Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΝΔ για Συνταγματική Αναθεώρηση: Ο Α. Τσίπρας ψάχνει ευκαιριακές πλειοψηφίες επιβίωσης

ΝΔ για Συνταγματική Αναθεώρηση: Ο Α. Τσίπρας ψάχνει ευκαιριακές πλειοψηφίες επιβίωσης

Επιχείρηση εργαλειοποίησης ακόμα και της συνταγματικής αναθεώρησης βλέπουν στην αξιωματική αντιπολίτευση πίσω από την επιστολή του πρωθυπουργού προς τους πολιτικούς αρχηγούς με θέμα τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Στη Νέα Δημοκρατία μιλούν για μία “ξεχασμένη ακόμα και από τον κ.Τσίπρα διαδικασία”, για την οποία ζητά συναίνεση από μία αντιπολίτευση που καθημερινά “υβρίζει”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα όμως η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στην αναγκαιότητα τολμηρών αλλαγών στο πλαίσιο του συντάγματος και θυμίζει την παλαιότερη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία διατύπωσε τον Φεβρουάριο του 2016, όταν και πρότεινε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να καταθέσουν, η κάθε μία από την πλευρά της, όλα τα άρθρα που θεωρούν ότι πρέπει να αναθεωρηθούν.

Και μάλιστα το ποια τελικά πρόταση θα είναι αυτή που θα υπερισχύσει θα κριθεί από τον ίδιο τον λαό μέσα από τις εκλογές

Πάντως πρέπει να αναφερθεί ότι η Ν.Δ. δεν διαφωνεί μόνο ως προς το ζήτημα του άρθρου 16 για την ίδρυση και μη κρατικών πανεπιστημίων που η κυβέρνηση αποφεύγει να αγγίξει. Σύμφωνα με πληροφορίες τα άρθρα τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εντάξει καν στη ενδοκομματική του συζήτηση και τα οποία εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση πως πρέπει να αναθεωρηθούν είναι πολλά και σημαντικά όπως για παράδειγμα:
— το άρθρο 103, μέσω του οποίου θελουν στην αξιωματική αντιπολίτευση να ενισχύσουν τις αρμοδιότητες των Δήμων και την οικονομική τους αυτοτέλεια
— Το 106, που η ΝΔ θεωρεί αναγκαίο προκειμένου να περιλάβει κίνητρα για την οικονομική ανάπτυξη και ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον.
— Το 110 , μέσω του οποίου προτείνεται την απλοποίηση της ίδιας της αναθεωρητικής διαδικασίας.
— Το άρθρο 101, που προβλέπει την αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Την ώρα που ο κυνικός συνεταιρισμός των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παραπαίει και ο κ. Τσίπρας αναζητεί εναγωνίως ευκαιριακές πλειοψηφίες επιβίωσης για λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία, θυμήθηκε ξαφνικά την -ξεχασμένη και από τον ίδιο- Συνταγματική Αναθεώρηση. Ζητεί μάλιστα τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, την ώρα που καθημερινά την υβρίζει, τη συκοφαντεί και την απειλεί ακόμη και με διώξεις.

Η θέση της ΝΔ για τη Συνταγματική αναθεώρηση ήταν και παραμένει ξεκάθαρη. Η χώρα χρειάζεται μια ευρεία και τολμηρή αλλαγή του καταστατικού της χάρτη. Γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές.

Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει από καιρό για μια γενναία Συνταγματική αλλαγή. Μακάρι να αποδειχθεί, έστω για μια φορά, πολιτικά ώριμος και ο κ. Τσίπρας».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments