτες».

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού και η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα επιχειρήσει μία κυβέρνηση ηττημένων. «Ο κ. Τσίπρας δεν διακρίνεται για τη σχέση του με την αλήθεια. Η κ. Κωνσταντοπούλου τού είχε καταλογίσει ότι μπροστά του ο Πινόκιο είναι υπόδειγμα φιλαλήθειας. Ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων και βγαίνει ο κ. Σκουρλέτης σήμερα (σημ. Πέμπτη) και λέει το ακριβώς ανάποδο. Κατά συνέπεια, δεν έχω αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο και ως ηττημένος να βρει κάποια πλειοψηφία που να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο. Πολύ δύσκολο αριθμητικά; Όχι αδύνατο. Άρα οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό ως ενδεχόμενο υπάρχει. Δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το αποκλείσει μαθηματικά».

«Δεν έκλεισα εγώ την πόρτα στον Ερντογάν»

Στην εφ` όλης της ύλης συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται και στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους φονικούς σεισμούς στην γείτονα λέγοντας ότι «δημιουργήθηκε ένα κλίμα «δημιουργικής ταύτισης» μεταξύ των δύο λαών». Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα υπάρξει κάποια συνέχεια μετά την εξ αρχής επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ενδεχομένως με κάποια μεταξύ τους επαφή, σημείωσε: «Είχα προβλέψει πολύ πριν χτυπήσει αυτή η καταστροφή ότι κάποια στιγμή θα ξανασυναντιόμουν με τον πρόεδρο Ερντογάν, εφόσον εγώ συνεχίσω να είμαι πρωθυπουργός κι αυτός συνεχίσει να είναι πρόεδρος. Το λέω διότι έχουμε και οι δύο χώρες επερχόμενες εκλογές.

Δεν ήμουν ποτέ εγώ αυτός ο οποίος έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στην Τουρκία. Ο κύριος Ερντογάν ήταν αυτός ο οποίος έλεγε “Μητσοτάκης γιοκ”. Εγώ πάντα θεωρούσα απαραίτητη τη δυνατότητά μας να συνομιλούμε απευθείας ως γείτονες στο πνεύμα της καλής γειτονίας.

Και σε περίπτωση που δεν μπορούμε να λύσουμε τα βασικά μας ζητήματα, με το βασικότερο ζήτημά μας, να είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχουμε καταφέρει να το επιλύσουμε εδώ και πολλές δεκαετίες, έστω και σε αυτή την περίπτωση να μπορούμε να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε σε άλλα πεδία πολιτικής και πάντως να μην υπάρχει αυτή η τοξικότητα, η οποία δηλητηριάζει τελικά την αντίληψη των λαών. Αλλά όπως είδατε, αυτό δεν είχε τελικά επίπτωση ούτε στον Ελληνικό ούτε στον τουρκικό λαό.

Ο ελληνικός λαός έσπευσε με αισθήματα γνήσιας αλληλεγγύης να συμπαρασταθεί στον τουρκικό λαό και οι Τούρκοι αναγνώρισαν αυτό το περίσσευμα ψυχής το οποίο εξέπεμψε η Ελλάδα και αυτό είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον. Δεν πρέπει να απωλέσουμε αυτή την ψυχική ταύτιση μεταξύ των λαών».

Σε ό,τι αφορά το σεισμό που «χτύπησε» τη γείτονα  «Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν σεισμό ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Τούρκους και Σύρους πολίτες. Έχει καταστρέψει τις υποδομές, έχει αφήσει εκατομμύρια πολίτες χωρίς σπίτια και ήταν υποχρέωσή μας σε αμιγώς ανθρώπινο επίπεδο να σταθούμε στον δοκιμαζόμενο τουρκικό και συριακό λαό και να είμαστε από τους πρώτους οι οποίοι αποστείλαμε βοήθεια προκειμένου να σώσουμε ανθρώπους μέσα από τα συντρίμμια. Για εμάς ήταν μια κίνηση ανθρωπισμού αυτή, δεν εξυπηρετούσε σκοπιμότητες εξωτερικής πολιτικής.

Έχω πει πολλές φορές, και όταν βρισκόμουν αντιμέτωπος με μια ρητορική μεγάλης έντασης και επιθετικότητας από την Τουρκία ότι δεν μας χωρίζει τίποτε με τον τουρκικό λαό. Ότι είμαστε γειτονικές χώρες και ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να επιλύουμε ειρηνικά τα προβλήματά μας. Και συμφωνώ μαζί σας ότι, υπό προϋποθέσεις, ο σεισμός αυτός, μέσα από την ανείπωτη καταστροφή που προξένησε, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας υπό προϋπόθεση και επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Τουρκίας και Δύσης συνολικά. Αυτό είναι όμως κάτι το οποίο εναπόκειται στην τουρκική ηγεσία, δεν πιστεύω ότι οι χώρες αλλάζουν πολιτική έτσι από τη μια στιγμή στην άλλη, ούτε ότι θα ακυρωθεί από τη μια στιγμή στην άλλη ο τουρκικός αναθεωρητισμός.

Πιστεύω όμως ότι δημιουργήθηκε ένα κλίμα “δημιουργικής ταύτισης” μεταξύ των δύο λαών το οποίο είναι σημαντικό. Και χρέος μας -και χρέος μου προσωπικά- είναι να το αξιοποιήσω. Ήμουν από τους πρώτους που, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έθεσα την ανάγκη να υπάρξει μια πιο ενεργή στήριξη της Τουρκίας κατά τη διάρκεια αποκατάστασης από αυτή τη μεγάλη φυσική καταστροφή. Θα υπάρξει, όπως ξέρετε μια Διάσκεψη Δωρητών. Θέλουμε να έχουμε έναν ενεργό ρόλο. Και θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να βοηθήσουμε τον τουρκικό λαό και την Τουρκία να ορθοποδήσει και να πατήσει στα πόδια της. Είναι και προς όφελος του εθνικού μας συμφέροντος».

Η στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ διάγει την καλύτερη εποχή της

Ερωτηθείς για το τι προσδοκά η Ελλάδα από την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, με το πρόγραμμά του να περιλαμβάνει και επίσκεψη σε Τουρκία και Γερμανία, σημείωσε: «Με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε μια στρατηγική σχέση η οποία πιστεύω ότι διάγει την καλύτερη εποχή της. Είναι μια σχέση αμοιβαία ωφέλιμη και για την Ελλάδα και για τις ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έναν σημαντικό ρόλο περιφερειακής δύναμης, η οποία παράγει σταθερότητα σε μια ταραγμένη περιοχή, ειδικά στα ζητήματα ενέργειας.

Είχα σήμερα (σημ. Πέμπτη) συνάντηση και πάλι με τον Βούλγαρο Πρόεδρο. Ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναγνωρίζεται από όλους. Θα έχω λοιπόν την ευκαιρία να συνομιλήσω και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Προφανώς θα συζητήσουμε περιφερειακά ζητήματα.

Έρχεται από την Τουρκία, αλλά τονίζω ότι οι σχέσεις Ελλάδος και ΗΠΑ δεν ετεροπροσδιορίζονται μέσα από το πλαίσιο αυτής της τριγωνικής σχέσης, όπως κάποιοι μπορεί να φαντάζονται».

Οι πυρκαγιές και οι υποκλοπές

Στο ερώτημα για το αν θα έχουμε άλλες παροχές τόνισε ότι δεν θα υπάρχει άλλο πακέτο μέτρων ενώ για την ακρίβεια είπε ότι βαίνει μειούμενη. Για το αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για άλλα μέτρα στήριξης πριν τις εκλογές, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Εκτιμώ ότι με τις τελευταίες ανακοινώσεις που κάναμε, με βάση τις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, έχουμε περίπου εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για το επόμενο διάστημα. Δεν θα υπάρχει άλλο πλαίσιο-πακέτο στήριξης. Γιατί το κάνουμε τώρα; Γιατί τώρα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στην καλύτερη στιγμή του κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας του αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και χωρίς κανένα δισταγμό σταχυολόγησε τις δύο πιο δύσκολες».

Για τις χειρότερες στιγμές της θητείας του τόνισε: «Το ένα λάθος συνδέεται με τις φυσικές καταστροφές. Η πιο δύσκολη στιγμή για εμένα ήταν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021. Και βέβαια ένα λάθος ήταν το ζήτημα των υποκλοπών που από την πρώτη στιγμή βγήκα, μίλησα, ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούσαν και το σημαντικότερο είναι ότι κάναμε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».

«Η ΕΡΤ δεν είναι εργαλείο κυβερνητικής προπαγάνδας πια»

Για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός επισκέφθηκε την κρατική τηλεόραση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απέδωσε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι: «Διαπιστώνω πως έχει συντελεστεί πραγματικά μια σημαντική πρόοδος και ως προς τις υποδομές και ως προς την ποιότητα του προγράμματος στην ΕΡΤ».

Συνέχισε λέγοντας ότι «πιστεύω πως είναι κάτι που όλοι οι καλόπιστοι τηλεθεατές το αναγνωρίζουν» και τόνισε πως «έχει πάψει η ΕΡΤ να είναι εργαλείο κυβερνητικής προπαγάνδας και προσφέρει στους τηλεθεατές μία αντικειμενική ενημέρωση, όπως θα έπρεπε να κάνει οποιαδήποτε κρατική τηλεόραση».

«Θα ξεπεράσουμε σε πολλά ψηφοδέλτια το 40% σε γυναίκες»

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη έκανε λόγο στις σημαντικές αλλαγές σε πρόσωπα που θα γίνουν αν ξαναείναι πρωθυπουργός και στην ενίσχυση των γυναικών στην κυβέρνηση. «Προφανώς θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στα πρόσωπα και σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες». «Στα ψηφοδέλτια έχουμε ήδη ποσόστωση 40% σε γυναίκες και θέλω να πιστεύω ότι σε πολλά ψηφοδέλτια θα ξεπεράσουμε και αυτό το αυτό το όριο, το οποίο θέτει ο νόμος», συνέχισε.

Όσον αφορά τη δομή μιας επόμενης κυβέρνησης σημείωσε: «Σίγουρα θα βελτιώσουμε, χωρίς να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Αυτό το οποίο ονομάζουμε επιτελικό κράτος πιστεύω ότι επιτέλεσε την αποστολή του με την έννοια ότι συντόνισε τους υπουργούς, έθεσε στόχους, έβαλε κανόνες λογοδοσίας και συντόνισε μια σειρά από πολιτικές που απαιτούσαν συνεργασία μεταξύ των υπουργείων».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: