Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗ«Νέα Αριστερά» το όνομα του νέου κόμματος που συγκροτούν οι «11»

«Νέα Αριστερά» το όνομα του νέου κόμματος που συγκροτούν οι «11»

«Θα φτιάξουμε ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής μακριά από αρχηγισμούς» ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης που αναλαμβάνει επικεφαλής του νέου κόμματος

«Νέα Αριστερά» είναι το όνομα της υπό σύσταση Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς που ανακοίνωσαν στο «Σεράφειο» οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα απαρτίζεται από τους Αλέξη Χαρίτση που αναλαμβάνει επικεφαλής, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πέτη Πέρκα, Χουσείν Ζειμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ.

Στην εκδήλωση υπήρξαν τοποθετήσεις από τους Έφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιόπουλο και Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον κ. Χαρίτση, που αποκάλυψε και επισήμως το όνομα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ακολούθως αναμένεται συζήτηση ανάμεσα στους παρόντες βουλευτές και στελέχη των τάσεων «6 + 6» και της «Ομπρέλας».Πρόκειται για τους Έφη ΑχτσιόγλουΑλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πέτη Πέρκα, Χουσείν Ζειμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν σύντομες τοποθετήσεις από τους Εφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιοπουλο, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ακολούθησε η ομιλία του Αλέξη Χαρίτση και η αποκάλυψη του ονόματος αλλά και του σήματός του νέου κόμματος που είναι σε κόκκινο, πράσινο, μωβ και άσπρο χρώμα.

Δείτε το σήμα του νέου κόμματος

purple-C

Νωρίτερα, οι βουλευτές του νέου πολιτικού φορέα πραγματοποίησαν την πρώτη επίσημη διαφοροποίησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Κοινοβούλιο, καθώς οι 10 εξ αυτών ψήφισαν «παρών» στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου που αφορά τον νέο τρόπο λειτουργίας των servicers.

Παίρνοντας τον λόγο στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξης Χαρίτσης, επιτέθηκε σφοδρότατα στον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική του ομάδα μιλώντας για «κατασκευή εσωτερικών εχθρών, παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού αλλά και στην υποκατάσταση της πολιτικής από συνθήματα με συχνά συντηρητικές θέσεις».

nea_aristera

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα»

Ο Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Συναντηθήκαμε σε ένα μεγάλο σταθμό της ιστορίας, δοκιμαστήκαμε. Δεν πρόκειται να απαρνηθούμε αυτό το οποίο υπήρξαμε. Θα είμαστε για πάντα περήφανοι που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Θα είμαστε περήφανοι για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, για την απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών. Και βεβαίως θα είμαστε περήφανοι και περήφανες για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτά που καταφέραμε αλλά ξέρουμε ότι δεν αρκούν. Σήμερα στεκόμαστε και αυτοκριτικά απέναντι σ’ αυτά που ανεχτήκαμε. Το εγχείρημα που ξεκινάμε δεν είναι νοσταλγικό. Στόχος δεν είναι να επιστρέψουμε πίσω το ρολόι του χρόνου στο 1968, στο 1991, στο 2012 ή στο 2015. Θέλουμε μια νέα σύγχρονη ευρωπαϊκή Αριστερά. Μια Αριστερά ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη. Μια Αριστερά που δεν κρύβει τις προθέσεις της. Μας εμπνέει το όραμα του Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα με δημοκρατία και ελευθερία.

Η εκλογική ήττα οδήγησε στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας ηγετικής ομάδας που επενδύσει σε εσωτερικούς εχθρούς, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από συνθήματα με συχνά συντηρητικές θέσεις. Το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό. Η Αριστερά δεν κινδυνεύει μόνο με εκλογική συρρίκνωση αλλά στην ιστορική απαξίωση. Η Δεξιά έχει επιτύχει για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια να επιβάλλει την ατζέντα της».
Νωρίτερα, υπήρξαν παρεμβάσεις από την Έφη Αχτσιόγλου, τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Κάνουμε μια νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας. Αυτό δεν ήταν εύκολο για κανέναν από εμάς, το γνωρίζετε καλά. Όμως εγώ κατάλαβα είναι ότι εύκολο είναι αυτό που μπορεί να υπηρετήσει η συνείδησή σου και σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή για τη συνείδησή μας. Νέα αρχή για τον κόσμο της εργασίας. Νέα αρχή για να υπάρχει μια οικολογική πρόταση για την επόμενη μέρα. Το πρώτο βήμα γι’ αυτή τη νέα αρχή είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα με επικεφαλής της έναν άνθρωπο που έχει το ύφος και το ήθος που μας κάνουν όλους και όλες περήφανους και περήφανες. Τον Αλέξη Χαρίτση» ανέφερε στην πρώτη ομιλία της εκδήλωσης στο Σεράφειο, η Έφη Αχτσιόγλου.

«Σήμερα ξεκινάμε από την αρχή αλλά όχι από το 0. Γιατί τα πράγματα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν. Γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι υπάρχουν δυνατότητες ανατροπής. Το πρώτο βήμα είναι να μην ανεχθούμε ούτε τη στασιμότητα ούτε τον εκφυλισμό. Σε κανέναν δεν αξίζει να είναι εγκλωβισμένος σε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών. Από την αρχή σημαίνει ότι δεν κοιτάμε πίσω. Δεν νοσταλγούμε παλιές καλές ημέρες και έτοιμες λύσεις. Όχι από το μηδέν γιατί έχουμε πολύτιμη εμπειρία. Από μικρούς και μεγάλους αγώνες, από μικρές και μεγάλες νίκες. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια πολιτική δύναμη που δεν φοβάται την αλλαγή. Να μαθαίνει και να δημιουργεί μαζί με την κοινωνία. Να βάλουμε ξανά το περιεχόμενο στο κέντρο της πολιτικής» ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος στη δική του παρέμβαση.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Ομπρέλας», Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε: «Καινούργια αρχή, αλλά όχι παρθενογένεση. Έχουμε επίγνωση τι κάναμε σωστά, τι κάναμε λάθος και τι μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Δεν επιδιώκουμε να είμαστε στρατηγοί. Εμείς καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει να απαξιώσει την απαξίωση της πολιτικής και να ξαναβρεί την αυτοπεποίθηση και την περηφάνια».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments