Στις Βρυξέλλες στρέφονται τα βλέμματα όλων των ευρωπαϊκών κρατών ενόψει των μέτρων που αναμένεται σύντομα να λάβουν “σάρκα και οστά” για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για το φετινό χειμώνα.

Την ώρα που οι τοπικές κοινωνίες έχουν κυριευτεί από ένα αίσθημα ανασφάλειας για το “τι μέλλει γενέσθαι”, η Κομισιόν εργάζεται πυρετωδώς στην κατεύθυνση μιας επείγουσας παρέμβασης και μιας διαρθρωτικής μεταρρύθμισης στην αγορά ενέργειας, όπως αναφέρουν πηγές που βρίσκονται κοντά στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η έκτακτη σύνοδος υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε στις 9 Σεπτεμβρίου, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα και οι προοπτικές για την ανακούφιση των καταναλωτών.

Όπως έπραξε και σε άλλες ευρωπαϊκές κρίσεις έτσι και στην παρούσα φάση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμβάλλει στη συζήτηση αυτή με αίσθημα ευθύνης και  εποικοδομητικό τρόπο, προκειμένου η Ευρώπη να απαντήσει ολιστικά και ταυτόχρονα να διασφαλίσει μια βιώσιμη λύση για ένα θέμα που αγγίζει κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας και της καθημερινότητας. Υπενθυμίζονται ανάμεσα σε άλλα και τα εξής:

Ο Πρωθυπουργός με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 9 Μαρτίου, αναφερόταν στην «αυξανόμενη οικονομική απειλή που αφορά την χονδρική αγορά φυσικού αερίου», υπογράμμιζε δε πως «θα πρέπει άμεσα και αποφασιστικά να αντιμετωπίσουμε το θέμα, ώστε να αποτρέψουμε  επιπλέον κόστος στις ζωές των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις οικονομίες των κρατών-μελών» και  ζητούσε κοινή παρέμβαση, προτείνοντας έξι μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος.

Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη για μια πανευρωπαϊκή λύση και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου, ενώ αναφέρθηκε στη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταθέσει προτάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Kadri Simson, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός τόνισε με εμφατικό τρόπο πως «όλες οι επιλογές πρέπει να τεθούν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Και, φυσικά, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αποσυνδέσουμε γρήγορα τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας».