Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜπέπε Γκρίλο, Τραμπ ή... Κένεντι; O Κασσελάκης διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τα...

Μπέπε Γκρίλο, Τραμπ ή… Κένεντι; O Κασσελάκης διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τα συντροφικά «μαχαιρώματα» πέφτουν βροχή

Για δεύτερο 24ωρο μετά την εκλογή Κασσελάκη, πρωτοκλασάτα στελέχη δίνουν μάχη χαρακωμάτων – Τι είπαν Φίλης, Ξυδάκης, Γεροτζιάφας, Καρανίκας, Καββαδία, Παππάς, Βαρεμένος, Γεροβασίλη

Ο ΣΥΡΙΖΑ από το βράδυ της Κυριακής μπορεί να έχει νέο πρόεδρο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι μέλι γάλα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτό διότι για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο στελέχη αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είτε δεν πήραν ανοιχτά θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου είτε είχαν ταχθεί υπέρ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου εξαπολύουν μύδρους προς κάθε κατεύθυνση αλλά και εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη.

Μάλιστα οι αντικαταστάσεις των Θανάση Θεοχαρόπουλου και Στέργιου Καλπάκη από τις θέσεις του Διευθυντή της ΚΟ και του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να ενημερωθούν οι ίδιοι, παρά μόνον μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης, σχολιάστηκαν με αιχμηρό τρόπο από τον Γιάννη Ραγκούση και τον ίδιο τον κ. Καλπάκη μέσα από αναρτήσεις τους σε Twitter και Facebook. Παράλληλα υπάρχουν και εκείνοι που ζητούν από τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να περιγράψει τις πολιτικές του θέσεις.

Τον χορό των σημερινών δηλώσεων κατά του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο Νίκος Φίλης ενώ ακολούθησαν ο Νίκος Ξυδάκης και η Αννέτα Καββαδία. Στην εξίσωση μπήκε και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας ο οποίος μέσα από τα social media σχολίασε πως «ας αποδεχτεί ο Φίλης την δημοκρατία και την πραγματικότητα και αμα δεν του αρέσει δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτόν και την εκλογικά αποτυχημένη παρέα του τον Σταθάκη, Βίτσα, Σκουρλέτη».

Στον αντίποδα υπήρξαν και στελέχη που θέλησαν να πάρουν αποστάσεις από όσα ακούγονται για τον Στέφανο Κασσελάκη. Πρόκειται για τον Νίκο Παππά, την Όλγα Γεροβασίλη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα 24ωρο μετά την νίκη Κασσελάκη, ο διευθυντής της Αυγής Σπύρος Ραπανάκης, υπέβαλε την παραίτησή – είχε υποστηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου- ενώ έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στους εργαζομένους των κομματικών ΜΜΕ.

Τέλος το απόγευμα της Τρίτης ο καθηγητής και υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Γεροτζιάφας ανακοίνωσε ότι αποστασιοποιείται από την νέα ηγεσία, καθώς, όπως λέει, η αμερικανικού τύπου πολιτική που εκφράζει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνάδει με τη ριζοσπαστική Αριστερά.

Αναλυτικά η δήλωση του Γρηγόρη Γεροτζιάφα:

Τα συνθήματα του Στέφανου Κασσελάκη τα βρίσκουμε και σε ομιλίες ακροδεξιών πολιτικών αρχηγών

«Οι πολιτικές Υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία, την τεχνολογική και φαρμακευτική επανάσταση, την κλιματική κρίση κλπ.

Η Ελλάδα έχει επιπλέον ιδιαιτερότητες που καθορίζονται από την όξυνση των οικονομικών ανισοτήτων, την αναμενόμενη επιδείνωση των δεικτών της δημόσιας υγείας, την κατάρρευση του ΕΣΥ, την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση της ΝΔ, την ανάπτυξη και εδραίωση αντιεμβολιαστικής και τεχνοφοβικής διάθεσης σε σημαντικές ομάδες πολιτών (στην οποία συνέδραμαν και ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και την υγειονομική βόμβα που πυροδοτήθηκε από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Θεσσαλία.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε τις θέσεις του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την πολιτική του στον χώρο της Υγείας. Εντοπίσαμε σε δηλώσεις του αναφορές για «την προστασία των αδυνάμων » , «το κοινωνικό κράτος » και «την υποστήριξη του ΕΣΥ».

Ωστόσο, βρίσκουμε αυτά τα συνθήματα στις ομιλίες και άλλων πολιτικών αρχηγών (ακόμη και ακροδεξιών) όπως και στις διακηρύξεις και προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Για να απαντήσω λοιπόν στην ερώτησή σας, καθώς δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σεβόμενος το αποτέλεσμα των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών, πρέπει να εκτιμήσουμε ορισμένα αντικειμενικά γεγονότα:

Στις εκλογές του Μαΐου/Ιουνίου η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η ήττα συνολικά της Αριστεράς (πλην ΚΚΕ) οδηγεί de facto σε ηγεμονία της στρατηγικής της ΝΔ (σχηματικά: ιδιωτικοποίηση και περεταίρω αποδιάρθρωση του ΕΣΥ) και πολιτική περιθωριοποίηση του προγράμματος για Δημόσιο, Καθολικό, Ποιοτικό Αποκεντρωμένο και Δωρεάν ΕΣΥ.

Για την υποστήριξη αυτού του προγράμματός έθεσα και την υποψηφιότητά μου στις βουλευτικές εκλογές. Με αυτή την ήττα ολοκληρώθηκε και ρόλος του «think tank υγείας» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο οποίο συμμετείχα.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, εμπνεόμενος από την πολιτική του κόμματος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, λογικά θα προκρίνει ένα αντίστοιχο μοντέλο για την οργάνωση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.

Όμως το αμερικάνικο μοντέλο «κράτους πρόνοιας» δεν είναι καθολικό, βασίζεται στην ιδιωτική ασφάλιση και στην ιδιωτική περίθαλψη και έχει τεράστιο κόστος με φορολογικές ελαφρύνσεις προς την φαρμακοβιομηχανία και τους ιδιωτικούς ομίλους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ο χώρος της υγείας όπως και αυτός της εκπαίδευσης βρίσκονται στο επίκεντρο της νεοφιλελεύθερης αποδιοργάνωσης των κοινωνιών μας. Στο ερώτημα περί ιδιωτικών πανεπιστημίων ορισμένοι/ες βουλευτές/βουλευτριες/υποστηρικτές/ υποστηρίκτριες του νέου Προέδρου, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε μια συγκλίνουσα κατεύθυνση με αυτή της Κυβέρνησης της Δεξιάς.

Συνεπώς, η πολιτική συνέπεια επιβάλει την υιοθέτηση εκ μέρους τους των αντίστοιχων θέσεων σχετικά με την πολιτική του κόμματός τους στον χώρο της Υγείας.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι παρά τις διακηρύξεις και την καλλιέργεια κλίματος σύγκρουσης «απέναντι στον Μητσοτάκη» η πολιτική υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ηγεμονεύεται από την νεοφιλελεύθερη στρατηγική.

Το δημόσιο Σύστημα Υγείας μαζί με την Παιδεία είναι βασικοί πυλώνες συγκρότησης και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Επιπλέον, το επίπεδο υγείας του λαού μιας χώρας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Κατά συνέπεια η επεξεργασία και διεκδίκηση εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για δημόσια δωρεάν Υγεία με ορίζοντα 10ετίας, προσαρμοζόμενο στις τεχνολογικές εξελίξεις (πχ artificial intelligence) και στις εξελίξεις της Ιατρικής επιστήμης είναι το πολιτικό ζητούμενο της Αριστερής Ριζοσπαστικής Τεχνοκρατίας. Αυτό το αίτημα δεν απαντάται από το πολιτικό πρόσημο του σημερινού Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η διαμόρφωση του μακροπρόθεσμου σχεδίου για Δημόσιο, Καθολικό, Ποιοτικό Αποκεντρωμένο και Δωρεάν ΕΣΥ και κρατική ρύθμιση και έλεγχο του ιδιωτικού τομέα υγείας, είναι ζητούμενο για την κοινωνία και πρέπει να γίνει μέσω δημοκρατικής διαβούλευσης των κοινωνικών φορέων (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, συνδικαλιστικές οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, οικονομικοί παράγοντες, σύλλογοι ασθενών και χρηστών υπηρεσιών υγείας κλπ).

Η διαβούλευση πρέπει να καταλήξει στην δέσμευση των κομμάτων για την εφαρμογή του σχεδίου χωρίς ανατροπές μικροκομματικού χαρακτήρα ανεξάρτητα της εναλλαγής κυβερνήσεων στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με στόχο την ανοικοδόμηση και θωράκιση του Κοινωνικού Κράτους.

Φίλης: Ο Κασσελάκης είναι κάτι μεταξύ Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ, τον ψήφισαν όσοι δεν έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή ακόμη χειρότερα είδα τον λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος ίδιο με το Τραμπ, ότι “δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι, είμαστε “εγώ και ο λαός”», είπε o Νίκος Φίλης για τον Στέφανο Κασσελάκη μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο Νίκος Φίλης στον ANT1

Συμπλήρωσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «είπε ότι θέλει να φτιάξει την δημοκρατική παράταξη. Το λένε όλοι αυτό. Ξεχνάει να μιλήσει για την Αριστερά και όταν το κάνει, το κάνει με το ζόρι. Αν από ένα κόμμα μιας ευρύχωρης Αριστεράς όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πάμε σε μια δημοκρατική παράταξη χωρίς όρια, αυτή είναι κακή πορεία για το κόμμα».

«Είμαστε σε ένα κόμμα που την Κυριακή αυτήν, ηττήθηκε. Ποτέ δεν μιλήσαμε για τις πρώτες δύο ήττες. Η τρίτη ήττα είναι πιο επώδυ
νη, διότι ηττηθήκαμε από ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε για τρίτη φορά, γιατί απεμπολεί την ιστορία του και την δύναμη του», προσέθεσε.

Λάβρος κατά του Στέφανου Κασσελάκη είπε ακόμη «πήγαν 150.000 άνθρωποι να ψηφίσουν; Και; Αυτό δίνει νικηφόρα πορεία; Ο Παπανδρέου πήρε 1 εκατομμύριο ψήφους και μετά έχασε. Ο Αλέξης Τσίπρας το ίδιο, ψηφίστηκε από τα μέλη και μετά χάσαμε δύο φορές. Να σπάσει η αντίληψη ότι υπάρχει σωτήρας. Πουθενά δεν υπάρχει σωτήρας. Έγινε και με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κοντά στον Τσίπρα, υπήρχε η αντίληψη ότι φθάνουμε σε «Μεσσιανισμό».

Ακολούθως, ο Νίκος Φίλης έστρεψε τα βέλη του στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως «το ότι δεν παρενέβη ο Τσίπρας να διαψεύσει τα ψέματα και τις συκοφαντίες περί υπονόμευσης του, με προβληματίζει».

«Είμαι ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, με βρήκε ο κ. Κασσελάκης που ήρθε πριν από έναν μήνα που ήρθε, σκοπεύω να δώσω την μάχη στο συνέδριο του κόμματος.


Πρέπει να γίνει το Νοέμβριο, όπως το έχουμε πει. Έγιναν επικίνδυνα βήματα: χωρίς να ενημερωθούν τα όργανα του κόμματος, μάθαμε από την τηλεόραση ότι άλλαξε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο εκπρόσωπος Τύπου» σχολίασε τις πρώτες αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη ο Νίκος Φίλης.


«Εάν το Νοέμβριο στο συνέδριο υπάρξει επικύρωση της θανατικής ποινής για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι ο κάθε ένας θα επιλέξει. Εγώ θα δω τη στιγμή εκείνη. Πάντως δεν είμαι δεδομένος ότι θα είμαι σε ένα κόμμα που δεν είναι της Αριστεράς», είπε ο Νίκος Φίλης.

Για τον Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως «ευθυνόμαστε όλοι για την ήττα, ο καθένας στο μέτρο του. Καθοριστική ήταν η συμβολή Τσίπρα στην πτώση του κόμματος, όπως και στην άνοδο του, δεν παραγνωρίζω τίποτα. Υπήρξε επιλογή διάλυσης της ταυτότητας του κόμματος από τον Τσίπρα, επιλογή του Τσίπρα ήταν να υπάρξει αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης από την κοινωνία».

Ξυδάκης για Κασσελάκη: Τον «φύτεψε» ο Τσίπρας, τάζει ότι είναι αρχάγγελος που θα νικήσει τον Μητσοτάκη

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, μίλησε για τον νέο πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος ανέλαβε την αρχηγία μετά την εκλογική διαδικασία της Κυριακής. Ο κ. Ξυδάκης ξεκαθάρισε πως «μια εικόνα δεν μπορεί ποτέ να συμπληρώσει ένα στρατηγικό κενό ή ένα κενό πολιτικής», τονίζοντας πως τον κ. Κασσελάκη «τον ‘φύτεψε’ ο Αλέξης Τσίπρας», κάτι που «υποστηρίζει και ο ίδιος» ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μια εικόνα δεν μπορεί ποτέ να συμπληρώσει ένα στρατηγικό κενό ή ένα κενό πολιτικής. Βεβαίως, ο κύριος Κασσελάκης δεν είναι μόνο εικόνα. Νομίζω ότι έχει κάποια πλαισίωση, η οποία θα φανεί στο μέλλον. Δεν είναι μόνος του. Κάποιοι τον βοήθησαν, κάποιοι τον στήριξαν, κάποιοι του άνοιξαν τα μάτια, του ρύθμισαν την προεκλογική του καμπάνια, η οποία ήταν είχε εξαιρετικά καλό χρονισμό, ήταν μια χορογραφία, δεν αναγκάστηκε» είπε αρχικά ο κ. Ξυδάκης στην ΕΡΤ.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvsrqerb62ox)

Στη συνέχεια, ανέφερε πως «και τα πρόσωπα που βλέπουμε είναι ήδη αρκετά. Δηλαδή πώς φάνηκαν; Πού τον γνώριζαν τον άνθρωπο αυτόν; Δεν τον γνώριζε κανείς. Τον γνώρισαν και σε μία δύο εβδομάδες όλοι έπεσαν πλάι του να τον κάνουν πρόεδρο και υποψήφιο πρωθυπουργό. Αυτό έχει ένα ενδιαφέρον, σε επίπεδο στελεχικό. Δεν είναι μόνος του ο κ. Κασσελάκης. Κάποιοι τον έφεραν και κάποιοι τον στήριζαν».

Ερωτηθείς σχετικά με αυτά που δεν κάλυπταν οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι και κλήθηκε να καλύψει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο κ. Ξυδάκης τόνισε πως «πολιτικά δε νομίζω ότι καλύπτει ένα κενό. Καλύπτει ένα ψυχολογικό κενό, τάζει νίκη, τάζει ότι είναι ένας αρχάγγελος ο οποίος θα νικήσει τον Μητσοτάκη και αυτό φαίνεται ότι για τους ανθρώπους που τον ψήφισαν, για το εκλογικό κοινό, το οποίο προσήλθε τις δύο Κυριακές, 140.000 – 150.000 ψήφισαν συνολικά, οι 60.000- 70.000 που ψήφισαν τελικά τον Στέφανο Κασσελάκη, αυτή η εικόνα, αυτή η υπόσχεση, αυτή η επαγγελία, αυτό το στυλ ήταν ικανοποιητικό. Το θέμα είναι ότι με αυτή την κίνηση, η οποία αριθμητικά τα δεδομένα είναι πολύ ισχνά, ας σκεφτούμε ότι στις εκλογές με τις οποίες υπέστη μια συντριπτική ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε σχεδόν 950.000 ψήφους».

Σε ερώτηση σχετικά με το ποιοι είναι αυτοί που έφεραν τον κ. Κασσελάκη στο προσκήνιο, ο κ. Ξυδάκης απάντησε πως «το ότι τον «φύτεψε» ο Αλέξης Τσίπρας, το υποστηρίζει ο ίδιος ο Στέφανος Κασελάκης. Ο κ. Τσίπρας ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει. Το ποιος είναι ο Στέφανος Κασελάκης στη διαδρομή του, τι πρεσβεύει, ποια είναι η πορεία του στις επιχειρήσεις, γιατί στην πολιτική η ίδια δεν έχει καμία πορεία, αυτό είναι και είναι δουλειά και της δημοσιογραφικής έρευνας, η οποία εδώ και ένα μήνα, ενάμιση μπορεί να ασχολείται με την εικόνα, αλλά δεν ασχολούνται με τίποτε άλλο. Αυτό θα έχει ενδιαφέρον διότι όλοι οι υποψήφιοι οι οποίοι βρέθηκαν να διεκδικούν την προεδρία ενός μεγάλου κόμματος τα τελευταία πέντε – δέκα χρόνια, γνωρίζαμε μέχρι και τον τόπο που γεννήθηκαν, τα πάντα. Το τι διαδρομή είχαν στην πολιτική ζωή και στη Νέα Δημοκρατία που έγιναν αντίστοιχες διαδικασίες και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την περασμένη Κυριακή. Εδώ έχουμε ένα καινούργιο φαινόμενο, το οποίο είναι και πολιτικό και κοινωνικό και ίσως και ψυχολογικό».

Καββαδία: Οι… καρατομηθέντες ενημερώθηκαν για τις αντικαστάσεις τους ενώ οδηγούσαν, πάλι καλά που δεν τράκαραν!

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία τις αλλαγές που επέφερε στο εσωτερικό του κόμματος η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα το πρωτοκλασσάτο στέλεχος της «Ομπρέλας» αναφέρει πως «οι…καρατομηθέντες ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ για την τύχη τους» και πρόσθεσε πως «πάλι καλά που δεν τράκαραν οι άνθρωποι, αφού έμαθαν το νέο ακούγοντας ραδιόφωνο την ώρα που οδηγούσαν».

Ακόμη ασκώντας κριτική στις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη υποστήριξε πως «είχε παράδειγμα να ακολουθήσει ο νυν πρόεδρος. Θα ξεχάσουμε πώς αντικαταστάθηκαν στο παρελθόν τομεάρχες χωρίς κανείς να μπει στον κόπο να τους ειδοποιήσει;»

Αναλυτικά η ανάρτηση της Αννέτας Καββαδία:

Χμμμ, ναι… Απλώς να ενημερώσουμε ότι:
Α) θέση αντιπροέδρου δεν προβλέπεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Β) οι θέσεις στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (πρόεδρος, δ/ντης/ντρια, γραμματέας), καλύπτονται μετά από ψηφοφορία στην ΚΟ
Γ) η θέση του/της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, απαιτεί έγκριση της Πολιτικής Γραμματείας
Τυπολατρεία; Για να το σκεφτούμε λίγο παραπάνω…

Χμμμ, ναι… Απλώς να ενημερώσουμε ότι: Α) θέση αντιπροέδρου δεν προβλέπεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β) οι θέσεις στο προεδρείο…

Posted by Anneta Kavadia on Tuesday, September 26, 2023

ΥΓ. Όσο για το ότι οι…καρατομηθέντες ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ για την τύχη τους, είχε παράδειγμα να ακολουθήσει ο νυν πρόεδρος. Θα ξεχάσουμε πώς αντικαταστάθηκαν στο παρελθόν τομεάρχες χωρίς κανείς να μπει στον κόπο να τους ειδοποιήσει;
Πάλι καλά που δεν τράκαραν οι άνθρωποι, αφού έμαθαν το νέο ακούγοντας ραδιόφωνο την ώρα που οδηγούσαν…

Νίκος Παππάς: Άδικο να ηχούν εκ νέου τύμπανα πολέμου

«Δεν χρειάζεται ούτε να εκτοξεύουμε δηλητηριώδη βέλη απέναντι στη νεοεκλεγείσα ηγεσία, ούτε να απαντά η άλλη πλευρά, όποιος θέλει ας πάει σπίτι του» ανέφερε ο Νίκος Παππάς.

«Δεν ισχύει αυτό. Ο Κασσελάκης έχει μιλήσει για την πατριωτική Αριστερά και την δημοκρατική και την κυβερνώσα Αριστερά επανειλημμένα. Αυτό νομίζω ότι δεν είναι κάτι το οποίο έχει βάση και ούτε θέλω να σκεφτώ ότι ο Νίκος Φίλης εργαλειοποιεί αυτή την τόσο πολύτιμη λέξη για να συνεχιστεί μία αντιπαράθεση η οποία αποτυπώθηκε και στην εκλογή που πέρασε». Με αυτή την δήλωση απάντησε ο Νίκος Παππάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, αναφορικά με τα όσα δήλωσε σήμερα ο Νίκος Φίλης, περί “δυσανεξίας του Στέφανου Κασσελάκη στην Αριστερά”.

«Έχουμε διαφωνίες μεταξύ μας, είναι προφανές, αποτυπώθηκαν και στο προηγούμενο συνέδριό μας. Μάθαμε να πορευόμαστε με αυτές, παρόλο που υπήρξε καθαρή πλειοψηφία υπέρ του μετασχηματισμού και νομίζω ότι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Ούτε δηλητηριώδη βέλη χρειάζονται. Δεν είναι κακό το να ανταλλάσσουμε πολιτικές απόψεις. Ούτε απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί όμως μπορούν να βοηθήσουν την πορεία μας προς τα μπρος. Δεν περιμένει κάτι τέτοιο η κοινωνία, η κοινωνία έχει πάρα πολλά προβλήματα. Είδε με ενδιαφέρον τη διαδικασία αλλαγής ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και το τελευταίο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να την απογοητεύσουμε» προσέθεσε ο κ. Παππάς.

Ερωτηθείς για δηλώσεις στελεχών που στηρίζουν τον νέο Πρόεδρο και οι οποίες λένε ότι, σε όποιος δεν θέλει ας κάτσει στην άκρη, ο κ. Παππάς, τόνισε «προφανώς τα κόμματα είναι ενώσεις πολιτών που με ελεύθερη βούληση συσπειρώνονται και υπηρετούν κάποιο πολιτικό σκοπό. Αλλά δηλώσεις οι οποίες παραπέμπουν σε πιθανότητες διάσπασης να αποχωρήσουν με βρίσκουν να διαφωνώ σθεναρά και δεν πρέπει να γίνονται».

«Δεν χρειάζεται ούτε να εκτοξεύουμε δηλητηριώδη βέλη απέναντι στη νεοεκλεγείσα ηγεσία, ούτε να απαντά η άλλη πλευρά, όποιος θέλει ας πάει σπίτι του. Μπορούμε να διαφυλάξουμε την ενότητα και τη σαφή μας κατεύθυνση. Δεν την καταλαβαίνω την ένταση δύο εικοσιτετράωρα μετά την τόσο σημαντική εκλογή. Ποιος την χρειάζεται πραγματικά; Αποφασιστικά, ενωτικά, συγκροτημένα θα υπηρετήσουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις. Δεν είναι τώρα η ώρα να εκτοξεύουμε απειλές ο ένας προς τον άλλον. Προς Θεού» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κόσμος περιμένει να αναμετρηθούμε με τον Μητσοτάκη, όχι μεταξύ μας

«Είχαμε μία πάρα πολύ σημαντική διαδικασία και είναι άδικο και για την παράταξή μας και για όλο αυτό τον κόσμο που ήρθε και κατέθεσε για πολλοστή φορά την πίστη του και την εμπιστοσύνη του στην παράταξη, να ηχούν εκ νέου τύμπανα πολέμου. Δεν είναι έτσι. Ο κόσμος αυτός περιμένει από εμάς να αναμετρηθούμε με τον Μητσοτάκη και όχι να βγάλουμε τα σπαθιά από τα θηκάρια για να αναμετρηθούμε μεταξύ μας. Έχουμε μία κατεύθυνση. Όποιος την αμφισβητεί την κατεύθυνση την διατυπωμένη, μπορεί να το πει δημοσίως και νομίζω ότι έτσι θα πρέπει να πορευτούμε. (…) Είμαστε μετά την Κυριακή. Καλό είναι όλοι να καταθέσουμε τις ιδέες μας για το πώς το κόμμα μπορεί να πορευτεί με αποτελεσματικότητα για να λύσουμε προβλήματα του κόσμου, όχι δικά μας. Τα δικά μας τα προβλήματα οφείλουμε να τα βάζουμε τρεις και τέσσερις σκάλες κάτω από τα προβλήματα της κοινωνίας. Να υποτάσσουμε δηλαδή τις δικές μας ανάγκες και να σχεδιάζουμε και τον τρόπο που οργανωνόμαστε, όχι με βάση το τι επιθυμούμε για τον εαυτό μας, με βάση το ερώτημα τι έχει ανάγκη η κοινωνία» ανέφερε ακόμα ο κ. Παππάς.

Δεν υπάρχουν ούτε προοπτικές ρήξης, ούτε προοπτικές διάσπασης, σύμφωνα με τον ίδιο. «Έχουμε μια μεγάλη περιουσία η οποία μας κρατά μαζί. Είναι ισχυρή συγκολλητική ουσία, η οποία αποδείχθηκε ότι υπάρχει ακόμα και μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Διότι είχαμε ανησυχήσει πραγματικά. Αν είχαμε πολύ χαμηλή συμμετοχή, θα ήταν πολύ δύσκολο να ισχυριστώ στην εκπομπή σας ότι δεν υπάρχει το φάσμα των αποχωρήσεων ή της διάσπασης. Όποιος κινηθεί απέναντι στην απόφαση την οποία έβγαλε εμφατικά πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να κουραστεί για να δώσει εξηγήσεις για την πολιτική του στάση νομίζω» συμπλήρωσε.

Για τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι ξέρει τις δυσκολίες, «οι οποίες είναι πολλαπλάσιες από αυτές που εμφανίστηκαν στην διαδικασία, την εκλογική της μετάβασης της αλλαγής ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ».

«Ξέρουμε ότι μπροστά μας θα σταθούν πολιτικοί αντίπαλοι, θα συκοφαντήσουν, θα λοιδορήσουν, θα μας πολεμήσουν, θα σταθούν συμφέροντα, τα οποία το πρόγραμμά μας θίγει. (…) Και προσωπικές επιθέσεις θα δεχτεί. Έχει δείξει όμως ότι έχει και αντανακλαστικά και μπορούμε να τις αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής. Άρα παρατηρούμε με πάρα πολύ μεγάλη ψυχραιμία την κατάσταση, κάνουμε το σχεδιασμό μας, αναδεικνύουμε τις πολιτικές μας και κυρίως μπαίνουμε σε μία φάση όπου θα επιδιώξουμε με τρόπο συστηματικό και με την περιουσία της συλλογικής μας προσπάθειας, της εκλογής νέας ηγεσίας και την δυναμική που έχει ο ίδιος ο Στέφανος, να κινητοποιήσουμε την κοινωνία στην κατεύθυνση της υλοποίησης του προγράμματός μας» ανέφερε.

«Ιδιοκτήτες είναι τα μέλη μας»

Κληθείς να σχολιάσει ότι στελέχη από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, λένε ακόμα και πως “κάποιος περαστικός τους πήρε το κόμμα μέσα από τα χέρια”, ο κ. Παππάς είπε «καταρχήν η έκφραση “τους πήρε το κόμμα” δεν μου αρέσει καθόλου, διότι παραπέμπει σε μία κατάσταση ιδιοκτησίας».

«Ιδιοκτήτες είναι τα μέλη μας. Οι ιδιοκτήτες επιλέγουν, δίνουν εντολή και διαμορφώνουν και συνδιαμορφώνουν και την κατεύθυνσή μας. Νομίζω ότι πρέπει όπως η νέα ηγεσία οφείλει και το κάνει, να σέβεται και τη διακήρυξη και την ταυτότητα και την κατεύθυνση την οποία έχουμε πάρει, έτσι όλοι οφείλουν να σεβαστούν και το αποτέλεσμα της κάλπης. Δεν ήταν ένα δευτερεύον πολιτικό γεγονός. Ήταν το μείζον πολιτικό γεγονός του φθινοπώρου μέχρι στιγμής. (…) Τα κόμματα είναι ελεύθερες ενώσεις πολιτών. Τι πάει να πει περαστικός. Εγώ έχω πει και στην Κεντρική μας Επιτροπή, ότι σε αυτό το κόμμα είμαι από τότε που γεννήθηκα πρακτικά, από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω την πολιτική. Αλλά δεν θέλω ένα κόμμα με ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Δεν θέλω ένα κόμμα με οικοδεσπότες και φιλοξενούμενους. Δεν θα ήθελα ένα κόμμα στο οποίο να έχουμε κλειστές πόρτες. Αυτές τις λογικές νομίζω τις πληρώσαμε. Έχει πραγματικά αλλάξει, έχει μετασχηματιστεί ο τρόπος συμμετοχής στην πολιτική και αυτό είτε θα το αποδεχτούμε και θα εμπλουτίσουμε τον τρόπο λειτουργίας μας, είτε θα περάσουν από πάνω μας οι εξελίξεις» ανέφερε.

Ερωτηθείς αν ο κ. Κασσελάκης θα μπει στην Βουλή, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «έχει ξεκαθαρίσει και το ζήτημα αυτό». «Στη Βουλή έχουμε και στελεχιακό βάθος και συσσωρευμένη πείρα και παρουσία, η οποία υπερκάλυψε τις προσδοκίες και τα άγχη μας την περίοδο» προσέθεσε.

Αναφορικά με τις επικείμενες Ευρωεκλογές και το τι θα σηματοδοτήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Παππάς επισήμανε «ακόμα και αν προσπαθούσαμε να το υποβιβάσουμε, είναι ο πρώτες πολιτικές εκλογές το 2024. Θα πάνε οι πολίτες στις κάλπες και θα έχουν μπροστά τους ψηφοδέλτια. Και τα ψηφοδέλτια που θα επιλέξουν θα στείλουν μηνύματα σε όλους μας. (…) Αν πάμε στις ευρωεκλογές και είναι η Νέα Δημοκρατία μπροστά και είναι η διαφορά της μεγάλη, αν υπάρξει ένα σενάριο τέτοιο δεν θα βγαίνει ο Μητσοτάκης να λέει ότι, ορίστε η επιβεβαίωση της ηγεμονίας και της πολιτικής μου; Αντίθετα, αν υπάρξει ένα ανατρεπτικό αποτέλεσμα, με την όποια του εκδοχή, θα έχουμε ένα νέο πολιτικό τοπίο».

Βαρεμένος: Ο Κασσελάκης ξεπερνά τον Μητσοτάκη σε επικοινωνία

Βλέπω τα πράγματα με ψυχραιμία και προσπαθώ να τα βλέπω από απόσταση, ανέφερε ο Γιώργος Βαρεμένος μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και την πρωτιά του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές της Κυριακής.

«Ζούμε σε μια εποχή που έχει αντικατασταθεί η πολιτική από την επικοινωνία κι αυτό το έκανε ο Μητσοτάκης, αντικατέστησε την πολιτική με την επικοινωνία» είπε και πρόσθεσε ότι η εντύπωση που υπάρχει στον κόσμο είναι ότι μπορεί ο Κασσελάκης να κερδίσει τον Μητσοτάκη.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvsnnpoh4uwh)

Μιλώντας για την κατάσταση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το κόμμα είναι σε μεταίχμιο ο ΣΥΡΙΖΑ, «θα δούμε πώς θα πορευτεί ο Στέφανος Κασσελάκης».

Και σημείωσε: «Έχω τρελαθεί, όχι μόνο εγώ. Περισσότερο συγκλονίστηκα με το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου. Στον κόσμο υπάρχει μια λατρεία για το άγνωστο, για έναν άφθαρτο. Πώς μπορείς όμως να είσαι άφθαρτος σε μια χώρα σαν την Ελλάδα και να βγεις αβρόχοις ποσίν;».

Ο κ. Βαρεμένος συνέχισε λέγοντας: «Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ίδρυσε νέο κόμμα. Ήρθε νέος, λαμπερός και επικοινωνιακός και θα μπορούσε να ιδρύσει νέο κόμμα, αλλά δεν το έκανε. Την θέλει την Αριστερά ή την Κεντροαριστερα; Δεν πρέπει να μάθουμε τι θέλει ο Στέφανος Κασσελάκης;».

Και κατέληξε: «Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεπερνάει σε επικοινωνία τον Μητσοτάκη, αλλά δεν τελείωσε το έργο, πρέπει να συζητήσουμε, να πει θέλω να πάω εκεί τη χώρα».

Σημειώνεται πως νωρίτερα το πρωί της Τρίτης ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με την Έφη Αχτσιόγλου όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ της πρότεινε να αναλάβει ρόλο στο κόμμα με την βουλευτή να του αρνείται επικαλούμενη προσωπικούς λόγους.

Η Γεροβασίλη παίρνει «αποστάσεις» από τον Φίλη: Σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών

Για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος μίλησε η Όλγα Γεροβασίλη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega η αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινό στόχο, όπως και ότι οι μάχες γίνονται εκτός Βουλής, στην κοινωνία.

Ακολούθως κληθείς να σχολιάσει τις πρωινές δηλώσεις του Νίκου Φίλη – μίλησε για τρίτη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ παρομοίασε τον λόγο του Στέφανου Κασσελάκη με του Ντόναλντ Τραμπ – τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είμαι σε μεγάλη απόσταση από τη δήλωση Φίλη περί Τραμπ. Απαντώ ευθέως».


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvswsdgnqdpt)


Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σοκ που βίωσε το κόμμα μετά τις εκλογές και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν ήταν εύκολη στιγμή και δεν ήταν καθόλου εύκολη για τον καθένα από εμάς προσωπικά και τον χώρο μας», σχολίασε.


«Οι 150.000 που ένθερμα ήρθαν και στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον έβγαλαν ξανά στην επιφάνεια και μας έδειξαν εμπιστοσύνη ως προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να σεβαστούμε το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών και θα το υπηρετήσουμε».


«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ίδιος που επέλεξε όλους εμάς και αυτούς που είναι στο επιτελείο Κασσελάκη και Αχτσιόγλου. Ο Αλέξης Τσίπρας το είπε, το εννοούσε και το έκανε, ότι θα μείνει ουδέτερος σε αυτή τη διαδικασία και έβαλε εμάς όλους μπροστά στις ευθύνες μας για να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας και την κοινωνία στη συνέχεια», δήλωσε.


Ακόμη ανέφερε ότι εκτιμά απεριόριστα την Έφη Αχτσιόγλου και για την ίδια είναι σεβαστό το τι θα επιλέξει εκείνη στην παρούσα χρονική συγκυρία. «Ο ρόλος του προέδρου είναι ισχυρός και είμαστε εδώ για να στηρίξουμε», δήλωσε. 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments